大腸癌康復日記 — TVB式劇情

988 回覆
706 Like 17 Dislike
其實你開得口,問身邊嘅人借都會有人幫。
睇下你幾歲,仲讀緊書嗎?父母兄弟姊妹個啲無人幫到你?
唔係掛 即係你一早已經有屙血 黑屎 但係你無視咗
老實講唔好瀨醫生hea鳩你啦,正常人你呢個年紀有事既機率太低,你之前體重又暴跌,係客觀數據下根本可能低過1%

公院資源有限你又無明顯危險因素(其實係有,你老母又細到大唔撚講)點會無啦啦同你驗乜驗物

你可以唔怪你老母,但絕對唔會係公院醫生既錯lor
救護車唔會幫助到重視同快
你本身個病嚴重 自己去都會重視同快
Same但有定期去照
早d去做當求個安心
唔係到時有事你仲驚
樓主加油 我都有朋友的朋友之前無啦啦大腸癌未期 最後醫返好 跟住結埋婚生埋小朋友 講緊近2年的事 生命有希望
佢都係得30歲 仲要靚靚女女 好彩最後醫好 人生真係有奇蹟希望
樓主加油!祝你早日康復
咁佢點屙屎?
23歲,無乜點注意㗎 屋企人食咩我食咩
其實要幾歲開始做胃腸鏡好
追一追post大便無問題,係化驗先知。
不過貧血同體重下降都有,只係肚痛同胃口差最明顯
咁佢的情況當然係去公家做手術啦
因為病情都急
我指的係初期睇左幾次都唔知咩事重要比人踢黎踢去,
去睇私家可能會好啲
當然你睇完私家要做貴的手術你都可以叫佢寫紙比你去返公家到做
你應該冇買保險 出面胃鏡最平都係7000幾
真係好唔舒服就盡快照啦
有困難就借住卡數慢慢還
我同樓主個情況差唔多
左肋骨位下面會有野頂住頂住痛
有時會抽住抽住痛
腸好似有D塞住塞住咁冇胃口同好易痛到攰周圍都唔想去
抽過血 驗過大便 照過胃鏡 照過腹部CT
但都冇結果顯示係咩問題
呢個問題keep咗一年完全無從入手
可以講多少少情況?有無黑便?
有黑便等於有胃部出血 , 有出血去睇公家應該會快d
不過之後買保險就會唔保個胃

其實你無出血可以排公家,排耐d,不過照得辛苦好多

有唔舒服真係唔好拖 早d睇左佢
借卡數都要照 大便有血 胃酸倒流 食欲不振 一定係個胃腸有d問題 早小小照
謝 樓主都加油
照左腸鏡未
唔係好熟,冇特別問
見佢生活正常就算
係第幾期?
屎袋係咪遲d可以拆得?定有機會成世要屎袋

cancer呢樣野好仆街,現代醫學就算醫好都好多後遺症,唉
唔好意思樓主 我想請教一下 係咪一定要化驗 唔可以直接照腸鏡你搞到我都有啲驚 原來大便唔可以反映到
照完CT果陣個醫生話份報告冇咩特別
覺得照完腸鏡都唔會有咩結果
但個人又會keep住痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞