大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
709 Like 17 Dislike
大家好!

之前減肥日記不了了之,I am so sorry好多人以為我放棄咗,但其實係我身體越嚟越差。去三月一個月淨係出到8-9日門口,仲要點到點的士出入,最多兩粒鐘。

我一定唔係最慘最痛苦嗰個,但夠哂曲折離奇,極到TVB。

大家見到標題其實都知我係咩事,我今日想分享下今次入院嘅經歷,提高大家健康意識同令未來嘅人尋到一點方向。

來了。

2023年9月第一次肚痛入院住咗5日,到24年3月覆咗唔同科診3次同去咗急症1次,都係因為胃痛/肚痛/嘔/貧血。多數醫生都係話係胃炎,又話我地中海貧血,我信了。

2024年4月8日夜晚11點,我發燒發到神智不清,叫白車送院。

4月9日正式上內科房住院,血色素過低連續幾日輸咗血,同日做埋腦同腹嘅CT,禁食。我老母突然同醫生講,「我兩個妹驗過都有連氏綜合症基因,但我唔知同個女有無。」,我先知我可能都有呢個基因。

4月10日,醫生話CT發現我好大部分腸壁變厚粗咗,懷疑可能係大腸癌或者其他超大病理性問題,要等我打尖做腸鏡攞組織化驗先知。

4月11日,醫生話我腸壁太弱做唔到腸鏡,要等條腸消炎先可以做。同日出咗轉介信叫我去私立做PET-CT Scan。

4月12日,醫生出轉介信去QE做基因測試,食返軟院餐,朋友嚟探我。

4月13-14日,試吓用抗生素消炎,個人仲行得走得,可以自己行去廁所,可以食糖。

4月15日,醫生話試下呢個星期如果繼續食得走得,就放我返屋企。同日開始嘔,普通綠色水。

4月16-17日凌晨,一直都未有大便,無放屁。嘔大量綠色啡色嘢。
無人可憐你
一家垃圾基因
帶你個屎袋過世啦
屌你老母
可能你都係,只係未發現
做乜鳩
畀啲同理心,似返個人
唔好見連登個個窒頭窒勢好似好型,你又跟住講
保重 ! 朋友都係大腸癌,醫咗3年幾。癌症可怕之處係初期無任何病徵。不過,相對其他癌症,大腸癌算係較為容易醫治,亦有不同藥物可用
on9
現實社會有冇人會請個帶屎袋既人做野
上網刷同情心無意思
留名
之前有個fd胃痛照完腸胃鏡都搵唔到原因
有啲擔心佢
咁你即刻幫手隊你個口埋去幫樓主逗住d屎啦
你個口咪屎袋
4月17日朝早九點,插咗胃喉,嗰一刻,胃喉成為我人生最討厭嘅嘢。姑娘話等排咗隊照CT,無耐就照完,直接轉咗外科病房。

晏晝三點幾,

有個醫生A入嚟同我講:「CT照到大腸中尾段有舊大腫瘤塞住咗,腸頭到腫瘤都腫哂,腸頭都有粒嘢,未知係瘜肉定腫瘤。依家有兩個做法:一、淨係切咗最大粒腫瘤,但腸太腫,前後兩段接駁唔返,要造口。同時間腸頭粒嘢都有機會變癌症嘅機會都好高;二、切哂佢,淨係切剩淨返無腫嘅部分,駁小腸。係我最建議嘅做法。手術最理想係安排聽日朝早做。你會想做邊個?」

「切哂。我可唔可以打電話畀屋企人嚟聽?」

我內心心諗咩料,一嚟就同我講聽日要做手術,出去搵私家Seek second opinion穩陣。

屋企人嚟到,同醫生傾,好婉轉同佢講話想出去睇私家。

醫生A話:「私院好參差個喎!留得喺公院嘅未必一定係差,有留喺到嘅原因……唔係唔得,出面可能大把人勁過我,但出去都係要排好耐,要考慮下病人仲頂唔頂到。」

呢一刻,唔知你心諗嘅同我一唔一樣。比佢股自信/理所當然震懾到,但又感到有股安心。個下決定留喺到做了。

下一秒,佢就畀咗同意書我寫話:「你真係要出去做先再取消啦,但我依家幫你Book咗個期先。」

醫生一走,我就開始喊了,我爸爸都喊了,一切都太快了。

一萬個點解,

點解明明我九月第一次入醫院就講我腸胃有問題,中間經手過咁多醫生,今日先同到我講係可能係大腸癌?

點解我要係無攞組織化驗,唔知係咪癌,唔知自己係咪連氏綜合症下做手術,仲要切7-8成大腸?

點解係我?

嗰日我以為我會失眠,但身體原來已經好攰,頂唔住了。

下一日先更TVB
做乜尻
唔知講咩好
祝你身體健康 一切順利
祝身體健康
不幸中嘅萬幸係我無造口的
我唔係要人可憐,因為家人嘅愛足夠支撐我。
我想做到嘅只係給予未來患病嘅人一點方向,
或者比佢哋知道佢哋No alone。

同埋打長文比自己抒發下者
而家係咪冇事喇?
呢種賤種專登留埋啲垃圾留言
然後叫其他人出po話連登仔真係冇同情心
用嚟人格謀殺連登仔
令人覺得上連登都係社會敗類
話唔定係收晒錢做嘢
收到你
醫生話大腸其實成條唔要都唔會影響生命
對比其他人我已經好幸運
祝一切安好, 順利 .... 你要加油
出去照CT或者Pet-CT會直接啲
過來人身份分享下
唔好單出口鼓勵,要的佢去Check
唔係拖到嚴重就麻煩
冇事既好快好返
都幾好連基因測試都咁快幫你做
出邊做要比成幾皮野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞