唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
On9 窮撚限制想像
40+ 單身上咗岸果啲,咪包條20頭嘅女月玩吓囉。

玩厭咪轉女再包過,無手尾。
樓豬有撚錢咩
養2個睇佢都係養唔掂果d人
乜都比最cheap
最後咪日日on99咁坐公司,夜晚8、9點先走,而做父母嘅人,一早就返到屋企共享天倫

樓主可唔可以講吓
點解為人父母就可以唔使OT?
唔太明

「但你嘅體力、精神同興趣已經大不如前,根本冇咩可以做到」

咁係因為你生咗小朋友..............
樓主睇黎未領悟到六根清靜呢個境界
Plan左去南美洲,衰啲講句你出個門口都要諗細個兩隻野
生左就肯定無
40歲小有成就執好個樣都仲可以搵個後生既,驚閪
Keep telling yourself that to move on
生仔呢樣野,最直觀反應就係後悔+辛苦

然後開始用理性洗自己腦,咁樣係愛+將來有回報

最後當仔女大個,發現佢地根本無興趣理父母,又成日吵架又拎錢
先會明白自己,不過係供養其他人既養份

然後仔女不斷重複以上loop
直到某一代唔生

但你生唔生,呢個世界根本唔care
你唔生大撚把人生,你只不過係npc
放工打機睇波 做下家務咁就一日
放假鍾意去邊玩都得
而做父母嘅人,一早就返到屋企共享天倫

實際情況:

放工想靜靜休息都唔得

返到屋企家嘈屋閉
大撚把死毒撚男上司先仆街

你未見過係你好彩咋

男上司先人渣 睇唔順眼後生仔比佢靚仔高大又有女朋友有世藝 鍾意留難人要大家一齊ot 等佢唔使放工孤零零

我想講 唔生仔嘅男人多數都正常
但孤獨 溝唔到女嘅中年佬 多數都唔撚正常先攪到無伴侶陪伴
生左只係多個仔/女 陪你等死再謀你副身家
SEN多咗好多 𠵱家生中男仔都好撚難攪
太文靜唔得 過度活躍又大撚鑊

唯有生女仔都易handle 好多
當然中咗SEN都係大鑊
我認同其他ching話係你個人悶
或者因為自己生左2個,開post尋安慰

我30頭,都有好多朋友生咗,少左出嚟玩
咁可以識新朋友?或者同啲冇生的朋友去玩

冇生小朋友先自由,啲錢鍾意點使都得
唔需要同老婆仔女交代
呢個世界咁大,有錢可以探索吓呢個世界不知幾爽
我從來都冇試過放咗工坐喺Office鳩鳩下
自己可以搵嘢學或者做其他嘢

其實每一個人對幸福同開心嘅定義都唔一樣
唔需要因為人哋做到你做唔到嘅嘢而唔開心
我公司係掉返轉, 有小朋友既寧願OT, 因為唔想返屋企.........冇小朋友(有結婚同冇結婚)既反而準時走, 仲會成日請兩日假去個短trip. 有小朋友既只可以學校假期先可以出去玩. 都仲未講緊學校假期時機票會貴D呢D嘢
咩年代呀
有家庭未必一定有天倫之樂
無家室亦唔等於日日on 99 喎
咪係囉!
仲要害埋下一代
咁結黎託咩。。。
有 國家要你增產報國
擊退人口老化
半年點夠玩
係咁嘅環境生2件岀嚟

放工要追佢地做功課溫書拾書包
星期六日一早起身鬼趕咁去補習
中午係餐廳又哄又罵咁趕個仔食野唔好玩手機
然後衝去學運動學音樂呢樣個樣

個仔女上左M班N班仲幼稚園更加無後抖
個WhatsApp d家長媽媽gp不停update活動功課
唔撚知點解依家個個月都有親子運動會同效遊

好啦
終於放鬆下
樓下啲公園永遠都咁多細路
啲商場親子活動永遠都排長龍

呢啲叫天倫之樂?
唔生仔係錢問題
唔生第時冇野做都係錢問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞