大腸癌康復日記 — TVB式劇情

996 回覆
709 Like 17 Dislike
睇咗幾版已經喊咗
樓主加油祝你早日康復 身體健康
真係!貧血人好鍾意食冰
係呀
到時又畀人帶大字標題
話連登係社會敗類 缺乏同理心
要實名登記

正常人見到絲打個post
都唔會講呢啲滅絕人性嘅嘢
屌你老母
戲院睇戲最憎呢啲死傻鳩問問問
人地都話待續陣間就會解釋啦
係要問呀點解嘅
真係搏俾人屌老母就係呢啲
樓主加油,祝你早日康復!
加油! 感受到有愛,家人的愛最強,當然仲有你自己對自己的愛
快啲好返
跟尾狗
祝樓主早日康復
樓主加油
見到tvb 我就負評左
4月19日,術後D1,我第一日已經清醒咗了,只係傷口忍忍痛。因為係第一次做大手術,唔知要幾耐先可以好得返,以為自己係天選之人,可以個零星期出得院。

醫生A朝早嚟同我講手術:「嗱,手術好艱難咁完成。」

我心諗係咪擴散得好嚴重呢?所以咁講

醫生A:「手術好艱難咁以微創做咗,因為要攞出嚟嘅嘢成十幾CM,所以就算微創傷口都有返十零CM。咁就因為黐住咗少少腸同少少胃,所以都切咗少少。都成功做到無造口嘅。」

我聽完內心好似突然去咗陽光與海灘再捲起咗龍卷風咁。傷口咁細?唔係要由胃開到落肚底咩?傷口仲細過我隻手?咁Kaisin?切咗腸同胃,即係擴散到去定點。

然而,最後我只係用一個傻貓般嘅樣,呆咗望住醫生,講咗句「知道,可唔可以同我屋企人講。」

醫生A:「好啊,你老豆好似喺ICU啊,我落去同佢講。」

佢落到去之後同我老豆講多一次,發生咗咩事,而我老豆只係喺醫生講嘢之前講咗一句:「醫生,我麻醉藥未過,依家迷迷哋,不過我盡量記啦。」

至於點醫生A點解知我老豆喺ICU仍然係我哋家族嘅不解之迷。

同一日,好多唔同科咗嘅姑娘嚟睇我,痛症科,物理治療,好多好多,Overwhelm 咗我。一日裹面休息時間其實唔係話好多,隔一陣又量血壓,一陣又量體溫,一陣又要抽換片。不過最離譜嘅係佢哋要我第一日Sit out,即係出嚟坐,我係張床係咁典都痛,可以點坐?

但我傻傻嘅我仲好樂觀,當時插住一條腹腔引流,一條尿喉,一條胃喉,打緊包靜脈營養液同好多好多嘅輸液。我個陣諗掹下又一條掹下又一條,個零星期差唔多出到院啦。

呢日我就沉沉睡下去,但正因對康復嘅唔理解同錯誤嘅盼望,為未來嘅事件埋下伏筆。
突然間想分享下,我經歷呢段時間收獲到句子。

「沙石可以磨掉你嘅棱角,亦可以將你打磨成更閃耀嘅星。」

「既然發生咗嘅事情無法控制,你仍可選擇面對事情嘅態度。」
你巴定絲?
算係追左post
樓主120公斤去到80公斤
如果無話好大強度減肥
呢樣嘢已經算好大先兆
40公斤唔係一個簡單既落差。。。
依家佢幾千個負評
佢人生中應該未試過咁多人留意佢
佢一定開心到瞓唔著
係咪二個人
一樣有症狀

腸胃唔舒服,暴瘦,嘔血屙血
但係基因既分別

有人點病都唔會生癌
但係有人基因遺傳會生癌?
睇下你對大強度定義係咩
個陣個運動做得都幾狼死

最Chur 一日可能上晝打泰拳 夜晚跟健美尖Buddy操嘢 再做一個鐘有氧

但一般最少平時運動一個鐘維持半年有35kg唔過份
有無俾人職場歧視?
老人家未必識咁多嘢

不過樓主唔知自己阿婆CANCER 死?
好難想像十幾cm我條女開左6cm 都痛到拆天
不過開刀真係唔好咁快坐起
佢地話可以坐起但都有聽過話會爆開
佢照唔到腸鏡
我唔覺有,有時自己搬啲唔算重既A4紙佢地都會主動幫手

另外有啲唔熟既如果唔係我自己講起,佢地以為肚個舊野係銀包之類既腰袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞