唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
今年40, 結左婚4年...無諗住生, 樓又供完, 儲埋嘅$都就夠退休. 以前就日日去盡想升想快d搵夠, 而家開始有d力不從心, 可以去咁盡(10-12 hrs)平均....不過星期六日又好鬼無聊, 真係除咗打下機無咩興趣, 老婆同我一樣宅...基本上都係睇netflex過. 無小朋友真係要自己搵下興趣...唔係退休之後我都怕自己變成好惡頂個d廢老
我手殘 禁咗正評 負評你先啱
生仔係天職
唔生係自私精
兩公婆加埋月入無翻10萬真係唔好諗住生
主要係窮
叫佢地唔好搞小男孩先
唔生先大撚把嘢做,鐘意去邊就去邊,又唔洗左諗右諗
無仔女同單身唔同
有無伴侶差好遠
見過好多BB都係越大越樣衰 生出黎一個樣 養大係另一個樣

教都係睇性格 有啲BB真係無腦 3-4日就乜都唔記得

因為唔想負責任
唔好用你自己把尺去度其他人啦 你要生你既事 講到唔生仔包後悔咁 我養幾隻貓日子過得充實又自由過你啦
30幾歲個人仲咁撚戇鳩
天倫之樂 你開心咪得理得人地姐
得閒出街食飯,想去旅行就去旅行唔使就小朋友假期,冇咩額外開支又可以買下心頭好。
係因為夫妻關係已經變成一種責任
當你有仔女既時候你就會覺得無晒自己時間
冇小朋友嘅話大把嘢玩啦
你話過40後體力大不如前,玩嘅項目多好多限制,咁係因爲呢啲人唔去Keep體能啫。大把人40歲以上仲跑緊全程馬拉松,或者係啲100km以上嘅國際山野賽。有啲人甚至去爬神山,或者落海潛水。講緊呢班人都係普通白領或者藍領。
轉咗份好多AL嘅工,老婆啱啱又退休轉做FTM。如果冇細路,我都想攞假同老婆去西藏自駕遊,同埋去考PADI,但係啱啱舊年個仔出世,結果冇得玩。
冇細路痴身已經大把嘢玩
點解會悶
我意思係有冇家庭都可以咁
有家庭為賺錢上位一一樣會好似佢咁
巴打講得出依d, 睇怕都仲係中學生,未有經歷
生完咪又係on99坐喺公司唔想返屋企, 有閪分別咩
你有冇唸過 如果唔生 隨時四五十就可以退休un un 腳
依家呢個世界,一個人都可以好開心
講真35歲前我都好憎小朋友,又嘈又煩,自己中意玩,酒池肉林。一度諗過唔會要小朋友。後來都生咗,真係覺得好幸運。冇任何嘢比得上同個仔一齊嘅快樂,直情覺得自己存在嘅意義就係個仔。

呢啲嘢冇仔係唔會明,其實冇咩好討論
你都On9
大把野可以玩
周圍去旅行食玩訓
養寵物
買自己鐘意既野

你自己俾啲細路霸曬啲時間攪到冇曬樂趣唔好覺得人地都係先得架
你知唔知點解你冇精力
因為你廢同冇做運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞