唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
窮撚爺爺 窮撚爸爸 窮撚乖孫
領先全球嘅香港生育率:0.7
開依啲post 一定係想搵交嗌
這個世代還想生,要生小孩子,恭喜
累透一生,生活環境,經濟….等問題

可以週遊列國!學下興趣
瞓吓覺唔好?
可以返多份工
如果第時你個女大個做咗月球人醫生,個個月俾十皮家用,你會唔會話再揀多次一定生早知生半打?
利申 純粹問吓,唔係buy養兒防老
唔出生咪冇疾病,世界和平,唔需要醫生
我由20歲開始每年都搭飛機去旅行玩,到依家30中都係成日周圍去,每年去6-7次日本1次歐洲。世界太大去唔晒,隨住年紀愈大,想見識多啲。

身邊朋友有啲都成家立室,興趣少左,以前搭飛機旅行,生左小朋友就要留假期同埋錢比小朋友,唔好話歐洲,日本都變咗返大陸或者澳門。

你話生小朋友都可以過得好精彩咩?生完小朋友頭十幾年都比小朋友困住,到佢哋大個唔洗你理,你都40幾50喇,精神同興趣已經大不如前,根本冇咩地方可以去,最後咪on99咁坐屋企等仔女返屋企。仲要唔可以提早退休,要儲定啲錢幫兩個小朋友比首期,一陣唔覺意抱孫,又要出錢出力
做愛做嘅事多就自然會生啦
嘩 巴打你都幾撚型
耶蘇都冇生仔
我地效法耶蘇
唔生仔d資產留俾邊個
巴打你都幾可憐
好奇你原生家庭嘅父母好demanding?唔明點解會有啲咁嘅諗法。
去咁密,睇你個款九成九一條友去旅行?
去得多都厭啦,有咩好玩
同老婆去
咁你慢慢享天倫之樂
簡單黎講你既人生本來就係無目標
樓豬果兩個小朋友係咪仲細? 中學前都還好 佢哋仲會搵老豆老母傾下計 睇下功課 到中學 佢哋有自己朋友 有手機電腦玩 功課又唔洗靠你 放假同朋友出去玩 其實你都係冇咩好做 仲會嫌你煩同阻住哂 叫你搵啲野做
冇自己興趣
用二十年青春喺我最壯年既時間既自由開心換老左既舒適
養個女啲錢夠我安享晚年

都係up下, 無得改變.
你無人生目標頹廢浪費時間係你嘅事,大把人係度努力追夢
養兒一百歲 長憂九十九
呢個世界所有野都係替代品問題、能量守恆
你得到左樣野,其實背後付出緊成本 (時間、金錢、精力、空間、限制)
所謂失去左某樣野, 重點係識唔識得運用,空出黎既成本做更有效益既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞