唔生小朋友,到40歲打後真係冇咩可以做

717 回覆
204 Like 2318 Dislike
40仲屌緊女啦,悶?!
有決心,先好生
何伯夠多仔女,想屌女都要比人轉走啲錢,咪又係扮孝順
咪係,叫人養咁唔負責任
關連登咩事,人地鄭伊健夠哂出名成功咪又係唔撚生,睇下人地唔生嘅原因先
羨慕你咁疊水
甚幾隻貓

不知幾爽

又無小朋友咁撚煩
應該話, 有細路之後你的生活都係圍住細路轉, 再諗唔到其他嘢
廿零歲嗰陣,十個有九個都話要結婚、要買樓,要生小朋友。但隨住年紀越大,身邊大部分朋友都自由瀟灑,社交無少咗。日日返屋企對住一棚人煩L 死人咁。你話成班人好熱鬧咩?但你嘅體力、精神同興趣已經俾照顧家庭消耗貽盡,根本冇咩可以做到自己原本鍾意既事,最後咪日日on99咁諗點開源節流養家供樓,夜晚要等班細佬10,11點訓晒先有得清靜下,而無家室嘅人,一早仲不斷發掘新興趣鋤多幾條女。
包條女好過生仔
【人生縮影】

在你最美的年紀,某個亞洲伺服器要你背最沉重的課業,穿最束縛的校衣,書包好幾公斤,讓你窒礙難行。
於是,你沒有走出去看看社會,而是埋首書堆,之乎者也算數邏輯,殫精竭慮,只為儲存那堆脫節的資訊。
考試照三餐伺候,晚自習形影不離,好學校在等你,好工作也在等你,你不疑有他,忘了魯迅寫過孔乙己。

在你最具可塑性的年紀,他們計畫用結婚生子綁住你,過年的攀比,親戚的揶揄,你說不上來,但直覺這肯定哪裡出了問題。
一個昏頭hold不住,輕舟已過萬重山,存了一年的旅費,莫名就成了婚紗公司的喜帖涵,拿著旅行社的簡介,只有望洋興嘆。
接著生米煮成熟飯,尿布奶粉用掉了買單眼的預算,看著大樓警衛吹噓著PS5和SWITCH多麼有趣,你違心地嗤之以鼻。
爸媽推說要有自己的生活,先前催生的三姑六婆更是跑得不見蹤影,她們說生子是你自己下的決定,和我有屁關係。

孩子大了要學才藝,說爸爸我明天就要交,你望穿秋水,向老婆討救兵,她杏眼圓睜瞪了你,只好拿出要買釣竿的錢裝進信封袋,連河裡的魚都在笑你。
戰爭還沒來,外面的東西卻越來越吃不起,老婆肚子又隆起,你卻一點也不欣喜,她下班回來愁容滿面,說老闆施壓她就做到年底,根本霸凌。

買房就算了,房仲說先誠實再成交,你看了價格卻覺得是先乘十再成交,車子咬牙買下去,牌照稅油料稅震撼教育,終於讓你體會何謂垂死病中驚坐起。
歲月催人老,年紀大了以為能歇息,他們說不好意思退休年齡要往後延了,想領勞退沒那麼容易,原來社畜老了不是被珍惜,只是老社畜而已。
然後銀行這頭老狐狸,跳出來裝個甜言蜜語,告訴你可以用房子來抵押,求個安身立命,收割一生努力,輕鬆搞定。

水剛滾,你丟下麵體,突然想起看板上那個笑得燦爛的短髮女人,四年前她給了好美的承諾,這四年你過得好嗎?
你呆滯無語,直到小孩喚你:爸爸,泡麵要爛了啦!你捏了捏她的小臉,碗裡,蒜頭紅蔥和韭菜混在一起,人生百味,早已分不清。
唔洗好疊水,我同老婆夾埋都係搵40k多d
點解啲生左仔嘅成日要上網同人講生仔有咩好,老左唔生仔一定會後悔,尼啲說話。
反而好少唔生仔嘅要上網同人講唔生仔有咩好
窮人生仔正仆街
識一條友40歲,單身
視覺年齡25歲
一年去9個月旅行
係香港就日日出海,行山,打波

而有兩個仔女以上果啲就樣貌老十年
仲要日日返工做到隻狗咁
咁係你冇個人興趣, 你自己個心悶姐
都費事理你
相由心生
心態老嘅人個樣都殘啲
有幾撚精彩呀?咪又係日日返工
我留意左你好耐,我屌你老母
睇見我老豆老母就知生仔係錯誤決定
咪又係做社畜講到唔生仔就好精彩咁
呢個post d人好撚搞笑,講到唔生仔就好多姿多彩咁生活實際咪又係日日返工放工,喺屋企碌電話
女人唔生仔仲有咩用?
我反而好喜歡同個小朋友四圍去
去邊都想快啲返屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞