2024年春季日劇討論(4)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
10月火10係玉森 奈緒
又玉森好彩唔係下白泥
https://news.yahoo.co.jp/articles/a0162797417efece7f22604b78caec07920af1eb
MMT出第一集
現實富士山就瓜左個
ep2 觀感不錯
有村落過仔個橋段好有既視感,好似好經典咁
但依個設定擺落嚟 對個角色同對套劇都加分的

有村個角色即刻撇甩咗種太聖母嘅感覺,反而變咗比較有故事有層次(而有村都演繹得幾好)

劇情上亦都更加順理成章地發展到父女一齊生活,要探討嘅主題方向亦都逐漸成形

btw 古川琴音上堂偷食餅嗰段 聯想起destiny
取材嘅優劣上幾有對比
destiny啲上堂做曳嘢情節生硬得嚟 甚至會令人對角色反感
依套偷食餅情節雖然稱唔上特別出色,但起碼自然 同有說服力啲,令人覺得兩人真係有值得回味嘅點點滴滴
海 2

見有村喊
仲以為佢唔想做後母又唔開口同目黑蓮講
點知原來佢自己落過
同意上面講咁樣佢個角色合理好多

反而最怪係個細路
就算聽阿媽講過個老豆
但始終無見過面
又無咗阿媽做中間人
點解可以接受老豆接受得咁快

同埋諗嘢個思路唔似細路
細路仔點會問未見過面嘅老豆幾時想做自己老豆
兜咁大個圈俾咁大空間佢答
定係日本人講嘢鐘意兜個大圈係7歲已經練成

Btw有村邊度有瘦咗
而且佢一向都唔叫肥係大面啫
上季隨時最爛呢兩套 唔知係咪用哂啲錢請主演冇錢請編劇
睇完unmet後感 有spoiler 雖然都過左段時間

發現原來台劇誰是被害者第二季有藤岡靛 仲有劉俊謙
係threads成日見到啲台灣人話 頂唔順佢啲普通話
我講dean
https://post.tv-asahi.co.jp/post-274552/
原來尋日公佈飯島直子做今季高橋文哉套金11 可能又出返嚟拍吓劇
happy ending 又點解虐心?
過程太虐,需要多d sweet既結尾交代去安撫我
想講Dean佬發唔出f音例如佢講「身份」佢係讀類似身ふぇん咁嘅音
劉俊謙國語唔錯但係拍埋許瑋甯就明顯講嘢慢啲同埋聽落唔似台灣人
日劇現況係號召力低嘅卡士反而劇本可能有驚喜
就算無錢請編劇簡漫改都有慘遭真人化
好似慘遭真人化多過成功改編
月9 02
有村話落過仔嗰吓
然後睇到下集預告
啲劇情似虐待有村多過虐待目黑同觀眾
睇到好出戲
而家係咪興要多種語言
新宿就加英文

上季山p就普通話
費馬大奧伏啲定木村石原
有冇人排下今年伏片排名
積雪般的孤獨之死

都拍得幾好…我幾鍾意成田凌係套戲入面都係打扮幾潮下…唔使有個頹look….同埋成個氣氛都拍得真係幾沉重….尤其是食雪個幕….劇情推進比想像中快….小日向文世已經俾人捉左

想問下有睇漫畫既人

漫畫都係由兩條時間線組合而成?
費馬好似係上年秋
Destiny一定最伏,我覺得仲伏過上年最伏嗰套真夏灰姑娘
幾好睇 同埋個景拍到幾靚
睇完一集忍唔住去開漫畫睇
第一集已經有好幾個唔同既位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞