大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
708 Like 17 Dislike
我都答你唔到
我覺得真係機率問題
好似擲銀仔咁,總有人會中,有人可以一直擲唔中,有人一擲就中
我就係咁啱擲得中
其實職唔職場歧視,係睇你點做人啫
人要歧視你,唔使個屎袋都可以歧視到你
我又未到要生要死,但我知我嘅tolerance去到邊
要係個Range到有限度移動但姐姐個陣唔知我個practice
兄弟我真心想講你超Pro
補到啲我都唔Firm嘅資訊,學到勁多嘢,謝謝你入嚟分享
用TVB劇黎扯關係例子既ON9,唔死都浪費資源!
咩年紀?

祝早日康復
節哀順變,好好照顧自己同屋企人
睪丸癌1s期路過
已單春+3次化療
不煙不酒只揸26

性功能正常,係精液少左
如果你係回顧緊我當初可以早啲提到自己有連氏,就可以早啲獲得醫療資源去睇我嘅個案,我係某程度上認同嘅。

但因為呢個原因係合理化公院醫生係責無旁貸,就有啲難說服到我。

呢個post其實我都學咗好多嘢,有好多人都真係冇基因問題都比人拖未期,拖到死。出現明顯病徵,無心尋找正確病灶,淨係想按章工作,快啲清晒啲病人早早收工嘅醫生大有人在。今日巴打呢個主張就好似同佢哋講你嘅死亡純屬不幸,我又未能夠認同,總覺得對真係病變被拖到死嘅人缺乏一種同理心。

點解我話我係TVB劇情?

因為我碌得過,我好彩,我唔否認。

因為我成日喺度諗,我就係呢個TVB悲劇劇情嘅主角啫。

而碌唔過嗰啲,就真係血淋淋嘅悲劇。

呢度都想同見證悲劇嘅各位講聲,Sorry for your lost,你嘅悲憤有會人明白同理解。

另外啦,我都唔係反駁隊,唔係強迫你接受我嘅價值觀,而呢刻我係理解你嘅文章後,仍然堅持我所信。

所以都謝謝你
可能第一次病,對私院個幻想停留咗喺韓劇醫院,一轉院就會有靚靚醫生護士照顧我而家知道了謝謝你
最近嘅日子你可能會覺得唔開心,佢嘅影子係彷彿依然在。
明白你需要一定時間接受,期盼未來嘅日子便你可以帶住佢對你嘅期盼好好生活。
之前唔識問真係好迷惘,而家我會趁姑娘過嚟吹水嘅時候問吓。

不過一直覺得偷聽佢哋briefing先係最了解到自己個病情
因為佢哋有懷疑又未確定嘅時候唔會好講發生咩事,不過前提係英文要有一定水準,我淨係聽得明一半。
加油啊你

失去一個自己重視人真係好痛苦。雖然冇辦法逆轉呢個事實,但希望你按着自己腳步走出呢份沉重。

相信佢呢一刻脫離咗呢份痛苦,都係一種解脫
多謝你咁睇得起我
長氣講多幾句,如果啲專職護士嚟扶你落床行 (威院既係著紫衫,通常早上出現),就算傷口痛都好,都要忍住盡量行多幾個圈
而且在床上休息時,無插喉既手和雙腳,都盡量耐不耐就郁下
因為長期訓床會令身體啲血液循環得唔好,除咗個人康復得慢啲,仲可能你令條腸久久未能復工 (條腸唔識郁無屁放) ,無屁放佢地唔敢俾你試食粥水
所以當醫生覺得你可以落床行,就忍忍痛行多啲郁多啲,咁先可以早日出院返屋企休養
紫色應該係physio/ot黎
痛嘅話同佢哋講佢地有冇做d 咩?
樓主加油 身體健康
紫衫個啲物理治療師無咩可以做
第一,做完手術傷口痛係正常,我做手術超過一個月,個傷口有時仲係會耐不耐扯住痛,更何況係手術後頭兩星期,但唔做物理治療又不利個病人康復,所以你叫痛佢地最多都係用多少少力扯褲頭扶你行,等你行得舒服啲
第二,醫生其實有落醫囑俾病房護士,講你可以落咩止痛藥同相關劑量
基本既止痛藥係玻璃樽裝,定時定候就會俾一樽你同鹽水一齊吊。如果都係好痛頂唔順 (痛到訓唔到覺),可以同護士講加藥,佢會用針筒幫你打多隻勁啲既止痛藥,不過打完一針就要隔好似6個鐘 (唔太確認) 先可以再打
lynch 嘅病友我上年年尾都發現瘜肉係惡性
威院個邊係主要扯褲頭嚟幫病人步行
啲護士都係咁教病人家屬嚟探病時陪啲病人去廁所/ 練習步行

有無威院護士可以講兩句?
樓主加油,祝福你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞