唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
唔係唔想要
要有能力先得㗎
依家唔係是但痾舊嘢出嚟喎
唔駛負責任咩

到你俾哂你自己可付出嘅嘢俾佢
但到頭黎反而被埋怨俾得唔夠
我承受唔到囉~
真係 生左出黎又怨我一世 何必

利申: 窮撚父母
儲錢投資/環遊世界乜都得
全球最低生育率4國 剛好是 亞洲四小龍
https://lih.kg/bJGmtsV
#28 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

見疑即報
唔好呃自己啦,你攞明好想要自由,但已經生左返唔到轉頭,就話人地好慘
全中
呢個年代生得就預左只有付出 唔好諗回報
吓不知幾爽 好過湊仔多多聲啦
呢啲新聞香港都有啦 其實個個地方都有 討論大多數家庭就唔係講呢啲個別例子
你體力大不如前係你廢姐
學費+興趣班+工人+養車+供/租樓+假日family day消費+supplement+垃雜費
家庭年收入冇兩球都唔洗諗

生仔都係留俾有資源嘅社會精英做啦
唔一定 但死前十年八年一定孤獨到仆街
玩會悶既咩
咁證明你搵唔到你既興趣
我日日放工做自己野都唔夠時間 有時玩一陣已經要訓覺第日再返工 唔好講生小朋友 根本冇時間湊
我見我朋友, 2公婆唔生, 4十幾歲一年去5,6次日本,
話飛就飛個travel agent同佢講有特價機票就即日執喼過2日出發,
去到先諗行程都得,
我個女小學, 去旅行要同其他家長爭暑假,復活節,聖誕,新年呢啲假,
又貴啲又要同其他家長逼餐死,
真係到左又要就佢安排啲親子行程,
山長水遠去第二個國家, 佢同你講最開心係去公園玩
食野辣又唔得去得夜又唔得,

平時想睇場演唱會/戲都要趕頭趕命返屋企,
星期六日又要安排小朋友節目,
學得少啲都驚同其他人比唔上.
又話要留筆錢佢讀書, 想買野都要諗過度過
俾我揀多次一定唔生.
如果搵到另一半都係唔想生
兩個人搵錢唔駛請賓妹又唔駛供書教學
做到40歲 人工又有返咁上下
份糧好好駛
得閒換下電話 去下旅行其實幾爽
離婚啦
人生係冇意義,唔應該惡循環落去
好奇一問 你之前有冇咩興趣? 如果冇既話 咁你講既野係合理 因為你d時間毫無意義

一個人好多野可以做
生個仔要佢讀書,返工,我唔想

我鍾意養動物,俾佢食訓玩
咁係因為你係香港啫

試下外地,日日都去緊旅行
所以咪話要諗清楚 唔生無問題架 唔好迫自己生
有能力先生 好事黎 中產個班真係唔會諗回報
本身都買多層樓比個仔畢業
生左仔,佢40前 你就真係無咩可以做啦
2024 仲講生仔唔生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞