唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
我就快40兩公婆日日時間都唔夠用咁

收工睇戲煲劇煮下飯仔咁我連打機同煲小說都唔夠時間

唔講去旅行淨係行山出海同滑雪年年都唔夠時間去做

仲未計要陪我老婆追星

你體力大不如前係因為要湊仔

我兩公婆見到細佬都十分厭污,講明我要生就去搵代母,佢就翻外家長住

我就話你生的話我夜晚搵多扮工,我唔會翻屋企
「玩到某個階段都會悶」 你單身可以溝返女,結婚,生仔

如果你結咗婚,生咗仔之後覺得悶,可以點?
千禧兒登仔憤世嫉俗到自己都呃埋

大家要生多

頭上面嘅政權需要大量賤民做士兵

要解放台灣

大家努力啦

辛苦你了樓主
知你係度反串緊
生小朋友呢樣又要錢
果樣又要錢,你應該都係無乜私房錢剩
做唔到自己興趣,搞到要上黎連登呻
出街行過啲死𡃁仔幾秒已經差啲聾撚左
你仲要我對佢對到佢生齊啲毛先生性
關咩事
人閪就閪架啦

有家室夠可以話因為要家庭行先,先迫死d細,有咩野都係d細上身

無家室夠可以話無咁大負擔可以屌返上面轉頭
為d細著想
你垃圾
40就性無能同衰老啦樓主 不如你去睇睇醫生先
咁係因為你無錢無時間無心力去做姐,北極南極你去過未? 潛水睇鯨鯊你試過未?高過5千米嘅山你行過未

你啲時間資源用嚟湊仔,我啲時間用嚟睇下個世界,仲可以橋埋隻手睇吓你點樣俾你兩個仔撚

睇住啲朋友晚晚餵夜奶為到餵到老咗10歲咁,然後大果個出街扭計,你慢慢享受天倫之樂
生仔,人生冇晒自由,連自我都冇埋
見好多人做老豆,成個人頹晒,變埋肥佬
各有得失啦,但40歲冇野做就係你on9者
可以玩拋妻棄子
同時都有好多50歲以上嘅已婚男自願OT,聽講係怕咗返屋企對住個老婆,仔女唔使點湊
你冇嘢做係你問題啫
我冇生仔有養貓狗 晚晚同狗散步
收工間中可以出街食飯睇戲行街
星期六日約朋友玩 再唔係去澳門玩
一年去兩次旅行又唔駛擔心冇人湊仔
仲有時間學樂器學多種語言
生仔就成個生活重心擺晒喺個仔度 去邊都要湊住
唔洗四十歲
廿中個時已經係咁
same same
唔生不知幾撚爽
睇見啲生咗嘅frd, 成個壯年人生就咁玩撚完, 一個回神甩得身時已退休之齡.
人人選擇唔同啫
好難一概而論

但選擇咗就應該all in
唔好彈出彈入

例如
有啲人未撚玩夠又學人結婚
結完又要出去玩

或者又話鍾意小朋友,但生完又唔撚理

呢啲最柒
自己嘅決定啫 我而家30中 係有小朋友 但離咗婚 前妻 我老豆 湊小朋友 因為佢哋住樓上樓下
我就搬咗去遠少少嘅地方住 差唔多都係等於一個人 但係覺得越嚟越唔夠時間用

我覺得睇你 你可以早啲小生意 又可以學啲新技能 既然你有咁多時間 你又承受到 why not?
再唔係上網識下女仔 邊會話夠時間用㗎
結婚已經夠死
唔想同條女再一齊
即刻比佢勒索一半身家
拎去送比人,但問返少少車馬費。又係大生意
生仔要養佢起碼十九幾年。

唔生仔提早退休嘆世界
你有冇7棟樓或者銀行 幾百萬先
以三十幾有細路嘅人去質疑人哋四十幾嘅生活取態,你仲有冇on9啲呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞