唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
生咗嗰啲一定會後悔你成個人生接近玩完,除非天生天養或好有錢,細個供書教學,興趣班玩具一樣唔可以缺少,10幾歲就頂心頂肺,洗錢大到無譜,仲要擔心佢出咩事,大個咗就要驚無前途

成個過程你除咗要每日去搵錢供養佢,仲要身教同陪伴,咁你自己時間同空間呢,覺都唔夠瞓,仲話生仔

利申:兩個唔生性,極度後悔,生出嚟就要負責
「而做父母嘅人,一早就返到屋企共享天倫」
睇到呢句都知佢鳩吹
細佬咁撚多首尾跟,點天輪啊屌你
你以為迪士尼童話世界呀?
唔講以為係自己
三中又係鐘意玩滑雪 潛水
加埋學識左日文十幾年
年年轉幾轉日本 間唔時去下其他地方
再加埋係香港玩滑浪風帆
根本唔夠時間用
除左社交圈子係小左見面
所以你果句「呢啲嘢冇仔係唔會明」,我只係覺得唔需要明。
你覺得有仔係快樂,未必人人係咁時,明唔明根本重要。
重要ge係自己想清楚要過咩生活
最多咪死
慢死同快死寧願後者
其實咁樣比較無咩意思
大家對人生目標同意義追求唔同
但係唔存在對與錯

尋找自我價值方法有好多,適合自己就可以
等如唔係人人都恨周遊列國,你呢個觀點就算放喺好多美加人身上都可能會ban你,佢哋會希望有一大班仔女一齊去看世界,就算係本州都好

仲有呢度好多討論都係正同反,有細路都唔可以做自己嘢其實呢一點都錯錯地,睇你幾歲生同有冇經濟能力咁解,20歲生,35歲其實你已經可以好自由,只係香港土地問題、教育問題同政治問題,仲有傳統觀念覺得廿歲生仔係無可能同唔應該,而香港生得嘅都接近35,當然係吃力好多

總結,做自己鍾意做嘅嘢,無需比較,無悔就夠
連登近來愈多愈多生仔po
孤獨就必定
亦冇辦法吸取體驗養兒女嘅辛酸快樂
閱歷差d 咁囉
你咁諗就真係唔好生儲多個錢仲穩陣
好多返工有頭家之後真係執骨先再出現
何伯啲仔女都算好
如果只係想感受下可以做義工同寄養家庭
好多小朋友連BB都因為屋企因素要暫住托管
根本完全唔一樣
借黎抱吓當湊過仔

不過你覺得一樣就ok
雖然樓主100%係假膠

冇錢但有時間都大把野玩唔洗湊仔,日日放工去睇戲遊水做gym溝囡打機乜都得

40歲A0嗰啲本身性格都有問題
但係有穩定伴侶/結婚,有冇小朋友又好個人嘅

exactly

見到自己盡晒力一星期先迫到自己陪老母食一兩餐飯,已經覺得自己好不孝。

點知問吓其他都結咗婚嘅朋友,成個月都返唔到去陪兩老一次

仲話生仔喎,身邊起碼有一半生咗小朋友嘅frd都移咗民、打算移民,全部清一色唔會帶老豆老母走。

有啲咩冤孽,停喺自己呢代算啦。真係去到40歲後,無晒心力學嘢、興趣、環遊世界(雖然全部都無咩可能會無興趣),最多咪領養。
有錢大把野做
去旅行已經夠
40歲先係大部分普通人開始有閒錢既時間
依個時間先去溝女或者其實興趣先最爽
慘過湊仔
去個旅行都煩到仆街

根本無得比較
呢度好多毛都未生齊
唔會明啦
又無長幼尊卑概念?
樓主覺得同小朋友做啲咩,會係計天倫之樂?
同埋你每日幾點收工,扣埋搭車煮飯溫書做功課,有幾多時間享緊天倫之樂?

如果你話陪溫書做功課都係開心既事,我無野好講

單身一個,可以做運動,打機,溝女
自己控制時間
有小朋友先係無曬自己時間喎
屌 以為講緊自己
依家已經過緊類似嘅生活
仲叫人生仔有幾on9
我自己就見到有班on9生完仔去個兩星期既旅行就話唔得要湊仔,我真係見唔到有幾天倫之樂
最重要既係喺香港生仔
你主觀到仆街
淨係去旅行都有排你玩
一年去1-3個地方
玩到你60歲都有大把地方未去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞