2024年春季日劇討論(4)

789 回覆
5 Like 0 Dislike
我反而係經歷多咗少少嘅時候(touch wood都仲係唔係真係好多),就學識冇頭一兩次咁慌
所以覺得三瓶醫生見開生離死別大場面應該會更加相對冷靜

不過多謝你分享
覺得你從醫生袍睇身份嘅轉變嗰part講得好好
我都同意出事嗰刻三瓶都會好似普通人咁會傷感會焦急會不安,甚至可能真係影響咗判決
只係程度上 我覺得未至於明明要做急救但冇做嗰種
我第一次睇生肉結局時
唔知對白講乜
同大多數人一樣
都質疑點解三瓶只係拍咗小雅幾下
又唔急救,連幫小雅探脈搏都無,覺得一頭霧水
之後重睇熟肉,邊睇邊諗編劇做緊乜嘢

另一個由「人」角度去講
醫生雖然遊走生死之間
但一般病人始終都係身外人
自然可以冷靜面對病人生死
但一涉及自己親人,就好難避免出現情緒波動
就好似手術中間,編劇都要硬攝一段回憶俾三瓶
畫面甚至係三瓶停晒手,無趕快駁返血管
(所以絕大多數現實醫院,都唔會俾醫生幫自己屋企人動手術,都係避免醫生突然情緒波動累手術失敗,危及病人⋯)
(劇入面,三瓶都特登要向院長請求,准佢執刀幫小雅做手術~因為佢之前响院長面前自爆咗係小雅未婚夫,所以,院長先會話,手術有乜事,佢會攬上身⋯)
漫改唔係唔好,但係有啲擺明劇情無鋪排過,淨係將一堆名場面擺晒落套戲度就算,睇完都唔知睇咗啲乜
aimyon主題曲劇接劇 完左unmet又有

https://www.instagram.com/p/C8uuc-uhKqu/
留名待彈
呢套第一次睇佢
幾順眼
把聲幾吸引
會持留意
做住unmet果首先?
https://www.instagram.com/reel/C8u8Rx8B2eq/

個預告好吸引喎
似會拍得幾好
Aimyon首歌又加多幾好
睇佢唱unmet 首歌live
覺得佢live唔多掂
低成本低風險票房差當train各大事務所新人製造工作機會,票房好就更加好,評價係bonus
拒絕驗眼睇埋以下證據先講似唔似,timestamp埋
重口味慎入
照亮街道的人們第8集
森本冇檔期定點啲人同白色膠袋對戲大半集
兩父子又好似兩邊都幾make sense
冇睇,但大志一定要吹奏下
演技buff版福士
最勁係搞笑都掂
講起福士
https://www.instagram.com/p/C8tjJriOhWj/
佢呢排去咗韓國撈
近排好多個都同韓國有合作坂口健太郎 小栗旬 磯村勇斗
睇完團團轉之後 開咗海月姬嚟睇
瀨戶康史扮女裝會唔會太正
套劇幾好睇
呢套好睇架,但唔知係咪因為菅田將暉同能年已經拍過電影版嗰時佢兩個又未好紅,好唔收得
許光漢都拍左套netflix韓劇
日本都有套18x2不過隨地吐痰
一口氣睇晒
我都覺得好睇成班人諗計想月海返嚟個到幾感人 成套劇都好完整
瀨戶個女裝靚過菅田版
個個角色都有成長
愛情,親情都有啲
你講完即刻睇番b站cut 真係靚女過好多女人
呢套月9又係低收視高質素…
拍得非常好
Casting 又好好
Twitter見到櫻井翔上Snow Man玩換衫仔,笑到氣咳懷念以前換衫仔環節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞