大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
708 Like 17 Dislike
之前都做過幾次手術住養和
如果揀大房其實啲姑娘都踢晒腳唔得閒理你

有保險既老虎蟹都揀半私家或者私家
完全兩個世界
話說我做左個脊椎手術之後要重新學行路
大小便都要係床到
第三定第四日我見自己好啲就諗住極慢動作自己落地去廁
夜晚姑娘交更見我冇鍁個鐘仔去小便
黎問我係咪冇得屙
然後我話費事麻煩佢地我自己落床去左廁所屙
俾姑娘話左我成廿分鐘
然後直到我真係可以行番前
每兩個零鐘就有姑娘黎問我屙唔屙尿
我係絲打
我已經冇事啦

好彩有我老公不離不棄 +屋企人嘅支持
我而家冇事喇
欣賞你嘅樂觀同堅持呀清!
心態決定境界 加油呀早日康復
G持你!
佢唔單止無知
仲要心地差 , 冇同理心
正人渣
咁太好了 保重
多謝巴打
但私家唔係會照好晒先做?🤔
其實都唔關係
有時間大家都會做好d
只係私家少d病人咪有d 心機做
公家做到仆直 咪心情差態度差
重點係kick 住係中間排你幾個月
樓主好有心 過程相信好唔容易 但都上網share經歷令多啲人alert
我相信你條路一定會愈行愈好!
May God bless you and your family! 祝福你同家人都健康平安齊整!
聽佢地交更會知最多嘢,醫生巡房都可以問,不過你要諗定有咩問,醫生一行過來就會唔知點解好緊張

或者叫屋企人探病個陣同姑娘問病情。上次屋企人入院,姑娘答唔到都有搵醫生打返比我。個醫生好好,覆得勁詳細,日日都有打比我講進度。
加油!
唔駛擔心個傷口
我大約一個月前關完造口,去診所拆線時個傷口爆開咗,個傷口都12cm 闊、1cm 深
當時驚到即時問個護士怕唔怕進一步爆開搞到小腸流出嚟
個護士笑住咁話"咪亂諗,邊有咁易"
個傷口都有發炎,要落銀離子敷料+隔日洗傷口,一星期後先開始少滲液
洗多十零日先生肉生到條坑無咗,傷口現在都仲係結緊痂未好返曬
所以俾啲耐性同時間等佢慢慢好
至於種豆方面,只可以同你講聲: 撐住呀
其實貧血最簡單就係照腸胃鏡
一開始係無照過?
見到樓主呢幾日咁難受唔知講咩好,旁人唔會切身感受到你嘅困擾,覺得你叫阿媽唔好嚟嘅做法係正確,有時太著緊就會做錯嗮啲事,祝你之後順利。
一路有追你post 知道你打緊一場硬仗
要承受肉體上既痛之餘仲要面對好多心理壓力,我睇文字都感受到你既痛
你已經好堅強,要繼續加油,希望透過出post可以有個地方比你發洩下,同有大家既支持可以比返少少力量同鼓勵你

或者你媽媽可能係緊張你又用錯方法,如果見到佢令你更大壓力既話,你同佢都要比少少空間大家會更好,之後等你情況再穩定啲搵機會再同佢傾下啦,屋企人既支持都好重要

加油! 而家最重要係養返好身子
祝你早日康復 要加油 你已經好叻架啦
絲打 我都係日日追下你post
你一定身心俱疲

有時屋企人過份緊張真係會好大壓力
唯有多d 同朋友傾訴下 呻下 抒發下情緒

我哋都等緊你出post
大大聲話畀大家知
我出院啦

加油
祝你康復神速
屌你老母,衝出黎俾人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞