唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
你唔識得投入
唔好屈人
況且唔止打機睇戲可以做
返完工返到屋企,想搵個人傾下計,得幾隻狗係到,,
如果你老母由細照顧到你大係為咗等你回報既,,咁你確實係應該悲哀既

但唔係人人好似你老母咁現實既

現實係紅字係大眾,你先係白字既小眾
衰啲講句
小朋友只係BB個期得意好玩
到到讀小學開始只會越嚟越dup春
真係除左到自己死左起碼有人執骨之外我真係諗唔到生細路有咩意義
決定唔生嘅 多數都有諗過自己適唔適合/想唔想做老豆老母
但決定生/生咗嘅 就唔係個個都有諗自己適唔適合/想唔想做老豆老母
生仔為左自己老,咁就要付出好多心血,同佢建立感情

假設伴侶同自己差唔多歲數無意外,應該唔會相差多過十五年,就係埋過十五年自己怕唔怕悶同照唔照顧到自己

孫就真係唔好搞,見到死路已經由心嫌棄,老左都唔忡餐安樂飯我食。

家用你肯定佢比你多過佢洗你?

有咩事佢幫你,但我都唔想佢浪時間同錢去照顧自己(我同老婆都獨生,好明白四大長老病左照顧佢地有幾累)

久不久都會問自己會唔會後悔,但每次一幻想未來有個細路我就腳軟
純粹肉體既爽,最後只換來空虛
一定要有情感上既support

就好似大劉咁,食過數十個女神,最後都係要搵個靈魂伴侶定落黎

完全尊重巴打你
唔明樓豬特登開個post有咩居心
慌死唔係反駁隊開po叫人生仔
感覺樓主生左2件應該都冇咩可以做
我仲有兩年40,我有權分享下

平日放工無咩做就溫下日文,兩公婆煲下劇行街食飯,屋企我就煲下小說溫下日文,佢就睇下睇唔完劇。週末兩個搵好西食或者翻屋企煮飯仔。

我近兩年自修左日文(廢廢地考完N3),仲有keep 住假期拎部相機出去同老婆行山影相,

老婆自己搞下小生意,又學緊剪片同影相(為左追星)

近三年兩公婆學左潛水,Snowboard

一年去四,五次旅行(每次五至十日)自駕遊,加幾次快閃滑雪同潛水

我想講我唔夠時間溫書,打機同睇小說….
如果仲要多個細佬我唔駛訓

係你搵唔到自己興趣而生仔攝時間,唔好屈人打發時間同年紀唔同追求唔同。

唔好講到生仔高尚過追求自我快樂

就算鳩流流都唔代表唔快樂過生仔湊仔
我而家都仲同佢地飲茶喔
同年齡關係唔大 你點做佢點學架者
主要睇你俾個咩環境佢啦
雖然佢未大 大左可能好忙 但要維繫應該唔難既
始終香港好細 要見好簡單
其實真係無討論空間,每過人追求唔同,但樓主一開波就生仔>唔生
突然成堆生仔post咩玩法
追quota ?
養小朋友咪一樣哂精神同體力你自己社交圈子窄冇朋友陪你周圍去遊行啫
其實佢已經有老婆點解去旅行仲要搵腳
唔覺日日做同一樣麻目了
都你做到父母咪又係累
On99

講到養兩件蛋散好好玩咁
一年去幾次旅行,幾爽
毒到仆街
你係失去初心後搵生仔嚟填補
興趣要講進步咁膚淺學人講追求快樂層次
唔係可以,而係冇咩需要做
因為佢地揀左生仔就覺得自己岩覺得人地錯人地一定好悶
某程度上係羨慕緊唔生仔
唔生仔有錢有時間唔明點解悶世界咁大你留係香港緊係悶啦傻鳩
香港就係咁撚悶
唔係認同樓主
但係養寵物同生細路有好大分別
無生過唔會明,亦唔係人人都要明
幾十年前冇上網冇Netflix或者係嘅
而家發展一樣興趣 識新朋友 去旅行太容易 大把野可以做 完全唔夠時間
為左有野做而生細路 個小朋友好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞