唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
廿零歲嗰陣,十個有九個都話要自由、要玩,唔生小朋友。但隨住年紀越大,身邊大部分朋友都成家立室,社交少咗,日日一個人on99咁。你話一個人都可以過得好精彩咩?但你嘅體力、精神同興趣已經大不如前,根本冇咩可以做到,最後咪日日on99咁坐公司,夜晚8、9點先走,而做父母嘅人,一早就返到屋企共享天倫

利伸:30中,生咗兩個
收左工日日做自己愛做的事
不知幾撚爽
包條女
晚晚砌,幾爽
養隻狗, 一野都生6,7隻. 有幾悶?
咁係你悶JE 唔生既話, 去環遊世界玩半年你得唔得呀?
唔生好似無咗目標等死咁款
一個人咪去叫雞
生左就屌死同一條女
你就屌唔同女一次
真,公司好幾個40歲以上既男都仲係單身,佢地超級在意喺公司入面既地位,亦會自願OT,放假/放工就要d細既陪佢做呢樣做嗰樣,講到尾,即係孤獨
吹到幾多姿多彩都好啦,玩到某個階段都會悶,到時後悔已經太遲
樓主9成係生左仔之後發覺中伏
係到開po安慰自己
廿歲已經開始等緊死
你自己冇興趣姐
唔好用自己尺度度人
30就生咗兩個唔怪得你人生咁灰暗
40歲算係分水嶺,要玩要享受嘅都已經做麻木哂,除咗返工真係唔知有咩可以做
人生一定要有目標?
生咗兩件仲吽喺香港衰撚過97前唔拎BNO嗰堆柒碌父母
到底係邊個搞成咁...?
你睇下你幾撚自私
為左打發時間生兩件出黎受苦
你呢啲仆街一定永不超生
On9先諗天倫之樂

你諗下自己同自己老豆老母有咩天倫之樂

外國人就有 人地chill開 得閒就BBQ
又無長幼尊卑概念

個環境咁撚大壓力
番工番學一樣燥底
番到屋企就面阻阻 入房既入房 出街既出街

平時番工搭車 去茶樓飲茶
見到唔開心既家庭多過開心
好明顯佢就係生咗兩件出嚟自己受緊苦先喺度呻
男既都好dd 老姑婆先痴線
教宗方濟各周三(5日)公開批評那些寧養寵物不生小孩的夫婦自私,指他們放棄為人父母,作出這樣的決定令到「人性」喪失,對人類的文明有害。

教宗會見一批信眾,談到耶穌在地上的生父約瑟時,發表這番言論。他說,約瑟撫養耶穌成人,表現出無比的愛。接著,他談到領養小孩和孤兒的問題,突然話鋒一轉,向寧願飼養寵物而選擇不生孩子的人作出批評。

雖然教宗這番言論令人感到詫異,但與天主教會的教導是一致的。教會強調夫婦婚後生兒育女的重要性。他說,在生理上不能生小孩的夫婦,應考慮領養小孩子。

方濟各稱:「世界上有多少小孩子正在等候有人照顧他們?無論是自然生出來的抑或是領養的,有一個孩子便會有風險。不過,沒有小孩子的風險更大。在實際上或精神上,不為人父,不為人母,所帶來的風險更大。」

問心咁你有冇理你父母
樓主個世界觀就係佢屋企, 佢屋企係個井既底部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞