大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
708 Like 17 Dislike
我屌你老母,咁L搶口做咩9,博屌?我屌你老母
佢應該都係做腹腔鏡(微創)

所以最大既傷口都係大約12 - 13cm ,用嚟攞返切除咗既組織出嚟

如果病人狀態良好,手術後d3 就會被加護病房既護士安排坐梳化一個鐘,佢地話咁先有利個傷口癒合

當時我仲吊緊K仔鎮痛,坐完一個鐘痛到我成身汗
樓主心理強大
支持!
轉新工有無影響?同見工時需唔需要用公司講?
我試過斷過韌帶,發現好多時同事見你無用拐杖
都會叫你搬重野/換水
唔會考慮你好番未,好似專登「雕欄」你咁
岩呀樓主
屌柒佢地岩呀
佢地根本係法西斯人渣敗類
祝樓主早日康復
收啦廢柴
你唔係一條廢物你點會用欺凌一個虛弱病人去拎滿足感
正垃圾
我自己覺得好視乎你既病情對工作有冇影響

我見工時有講明我係癌症康復者,同時講明我既身體狀況唔適合搬重野

同事就一開頭以為我右邊肚有硬塊所以拱起,熟咗先同佢地講係屎袋嚟
你自己追吓PO先得唔得呢? 人哋病人嚟架, 你咁健康, 追吓PO唔得既?
Call 白車,唔好拖

一係返大陸驗
祝願樓主平安健康
因果業力,值得擁有,咁講岩唔岩?
你睇返#370 , 呢位巴打有解釋點解醫生會咁判
白血球
新既惡性腫瘤血管壁比較薄弱,會爛,爛左會出血,身體見有出血就拎養份去修保佢
如果你symptoms似cancer,最好驗一驗血睇下有冇貧血,當然貧血有好多原因
佢都係微創,但個醫生叫佢第二日就出院
痛到死死下話要訓多日,不過訓多日都唔係好好多
差唔多好返晒都要2-3個星期

之後同佢d同事講返先之呢個醫生係咁
個個做完手術都叫人第二日出院
洗唔撚洗咁講嘢啊
加油啊
幻想自己冇造口個樣 就一定會冇造口
唔知乜春因果、阿賴耶識,啲佛撚自己最清楚
廿幾歲人,170cm,高峰120公斤,即係bmi 41.5,痴肥生癌有幾唔正常
nature take its course,依啲係正常自然定律
病人出院要醫生簽紙,病人出院後如果有咩冬瓜豆腐個醫生係食曬
所以佢簽得紙俾你女朋友出院,即係代表你女朋友情況好穩定,係好事嚟
痛係好正常,繼續住院佢除咗俾止痛藥你都無其他額外野可以做

而從病人既角度睇,如果有得出院,老閪都出院返屋企休養喇
公立醫院一間房六個床位長期爆滿,其他病人,尤其是老年病患
通常都特別多問題,成日要人照顧,亦妨礙到其他人休息 (仲有某啲病人既鼻鼾 )
我之前住院就試過同房有個老人家,因為胃癌已經成個胃切除,但不幸出現癌擴散再入院
佢好多痰想咳想嘔,但因為無咗胃,結果得嘔既聲但無野嘔到出嚟,結果由朝 "嘔"到晚,我都成晚訓得唔好
但見到佢咁辛苦個樣同知佢個情況,又怨佢唔落
感謝分享 祝你早日康復!
可能好多連登仔好唔認同,其實有份醫療危疾保險好重要,如果後生,其實每年都係$12000 左右 ..你有裡面d 野唔舒服,唔駛諗咁多,去日間醫療中心/私家醫院左照右照,因為妳覺得都比左,梗係用到盡 ...

就係呢d 左照右照,左check 右check , 有問題及早發現 ...

我媽都係覺得有野唔妥,照左好多都搵唔到咩原因,最後照大半身CT 就搵到肺can 1 期 ...可以及早醫
大腸癌康復者 ,按照美國guideline 應該要每半年照一次CT CONFIRM 係唔係無轉移到!自己出面照過兩次,係政府覆診,我地就希望醫生可以幫手book!次次出面照都好貴!10000一次左右,加上爸爸手術後都每年要做腸鏡嗰度又要兩萬幾三萬。我都好奇唔清就算,又無重新book 過!都唔知懂搞咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞