2024年春季日劇討論(4)

789 回覆
5 Like 0 Dislike
一嚟佢習慣咗用唱歌嗰種方法嚟開聲 用鼻音講嘢
二嚟佢咬字真係有啲口齒不清
所以silent手語其實幫佢遮咗呢個缺點
但呢樣嘢就係trillion game入面表露無遺

利申 我愛蓮b 但人還是理性的

有啲太造作係真
其實前兩套作品唔多唔少都有啲
好在劇本入面有其他精彩之處支撐住 所以還算瑕不掩瑜

依套第一集老實講係有少少失望嘅
當然感動位都唔係完全冇,但整體略為太刻意
要角們雖然性格唔同 但個個都故作温柔
人物心理同行為唔夠流暢,變咗個故事說服力都爭緊少少

覺得依個第一集劇本需要演員喺演技上同魅力上都好強大先會carry到
目黑蓮演技爭啲 有種好努力咁做緊戲嘅感覺
古川琴音就 未太做到我行我素怪怪地嗰種魅力
子役都係好難演,舉個例子:
「你媽媽已經死咗」
「死咗後會點?」

依句對白要 好無邪地道出一個靈魂拷問...
覺得係《mother》入面嘅蘆田愛菜咁嘅lv 先有機會carry到

不過可能只係本身期待值太高(?)

海 01 有埋最愛的花劇透
記得花01我都係嘈劇本
點解可以咁夾硬拉4個主角相遇
當然後面美鳥呢個角色嘅存在係合理化到件事

不過經一事長一智 而家淨係第一集
我都唔敢咁快講古川琴音個角色係咪太psychopath
唔俾男方知道自己生咗個女 但係又要教個女點去對方屋企

唔知大家有冇留意到海個書包入面有張手畫嘅地圖
寫咗啲站名 箭嘴最後就係指住男主角住嘅經堂站

即係話古川係有預謀 就算個女蕩失路
都可以攞張地圖叫人帶佢行
希望個劇本今次都可以合理地解釋到 古川背後嘅心理同埋行為

劇名寓意加走向之我見
twi嗰邊唔少日本人覺得海嘅寓意係「生死」
但憑海最後嗰句對白問夏「你幾時會開始做我老竇」
我覺得海嘅寓意係解「親職」

佢introduction句copywriting已畫公仔畫出腸
「到底人係幾時自然而已地成為父親母親」

個人認為套劇個主旨就係要去研究親職之始
同為人父母嘅自覺係點萌生出嚟

所以之後除咗講男主點樣開始肩負做人老竇嘅責任
仲可能會探討有村係幫手湊女嘅過程中萌生母性

另外仲有男主家庭背景線 應該會講佢同後父/細佬同後母建立親子關係嘅經過咁

期待劇本會藉住男主家庭背景線 襯托有村同海嘅關係發展
帶出冇血緣關係嘅家庭點「成形」

如果之後呢方面着墨不足嘅話 我會好失望
到時先評估佢為唔合格都唔遲
新宿野戦
月9
月9

9成9係
好似上次silent咁
目黑蓮口中有鐘意嘅人就係川口咁
月9
就係因為睇完silent我都覺得9成9係
所以先更加覺得古川搞左個咁既誤會出來係自己攞來
而家望就望之後d集數可以講返佢點解要咁做
怪醫仲未有中字
溝埋black落個故事度
佢同阿部一齊又諗起marumaru
同鈴木福係咪共演NG
但係silent要分手個理由合理d
睇下之後解唔解得通
但第一集就因為唔知做乜鳩要暪住目黑走左去
暪又唔係暪到底又偷偷地帶個女去佢屋企
仲搞到目黑俾佢老母同事敵視
搞到我完卜全感動唔落淨係覺得成件事好on9
福仔上過佢節目做嘉賓喎
22年最後一次上佢節目個次之後傳
成人禮啲互動老尷到
同陌生人都冇咁尷

上年年尾有一集因為大谷翔平攞返21年請鈴木福上佢節目講棒球嗰集重播一次,另外請鈴木福再額外錄影2023 年大谷翔平更新都唔再錄多一期新內容
佢哋而家係咪大學同學
校園本部唔同,唔會見到
阿部貞夫嗰邊係咪black
新宿野戰醫院
係咪會集集都咁多英文對白㗎
佢哋講得辛苦我聽得辛苦
一開頭仲以為開錯嘢嚟睇

嗰種荒誕又有啲manhattan feel
弘子前輩唔錯 GL愛情喜劇 上次追蹤者遊戲甜位完全唔夠喉
啱啱出預告已經見到有啲Twitter英文用戶好興奮,呢套好似符合useless lesbian嘅meme
咁會唔會有杏定係今次可以搞個千葉MER或者埼玉MER出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞