大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
708 Like 17 Dislike

暫時叫好返,但都要keep住覆診同抽骨髓去檢查住個身體
巴打頂住
祝你身體健康
冇人會介意 除左你自己
所以唔好諗太多
早啲休息
希望絲打你早日康復!!!!<3
錢可以再搵 好唔舒服就早小小睇
我會咁睇
既然你自己都感覺唔對路而上嚟問
咁已經係一個理由俾你說服自己去照求心安

加上本身醫生一開始聽完你講啲徵狀都叫你去照
即係佢都覺得你係有風險,只係見你照過腸鏡個record、重新評估後覺得你個風險未至於強制你去照,但唔代表個風險唔存在

我自己確診前,連睇兩個專科醫生 (其中一個仲係教授級),加埋幫我照腸鏡個醫生,都唔覺得我咁後生會有大腸癌,但事實又咁神奇,後尾查出我因為仲係胚胎時出現基因突變,所以註定咁後生就會生cancer

BTW,如果做咗可以令自己心安啲,辛苦一兩日就可以令自己有覺好訓,點解唔辛苦少少做咗佢?
未追哂post 先留言
絲打寫得好清晰
睇到抑鬱嗰段
其實精神病都係病ge一種
我知叫你睇開d係冇撚用ge
不過可以盡量唔好覺得自己有病
多d同病友傾下話唔定有一日你會突然間叮一聲咁不藥而癒

加油呀
唔洗理個d mean留言傻鳩
慢慢就會慣
我除咗私家第一次照腸鏡係男醫生
之後無論係幫我做手術既外科醫生、出去問意見既私家醫生、術後腸鏡檢查既醫生、連埋跟進我個案個專科護士,全部都係女性
我現在數數下先發現自己已經俾至少7位不同既女性通過櫃
掉轉咁講,你係保險公司保唔保?
唔會啦
呢啲人現實應該係朋友又無錢又無 打份閪工痴屋企住嘅油頭毒撚現實就頭dupdup口濕濕嘢都唔敢大聲講多句 唯有喺連登刷下存在感 至少有得同人互動下
加油
為你打氣!
如果你老母11月話左俾醫生知你覺得會唔會拖到咁既情況?? 隔離post果條女拖左一年2b期拖到末期, 果個有錢女走去私家做哂各種treatment, 有錢到飛埋去美國做chemo都死埋

就算假設但事實可能就係公立醫院十個有9個咩都唔做最尾有9個都無事, 數據上黎講唔做/排遲d做就係合理適當既運用資源, 只係你係唔好彩果一個。窮撚不嬲都係人礦黎, 有得醫都偷笑, 公立醫院既目的都係吊住你條命唔死得就ok, which is你依家的確係唔死得, 對佢地黎講己經係成功

你可以話唔公平, 但事實就係咁, 所以我通常有理冇理將d事講到大一大搏可以驗多d

其實你應該一早自己去私家照腸, 一照有咩事無可能唔知。我上年都肚痛左幾個月, 睇私家claim公司保險幾日就照得, 仲有粒瘜肉剪埋, 但都無咩結果, 最尾自己好返無事

最後祝你快d好返
LM + 樓豬加油!!!
咁我都係揾多個醫生 問下意見需唔需要照
唔該你 希望你都身體健康
No, 只要有講,醫生就會識向腸癌方向搵
我個ex家庭都係有lynch syndrome,QE一到佢20歲就keep住捉佢做檢查
樓主加油
樓主 早日康復丫
正念!
樓主早日康復 屋企人好錫你加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞