2024年春季日劇討論(4)

789 回覆
5 Like 0 Dislike
火10 大結局

都係冇解到點解分手,因為鍾意咗瀨戶?
又冇解瀨戶點解唔受溝…
神尾行為係幾恐怖下,但又要洗返白做之前嘅神尾,佢最慘,人地唔係記唔起佢,而係從來都冇被記住連被誤會做stalker咁大件事都要最尾先被記起(雖然大結局劇情鋪排需要)

連楓b都係今季失憶人士(唔好count漏佢&千草),成套野做完先記得個客拎過玩具戒指黎度size訂做

最尾好正,女幫男戴戒指,唔知點解仲甜過平時男幫女戴,瀨戶好靚山本美月係咪前世拯救咗世界

宮世劇照

主角自爆

よううううううううううううううううう
九成係
十成係
Between 男助手今集爽歪歪
係咪著成人禮和服去便利店買酒嗰個

今集都係會喊到仆街
大家睇左咁多年日劇,而家d編劇水平都預左係咁
竟然係拍前傳
有潛力做柯南,一年一套
拍前傳啱㗎啦,其實比較想知佢同個阿伯嘅故事
米倉頂唔頂到
Unmet
https://www.instagram.com/miyabi_kawauchi
真係轉咗pfp做畫家幅畫
套劇劇情同節奏都睇到我幾出戲..開頭有認真睇但後尾都係飛住黎睇算
哩頭老母比泥石流撞完
轉頭未到醫院,老公小朋友就趕到睇屍
重要入場好似cue出黎咁,大家講完野佢就入黎喊
anti hero
糸井一家
unmet
麻醉科醫生去買蛋糕係咩意思
以為仲有下集 就咁完左
我覺得係刻意留白咗 畀觀眾自己腦補
大概係提起以前片段之後去回味一下 嗰個方向
可能以前都好似畫家夫婦咁一齊分嚟食
又或者可能回憶起人哋喜歡嘅口味
團團轉大結局
屌你張劇照

我覺得緒方同pepe分手因為覺得好攰?要迎合對方之類(睇今集生肉所以咁覺得)
公太郎嗰陣又未沉曬船
神尾係咪連落雨都要跟蹤人

公太郎黨迎來最終勝利
係咪漫畫有講,但電視劇冇時間
唔覺得係預觀眾要額外補漫畫自己了解,就算漫畫有解釋咁電視劇編劇都係特登選擇唔講,同意係留白

漫畫好似無呢幕
成增醫生一枝公去買蛋糕

成增醫生有一幕係flirt三瓶,好似係

其實漫畫入面
呢對畫家兩公婆嘅故仔豐富啲
(老套嘅女方唔理家庭反對,堅持同「無出息」嘅「懷才不遇」畫家在一起)
老婆成為咗愛情小說家
佢本暢銷書咁啱改編成電影剛上畫
{綾野想約小雅去睇
而小雅就事先自己去睇一次先(因為佢第二日就會唔記得劇情⋯}

同埋漫畫係畫家响醫院去咗嘅
唔係劇咁出咗院返屋企過最後嘅日子
但劇版算幾高度還完漫畫入面嘅住院細節(漫畫無小雅同老婆分donut一幕嘅,劇呢幕幾好,呼應返院長同護士長果一對
就唔洗演佢兩個去睇戲睇到場sex scene果種老尶

除咗個病唔同
畫家有幫兩個醫生畫人像
(不過無星前建議小雅將畫像變成ins頭像)⋯

而劇無咗呢幕洋葱戲

又撳心口又咀咀
下季
http://dorama.info/drama/drama_index.php

ギークス GEEKS
松岡茉優、田中美奈實

下季又有得睇宮九
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞