大腸癌康復日記 — TVB式劇情

988 回覆
706 Like 17 Dislike
研究命理
屎袋唔係一揹就揹一世架? 可以閂返個造口?
樓主家族基因問題影響啫講真
佢廿幾歲大腸癌喎 大腸癌平均發病講緊6 70歲
唔係政府大腸癌篩查唔會50歲先開始有得做啦
同埋正常人就算條腸生瘜肉 粒瘜肉都要十年八年先會變惡性 唔使太擔心
去到你50歲再去做篩查已經ok 當然你有家族病史 過往有關嘅病就例外啦
唉67

醫生話我駁口滲漏

又有50%有返造口,屌

一係就保守治療,佢自己好返,但真係50/50。

人生如戲
睇唔開都係一齊更辛苦
依班人真係respect
最近身謗發生既事, 老人成日便秘, 入過醫院好多次, 只當你老人便秘,
醫生講明病人年紀大, 照完有CAN又如何? 你到唔會幫佢醫,
最後就只係由你出出入入醫院, 當你便秘冇事.
我細佬走咗之後我同細佬妹都去咗做測試(QM)好彩得我一個有lynch(哈,50% 4兄妹啱啱好)呢家年俾人屌一次屎眼
仲有兄弟姊妹就叫佢哋去check啦問,circle dna都真係check到(表哥表姐都有,QM再double confirm到有)
唉屌 咁佢依家都賴左野啦 唔好咁harsh啦

始終基因依d遺傳野 自己都無得控制 只可以盡量小心 做多d運動 唔好亂食野
咁都祝你有個BBQ結局
如果照過晒搵唔到原因, 就KEEP住驗血, 有問題既話D 指數會有D 唔妥.
近排腸胃都麻麻,去睇西醫佢話上網買個d快測冇乜用,一係唔好晒錢,一係比少少錢出去check
50%
咁都仲有希望

祝福幸運之神眷顧你
係咁
香港人就係咁撚低賤
香港人最鐘意害香港人
加油啊
咁後生一定會好返
TVB一定係BBQ happy ending
祝早日康復
加油!希望你真係可以大病變小病
好勇敢 加油
頂住
樓主加油 仲有一半機會好返
呢樣比較複雜,要視乎病人自身既情況

以我自己為例,雖然切除咗直腸同部分大腸,但因為肛門無事,大腸切口可以駁返去肛門,加上算年輕,所以外科醫生認為我可以嘗試克服切除手術後帶來既後遺症,所以幫我做關閉造口既手術

相反,我做關閉造口手術時住威院就遇到一個大約6、70歲既病人,因為括約肌已經無力,所以做完關閉造口手術後經常出現大便失禁既情況,結果又要入院重新開造口,餘生都要揹屎袋。所以外科醫生都唔建議年紀大既病患做關閉造口手術

而如果病人已經直腸和大腸都全部切除,雖然外科醫生可以照將小腸末端駁去肛門,但因為只經小腸既糞便都係呈水漿狀,病人進食後會一段時間都處於急屎既狀況,而且容易失禁,餘生都離不開廁所,所以外科醫生反而會建議病人終身用屎袋,反而仲可以自由生活
(我揹屎袋期間去咗3次旅行,只要行程唔好plan 到幾粒鐘都搵唔到廁所,其實無咩障礙)
加油呀!!!!
加油
收到,目前乜都冇照過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞