大腸癌康復日記 — TVB式劇情

975 回覆
701 Like 17 Dislike
正賤種
樓主人美心善
一步步慢慢行
早日康復 加油
加油 希望你早日康復
好人有好報,希望你早日恢復
繼續正常生活
負評,好提唔提,提tbb
好多人都以為公立做手術差過私院
但其實大手術全部都係公立做最好 不論儀器定醫生既經驗
除非你有錢到請到班大醫生黎幫你係私家做
但果班人本身好多都有係公立掛牌 或者都係公立撈左幾十年成身刀出黎
咁年輕就大病
祝巴/絲打你之後都身體健康
要好好休養
加油,早日康復
之後仲可唔可以正常食嘢生活?
想問下你9月肚痛之前身體有冇咩特別?
好似話成日覺得攰或者排便嗰陣有異常或者便秘之類?
有冇食過SCD飲食法
祝早日康復
4月18日,由我收到醫生通知,到我入手術室只有16個鐘。

個日係我做手術嘅日子,亦都係我爸爸做手術嘅日子。

點解?

我老豆其實早半年前就約咗4月18日做微創打腎石。

而係機緣巧合下我哋變咗同一日做手術,仲要係同一間醫院,同一個手術中心。

我八點就畀人推咗落手術中心,搭半就入咗手術室。先知手術室唔係電視咁,陰暗嘅環境,超強嘅大射燈,個個著住綠卡嘅手術防護裝備,再數一,二,三……而係好似一間普通房咁,大燈開住,一啲會同你Talk陣Shit嘅手術人員,都淨係會有「我依家畀個罩你聞,你索啦!女士,大啖啲索啦!」

然後就暈咗了。

我阿媽早早就係手術室外等我同等我老豆,為咗等我做完手術醒個一刻同我講一句:「辛苦晒,做完手術,依家返嚟啦。」呢句說話係太婆教佢要同每個做完大手術嘅家人講,係佢思思念念一定要做嘅事。

我由9點做到6點鐘,我老豆就晏晝入去做早過我出嚟,不過佢有睡眠窒息,所以要入ICU觀察。我媽媽就入咗去睇下佢,點知佢前腳走,我就後前推咗出嚟,然後無耐就醒咗啦。我阿媽之後同我講佢好後悔好後悔。

我個日屋企嚟哂探我哋。我哋一個係7樓,一個係8樓,佢哋就頻頻撲撲,上上落落探我哋,嗰日係我術後心理狀態,最好一日。

我以為會順順利利咁康復,我以為最難個關已經過咗,但我之後唔小心跌入咗抑鬱嘅深淵入面……(續)
天將降大任於斯人也
必先苦其心志 勞其筋骨 餓其體膚
有時公立咁快 除左緊急就係你有好大既康復機會 個預後好好 呢啲我地一個都唔會放過
樓主加油 跟住落黎既康復進度都要啲時間 記得定期覆診 祝福樓主
辛苦你呀媽
一日要等你同呀爸
祝你早日康復
加油
祝早日康復
快啲好返出院
結局要成家一齊bbq
加油
你自己無知唔駛放上網周圍講

帶住屎袋仍然可以做一般文職工作,同事除咗奇怪你條腰比較肥同搬唔到重野外,根本唔覺你同一般人有分別

利申:揹過年半屎袋
加油呀bro!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞