2024年春季日劇討論(4)

789 回覆
5 Like 0 Dislike
打錯咗
Disney+ 先啱
一早棄左係無錯
チェッ係咪同車!一樣
咪篤爆啦
Between 向井理啲國語好過松下洸平
Miss Target
如果唔係八嶋智人做應該會好感動
搶戀人
咁完法想開下季 完全未解釋過凜子發生過咩事
宮世應廷日日都有勁大廣告,好辛苦唔開胃
屌你viu狗
許光漢嗰啲幾日就冇咗
jer就一個接一個
antihero
就算明知佢點樣反cup都覺得幾好睇

不過木村佳乃同大島優子真係太少戲份
行行企企咁
團團轉 第十集
睇到覺得pepe有啲慘係咪唔正常
& 唔係幾接受到瀨戶扮人前男友
個人覺得有啲變態

講到咁正義澟然想保護女主
如果唔係瀬戶康史做就完全原諒唔到
俾我係朝日就想打鑊佢
自己坦白完就輸咗雖然本身都係輸
但最後真係同返pepe一齊

係囉 仲要個理由完全唔知想點
話係朋友咪得 唔覺得有咩必要要講係前男友
根本就係本身有私心想溝人
不過鳩估最尾都係會同瀨戶一齊
今集最尾個kiss pepe都知咩事喇 女主個心已經唔係到

但係另一方面我又覺得公太郎講得幾啱
女朋友出咗事點解男朋友會玩失蹤 而唔係第一時間出嚟關心條女
而我哋嘅視角見到條pepe喺到扮一見鍾情

利申食生肉可能get唔晒啲意思
https://www.instagram.com/reel/C8WcRyqSnC7/

香港人
(含無職転生最新話劇透畫面)
難得d被劇透撚衝出嚟係畀人屌翻轉頭而唔係被呵護
團團轉

覺得pepe可能係今年已經分左手

所以佢先話想重新再識過女主 想佢再一次鍾意佢?
同埋之前都有個畫面閃過係pepe叫女主唔好離開佢(好似係 唔記得exactly咩對白)

原來佢有份畫咒術2期
unmet

買咖啡嗰度,笑死我,但同時流眼淚
Unmet
今集夫妻感情寫得好好細節伏線埋得唔錯,又同女主角條線有parallel
麻醉醫生往事講得唔多,但係留好多想像空間,完全烘托到感情
最後片尾曲啲效果
btw畫家嗰老婆成日拍d搞笑短片
我係第一次喺日劇見佢
今集又睇到哭𠹌咗
我覺得個時序應該係上年到聖誕(去到年尾or今年年頭)係同pepe拍拖, 跟住應該係分左手
之後就識左公太郎, 然後鍾意左佢仲整隻戒指比佢, 但果陣公太郎拒絕左(所以先有果個畫面係公太郎話我對你無咁既意思
然後跟蹤同令佢跌落樓梯果個係朝日, 可能係諗住佢同pepe分左手, 自己有機, 點知見佢竟然走去鍾意個賣花既
我覺得pepe都有奇怪(可能係犯人)既點係如果真係仲拍緊拖會成個入院同出院一個聯絡都無? 同埋既然無聯絡過, 點解會知女主失憶? 就算佢係現象, 頂多都係知佢入院, 唔會知失憶, 但知女友入院唔去探望唔去聯絡, 點諗都好怪
其實我一路都覺d劇要拍十一集…一季大概有13個星期…得10集咪即係有3個星期要搵其它野去攝期…有奧運呢d就okay jeh…其它真係求其塞d野係空窗期….

講真以前佢地興拍special…而家special收視同原本套劇既收視又係差唔多…又無special收視好好…會變連續劇….不如拍多集好過…d景整好晒…仲環保
你咁講又好有道理
SP嘅成本效益冇以前咁好,收視真係唔見特別高
睇情況
有啲劇莫講話11集
9集都畀多佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞