我就係港大Ocamp非禮案俾人拉嗰個鄧皓然

1001 回覆
15741 Like 137 Dislike
呢個問題本身係無意義的

有組員話見到op
基本上唔係講緊案發時
因為如果係案發時 只會有兩個可能
一係見到op 犯案 二係見到op 無犯案
無論係邊樣證據都會非常實在一早就提咗出嚟

而案發時間以外見到op
根本唔代表任何嘢
講嚟都嘥氣

=== ===
正如另一個reply 咁講
個關鍵唔止係op 幾時返入camp
而係案發嘅準確時間係無證人畀到

我諗真係無人會記低喺disco 幾時幾分玩過捐山窿
玩多幾次都分分鐘無人記得
我唔判斷啦
不過我諗,如果我真係俾人害到家破人亡,真係要死啦,既然有死嘅勇氣,點解唔諗吓應該點做呢。如果我真係死,我就會當自己係爛命一條。已經俾人害得咁慘。走咗屋企人又會咁難過。我先至唔會俾自己咁不明不白。
Push
係香港法院,試過幾位證人口供唔夾,個官竟然話更顯可信
香港低級法院不嬲精彩過濕地公園
咁我都可以做法官
樓主我地撐你,搞個眾籌
澄清,我意思係從法律嘅途徑諗吓點做
同返警察講有撚用?
如果真係要死既話
起碼都要搵返害你既人報仇啦
我撐你
俾人屈個感覺我明呀
support
被人屈仲要諗吓係咪自己問題 blame the victim?
判咗罪名不成立仲同警察/律師講乜鳩
呢單case仲要係mag仔審 法乜撚嘢官呀
你都係驗吓腦啦
支持你攞返個公道!
我想問下 假設樓主喺落口供時提出左案發時 自己身處的地方(不在場證據)
警察有冇責任幫樓主查?
定係要樓主自己去搵證據?
要自己證明
支持樓主
頂住呀
師兄我支持你呀,睇到個條女臭西嘅口供根本痴心妄想,自相矛盾,成件事根本就老屈,法庭雖然還咗你公道,但一定唔可以俾條女就咁算數,個女人告人好似冇成本咁,影衰晒所有女性,一定要向個臭雞追討損失,心靈受創又點計?俾嗰臭雞搞一搞,如果你唔撐佢追討心靈損失,你可能會有一世嘅陰影。
有obligation
但唔一定有成效
可以失職
但同時大家都會prefer 去到PTR先講自己會打alibi
因為唔想太早reveal defence 嘅strategy 去比人prep
問題係樓主爭議案發時間唔在場。個所謂案發現間起碼有個range,例如夜晚九點半至十點,咁你話十點後先出現,咁個point先make sense。如果因為確定唔到個案發時間個range而令佢唔足以成為支持樓主嘅不在場證據,咁樓主點可能用呢個point說服到個官,又點證明到自己清白
呢個時候又會證據不足,告唔入㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞