2024年春季日劇討論(4)

789 回覆
5 Like 0 Dislike
https://youtu.be/FjoaXf38B4M
Grand Maison Paris電影預告
迫害面盲症病患
睇左 淨係覺得好造作
可能呢個編劇既唔係好啱我口味
black jack仲未出嘅
以為呢套會好快
月9
其實就咁睇第1集成件事都on99
自把自為又唔商量又生出來
然後一句話要同比你更鍾意既人一齊生活
個誤會唔多唔少自己攞來
希望之後既集數真係會講個EX有咩苦衷所以要分開

真係好似江口洋介
月9
我都覺得專登拖到咁慢嘅節奏好悶好難頂
專登第1集要加長30分鐘嘅感覺

同埋得罪都要講句古川真係好醜樣
我要靠想像換美櫻個頭落去

揀得呢個童星 擺明美櫻有期嘅話會上古川個角色
月9
9估古川可能因為女人病 eg朱古力瘤
懷孕會對當時病情有幫助所以冇落到仔
不過又咁講 生方美久本身助產士出身
佢應該可以自圓其說到嘅
月九
明明係水季自己選擇將所有嘢瞞住夏 自己攬晒上身
但係佢冚家就當夏係罪人咁
月9
因為出事嘅係自己個女
客觀睇會覺得唔合理但人之常情
咁又未必
古川拍有村都唔係第一次

古川真係唔靚 佢真係要搵到自己戲路
好似杉咲花都係勁唔靚 但我諗對佢反感既人唔多 因為做戲果陣既佢好charm
今季木村山p同石原bb 三套劇都睇唔落去,點解可以咁差
放心,呢幾套口碑炒但係靠主角star power收視率win又賣到埠,電視台會繼續拍大卡士爛劇本
公道講拍果陣可能有自信唔覺是爛劇本
咁仲驚
自問木村山p死忠 套套都會追,連上季山p 套房仲第二季都睇晒,日劇典型說教 都接受,但今季三套劇本都好似無用腦諗過,我以為之前套vivant 已經夠晒爛,真係對日劇失望
睇咗Unmet先
月9
合理但真係衰格
明知係自己個女暪住人
仲要話係既女人生仔得女人辛苦男人不痛不癢就做老豆
睇到我眼都突埋
月9
拍得最好係電話分手同埋結尾
條大橋真係幾棘吓
好老土
好彩生方老師style仲keep到
主題曲一起
最怪都係阿媽話生仔落仔都絲毫唔關男人事
而家明明係自己骨肉但唔喺自己個肚所以毫無話事權

咁阿媽8年嚟有無勸個女搵返人等個孫有返老豆
如果無咁阿媽都無盡責
如果有咁佢都知係自己個女收收埋埋
Anti hero 最好睇
歌又好聽
最佳一定係unmet先
我介紹我同事睇
佢竟然話悶
又問我教授係咪之後會同女主三角戀
我話咁你都係睇返韓劇啦
有四角戀㗎呢套

不過咪打搞教授啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞