大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
708 Like 17 Dislike
4月20日,術後D2,發覺內科病房同外科病房差好遠,內科成個感覺溫暖好多,啲護士都溫柔好為你個心情著想,有陣時你扭下計,佢哋都會錫住你,不過就亂啲雜啲,多MI/demanding(即係我);外科嘅護士會Chop chop啲,sharp啲,畢竟做嘅每一個Movement 都會影響到病人嘅康復,亦有規律好多,就無內科嘅彈性。

不過作為喺內科呢個溫床打躉咁耐嘅病人,上到外科真係好唔慣,啲助理姐姐可能見你後後生生,好似正正常常,以為淨係做咗個細手術,又未必會就住你。

因為坐床成日會Sir咗落嚟,啲姐姐移返我去床頭,嗰一下成為咗我到依家仲驚緊嘅陰影,痛到我以為做咗第二次手術,佢哋見我咁就話:「你啱啱撳嗎啡止痛啊嘛!」,大佬你迅雷不及掩耳就移,我撳鬼咩。所以之後每一次有人想幫我郁,我都好抗拒。

晏啲有姐姐出於善意話幫我,整返條褲,我拒絕咗,姐姐大聲講咗一句:「唉,幾始號床唔畀掂!」我個心理壓力升到一個值一下嗎啡嘅程度(講笑

同時,胃喉又引流咗好多嘢出嚟,我心都知,胃喉無咁快可以拆,有種失望油然而生。心真係好攰,我好想轉私家,FF緊去私院啲護士會就住我,唔會好似趕每個鐘嘅Schedule當我公仔咁撚。

我對我住緊嘅呢間醫院不滿又升高咗,加上對自己地域性好強,又認床,又對陌生地方不安感好大,又適應唔到醫院生活,漸漸開始有一舊無形嘅石頭壓咗喺我上面。

我嗰日就問我老豆我可唔可以用自己錢轉私家。

佢探病時間個陣同我講,我做完大手術,加上Case複雜,出去好難有院收,同好難遇到醫A咁好嘅醫生,又貴。

但我都聽唔入耳,轉院好似成為我唯一嘅出口
大佬你迅雷不及掩耳就移
絲打 睇你寫嘢
成個畫面出哂黎

頂L住
其實關你咩事人哋係病人冇錯 但人哋打咁大篇嘢 都係想警世 自然都唔介意答人問題 人哋都未出聲 你沖出嚟柒做乜唔使你扮代表喎
我都成日食
希望樓主早日康復 大家都健健康康
唔洗下世

咁樣做人等自己幾時出事啦
同情心 同理心都唔識分

真垃圾人
有興趣呀 tg: rotoroo
真心請教
點樣封鎖個人渣 ?
追咗PO 先問人嘢呢啲叫禮貌, 你問既嘢人哋一早講咗, 睇都唔睇就問,懶到你.
依啲人渣麻煩連仔永ban
污染成個連登
屌你老母
請問抆屎忽果下有一點紅血大唔大獲?

馬桶既屎同水都無血, 正常屎🫠
師兄,真㗎,即使有錢私院都會拒收,你必須要搵到院先好走,否則都係折磨自己。

同埋,如果無保險,預幾十個唔少得,希望你順利搵到病灶,快啲好返
我之前做過幾次手術係私家,加埋住左兩個月,就算養和都唔好幻想好好服務就住你,除非真係富豪名人

可能workload 大啦,大部分護士都係勁趕唔會有heart 照顧你。真係好人既應該得2成左右
依家明但諗唔通嘅時候就塞到抑鬱
明嘅明嘅,有時只係想有人支持啲不符現實想法,講出嚟都好㗎,總之希望所有嘢都順利啦
頂住
其實不如你唔好講唔多啦 你係咁代入人哋嗰度做乜春一來我冇逼佢答 樓主亦都願意覆我 冇講啲乜 你講咁多做乜想做正義撚就唔好擺喺網上面啦
加油,你好叻呀!
真,我養和同公立醫院都住過。遇過幾個養和護士好串,去護士站搵佢幫手會趕你走。反而公立大部分護士都好好人,見你後生,搵得護士都真係有需要,大部分都好有心機幫你。

絲打加油,我都係過來人,唔開心就上來睇下,你一定會好返無事嘅。
祝樓主快啲好
祝樓主早日康復 健康一世
醫生有講到係上年十月開始有少少貧血
血色素around 10
佢有食薄血丸 糖尿藥果啲
定時定候要抽血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞