2024年春季日劇討論(4)

789 回覆
5 Like 0 Dislike
唔淨在加埋土屋太鳳套戲Matching

其實佢有無做過正常老母
10的秘密個套係咪都有佢?好似叫正常d
非老母
近期正常嘅角色有 dr chocolate 同坂の上の赤い屋根

肥環嚟嘅
惡魔game真係好垃圾
但我忍唔住睇佢有幾垃圾
個鼻打左幾多針?
同年紀時肥環靚d
明明幼兒版石原嚟嘅
屌呀漏咗,係
屌呀又漏咗
你真係好理性
同埋應該好幸福,未試過有身邊人突然出事嘅情況
我係一個大男人,廿零歲時候
老豆末期肺癌住咗半年醫院
屋企人有晒心理準備
隨時收到醫院嘅 last call…
但係那一天我收到果個電話時
真係成個人空白晒
除咗通知其他屋企人,自己真係唔知做乜好⋯
因為咁,我先覺得編劇呢幕寫得好
若葉亦都演得好好好
三瓶呢一刻唔係一個近天才腦科醫(小雅先係天才)
而係一個失去咗至愛嘅普通男人
所以我先會話佢慌到唔知點好

我設想自己係編劇
响呢場戲之前
已經埋咗一啲伏筆
1 三瓶日練夜練,都無辦法做到兩分鐘內完成手術,之前好cool嘅情緒開始升溫。
2 小雅由昏迷中(上一集醫院入面暈低嘅一次)醒返,三瓶捉住小雅隻手,除咗講自己係三瓶之外,仲第一次毫無顧忌咁同小雅講,我係你未婚夫啊。呢度係編劇開始發功將三瓶由醫生變返普通人嘅第一步。
3 當護士長同三瓶講「你仲練?點解唔去盡量陪小雅多一啲?」編劇又出手扯走三瓶嘅醫生袍⋯
4 三瓶跟住去問小雅,佢想留响醫院定返自己屋企靜養?(呢一段又係編劇想觀眾連返之前畫家同老婆返屋企果段鋪排)而三瓶決定請假同小雅一齊住,一來係貼身照顧小雅,但同時都係响手術成功機會唔高嘅考慮下,盡量响小雅仲有意識前,兩個人好好過一段時光。呢一段,編劇係想話三瓶都係一個普通人(同之前女演員同經理人、綾野爸媽咁多對戀人嘅故事,或多或少為剝咗三瓶嘅腦科醫外殻鋪路)
5 三瓶响小雅屋企練施針無進展,想攞營養飲品裹腹,結果小雅就好似老婆咁幫自己煮飯,食到忍唔住流淚。第二朝三瓶煮早餐,記得小雅話一定要食yogurt,呢一場三瓶已經除低咗件醫生袍,變成小雅嘅男人。(編劇好嘢。)
6 三瓶發現小雅叫極唔醒後,打開小雅個書包本來想拎佢嘅保健卡(小雅之前交帶過嘅事),但係就發現小雅留俾自己嘅素描同幾句攞命嘅說話,令到三瓶完全「崩潰」變成一個普通人,一個覺得自己啱啱失去至愛嘅普通人,所以佢會忽略咗小雅嘅低溫病徵,而只係想盡量响救護車來到前,記低/回味同小雅嘅種種回憶—食yogurt,睇日記⋯
7 護士妹一句「無心(編劇刻意)」之言「小雅個身咁涼嘅」,重新喚醒咗三瓶嘅醫生魂,由不知所措嘅普通人變返理性嘅腦科醫,由一個小小嘅低溫徵狀,判斷小雅可能無完全腦梗,仲有救返嘅機會⋯

以上只係我用一個講故佬嘅心,猜度編劇嘅諗法,唔代表一定啱。當然,編劇高手唔會好似我咁寫到露晒骨。
除咗編劇高質,必須讚結局呢集,若葉/三瓶演得非常非常好,恰到好處。
JK2
個個都 nancy kwai 咁樣
未睇第二集,有其他女角色咩
講句嬲打嘅,其實公海TVB fans成日J嗰位Yumi,我一直覺得係女版橋本涼
今季既有95
比起上面嗰堆應該算正常少少

佢對熊貓眼會否太誇張
呢套近乎 0 討論
利伸冇睇
男女都白到紙紮公仔咁

各位自行定奪
有睇95

拍到個氣氛好好
劇情吹到好大好懸疑但只係中學生level嘢加少少中川大志屋企政治家族背景
一睇無妨但無咩好討論
老老實實清係咪嚟睇高石あかり
正劇都咁難睇,仲出番外
fashion既野
https://youtu.be/25kipf2lVXg
又有少女漫改片啦
早幾個月仲拍緊而家已經剪到預告出嚟電影界快餐
有睇
感覺都係一班有自己諗法想尋求突破既高中生
唯一想講係冇睇一排中川大志演技又進步左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞