大腸癌康復日記 — TVB式劇情

996 回覆
709 Like 17 Dislike
試下做實驗,完全戒除一啲容易引起刺激既野

eg. 任何奶類製品、任何辛辣食物、任何油膩食物

set一啲簡單既餐單(最好參考醫院既低纖餐單)

試食三日,睇下有無改善

有改善即係你本身食開既野有令你腸胃「抽筋」既成份

到時再慢慢試唔同既餐單搵來源
樓主加油
樓主加油呀!!祝你早日康復
加油巴打 我阿爺80幾都係大腸癌3期 最後都冇事
到依家都健健康康 加油
加油樓住 今日先發現呢個post 即刻追曬
low fodmap 但成日覺得難就算數
仆街屌你老母
淨係3日食清啲都覺得難
唔係叫你3日都淨係食粥
最簡易:
早餐大快活 多士 + 烚蛋 + 雞排 (去皮), 飲 好立克 / 水
午餐: 菜遠肉片飯 + 熱檸茶 / 水 或者 兩個 華御結飯糰 (三文魚 / 雞肉)
晚餐: 一碗魚片湯河 / 麵,走腩汁 , 飲水
豆類 (包括豆腐),奶類, 油膩 / 油炸,辛辣,生冷野 (冷盤 / 魚生),汽水,咖啡奶茶等食物全部戒三日
睇下有無效果
你呢啲傻閪唔俾人屌下個心唔安樂

祝你長命百歲 冇人冇物 百病纏身
加油
上嚟R水吹
如果你住咗兩個月院
你會想食/想去一啲新嘅定係懷念嘅食物/地方?

我係屬於懷念熟悉派
雖然我知好Kam,但一直支撐我畀到希望我係呢樣

係咪估唔到?
我都幾年無食了,之前細細個真係好鐘意食。
記得好細個要去美食展,要老豆買兩箱返屋企
一箱24個

大個咗我就有時會去油站買嚟食

越寫越餓

大家會想食啲咩?
有機會寫埋我想去邊旅行
我想食麥當勞
食熱辣辣嘅脆辣雞腿包
絲打以前最鍾意去邊?
我次次都孤鳩寒咁每塊餅yam少少
最後食剩大半罐
唔用餅就咁隊
懷舊派 樓住呢個餅都係我童年美食展回憶 好多年冇食對上一次食已經覺得隻味唔係細個嗰種 我以前鍾意食紅色包裝同埋雞柳嗰款 小學小息食一定會比同學搶
你好
我都係啊!我仲要係兩塊餅夾住勁少,開埋第二盒包餅
食完仲有一罐剩
其實我無去過太多地方 因為屋企窮
澳門都未去過
人生第一,二次搭飛機都係15 6歲個陣去台灣
第三次就係去上年12月去日本

不過最深刻係十三四歲跟大航假期團去玩,個陣父母仲好後生,去玩個陣玩得好盡興。
去果棚摘生果,個農場有一條條好深嘅坑,我老豆想一嘢飛過對面,結果太大噸位壓爛咗人哋啲棚

問我就會好想跟多一次大航假期團,但又唔想去大陸
你好
我係出院後第二日就食巨無霸餐+蘋果批,第五日就去咗食壽司郎

結果痾到仆街,覆診時俾專科護士說教
見到你有update 都放心啲
哇 你都唔窮
我第一次坐飛機
係大學畢業 報團關鍵旅遊去曼谷
因為團費最便
一個人 1300蚊
自此就愛上bangkok
好少後生女會想跟團
上年(2023)去日本時係都表面健康?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞