大腸癌康復日記 — TVB式劇情

996 回覆
709 Like 17 Dislike
個女食到種豬咁都唔出聲,可以想像樓豬老母都係19樣

依啲真係無得瀨
癌症真係仆街嚟,樓主加油
祝樓主同屋企人都身體健康
我都有類似呢d, 成日肚痛要痾,一食飽好易痾
好少有靚嘅大便,好彩嘅係無血
試過照腸鏡胃鏡都照唔到d咩,剩係話係腸易激
中醫 益生菌 都試過晒都無用 好苦惱
樓主加油

路過的講一講
做香港人好慘
留意下香港蔬菜系統
點解係都要用發泡膠裝菜
每次買親菜,裏面都搵到發泡膠
無論食 自家煮或外賣
都冇信心100% 無走漏發泡膠
因為食發泡膠 食到生癌症
真係唔出奇
有無試下大便有血?
樓豬會答你平時生活好健康,唔煙唔酒
唔好諗得自己咁重要啦,真係無人要你哋班閪口人可憐啊

我一直覆緊做緊嘅就係令大家了解多啲癌症同鼓勵大家要求醫。

我嘅悲劇發生咗就係發生咗,你點講都傷唔到我。

但你把閪口就可以嚇走一個懷疑自己病或者有自己Struggle嘅人去問,去獲得鼓勵。

有陣時我覺得你哋咁鐘意做咁多負面價值嘅事,係咪你哋人生好撚閪,先要令到人哋都要覺得自己好閪你地先彰顯到自我價值?不過咁樣更加反映你哋係不折不扣嘅閪人。
除非個屎袋黐得唔好有滲漏,否則唔會有味
(黐袋技巧要因應患者既肚型有少少分別,好難一概而論)

建議用有炭片既屎袋,有炭片可以排氣(無味),唔駛咁勤去廁所放袋 (不過塊炭片通常2-3日就會失效,所以都係要隔日換一次袋)
建議pin this
get well soon
希望樓豬唔會生仔
冚家真係極品
你心態好好
好強大既內心
希望你早日康復一家人平平安安健健康康
唯有自己洗嗰陣check多幾次 浸多幾次水
好彩嘅係菜大多係綠 發泡膠粒白色都叫易發現
要出去食就無辦法 肯定無屋企處理得咁好
有幾隻牌子,可以去藥房/hktv睇吓。你嗰隻最多廣告當然最貴。
快Check~ 幽門螺旋菌好Check好平,快測都有,上網買或者藥房買到
苦苦哋
應該都係淨係夠膽網上威

係現實笠水既人
會唔會係隔代遺傳
好多都係比公立醫院當波踢
到發現有事果陣已經太遲
真心有好認真思考過,就係依家發生緊嘅事同我相信嘅價值觀有衝突。所以我諗唔明,就會抑鬱。
大腸切除其實只會稀便同便頻,因為大腸功能係吸水,只要無造口都算太影響生活。
如果有就要去換,同有爆袋風險。
希望樓主無事,早日康復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞