大腸癌康復日記 — TVB式劇情

995 回覆
708 Like 17 Dislike
唔洗講話唔洗sell
仲乜要怕撚咗連登仔

一去其他台講保險就係保險狗

一嚟健康台話有事 中招就話標靶藥都貴、睇個醫生都話貴

矛盾
cls
加油 祝福
都唔知當唔當你手足好
呢幾日停咗無打長文,發覺心情無咁舒坦。

決定聽日努力追一追正文進度

麻煩大家督促下禾
今日覺得點? 有冇睇下戲呀動畫之類...?
推 - 鞭策下你先
寫下每日的大小事情
練下文筆
我地係唔係要推上熱門
絲打先有原動力寫落去
加油,支持住,條路行左大半架啦
最後一段時間撐住
呢幾日係到玩動森係到改時間 Chok進度
同買咗啲手工嘢等出院後有啲細藝做下

今日大大粒醫生嚟睇我,講句「唔擔心」嘅份量都重啲戈,個人勁安心。

心情都麻麻地,一嚟諗之後出院未做返嘢之前,可以點維生點生活。

二嚟依家好似從新學緊點大便咁,今日個肚脹咗一日,但唔係好識放鬆隻眼仔,屁都放唔到,最後坐咗一個鐘先痾到,仲要習慣大便嘅形態,個咁基本嘅生活模式要由零開始學返真係有啲心塞。

三嚟隻手仲係殘廢中。

無計嘅,只可以好似大大粒醫生咁講:「唔使擔心,不過要畀啲耐性。」
有野痾即係條腸郁返,應該好快俾你試粥水

有定心理準備大便習慣重新適應既時間會好長,講緊出院後都要個零月先得。出院後食既野雜咗、重味咗,要慢慢摸索邊啲踩界野唔好食咁多

油膩、辛辣、生冷野真係唔好咁快試,唔係隨時一晚起身十幾次,痾到眼仔損哂痛到懷疑人生

利申:夜晚食咗杯細雪糕做甜品,就搞到現在凌晨痾住咁覆你個post
要打PICC

個手術駁口仲未穩定返?
未定啊~

術口第9日(27日)其實已經食返嘢。

但食咗一日清湯,一日糊仔,一日流質。

跟住條Drain啲色已經唔對路,即係已經有滲漏。

就禁食返打返奶,話畀條腸休息下先,打多個零兩星期奶觀察下先,如果再滲腸液就要開刀開造口,未必閂得返埋。

所以我都接受咗打多一排營養液,我都唔想咁激進
絲打撐住呀
祝你快啲好返
加油
樓主加油
努力追緊你po
你真係好勇敢 祝你早日康復!
加油!希望一切慢慢按步就班咁向好的方向發展!🙏
一律褲頭,如果佢無力,你可以立刻幫到佢。

頭盔:唔好搵啲極端/奇怪/個別例子嚟反駁,無意思
啲treatment咁aggressive證明呢刻黎講,你個病係有「出路」,加油

btw有冇話要唔要見腫瘤科醫生?
開工了各位,會更新三到四日,再唔更新就對唔住大家了

接下來嘅文章對我嚟講真係有少少沉重,所以拖咗咁多日。

今日我要寫完抑鬱篇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞