真巴絲一定噴香水 (34)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
其實你地唔鍾意Brian So推嗰啲香水我明,你地話佢會推啲香港用唔着既香水我都明,但人地都冇講係因為BS而買你地就推哂佢上抬咁
大家都係講開就講
欣賞佢拍片
不過好多新手真係會跟佢買
所以都值得bring up佢係跟個人口味推
其實香港香水youtube真係好難做

跟大眾口味推又鬧公廁
跟自己口味推又鬧品味差
講designer 又話係人都知
講niche 就話無得試
簡單介紹香水又比人屌話無料
下下深入介紹每一項香材又無人睇

點做都死
俾人討論/俾人否定唔等於死
做youtube最緊要有人睇姐
屌住嚟睇都係有睇
唔覺得咁樣有咩問題
如果係為咗認同感,其實唔應該做youtuber
講起香水品味好個人之外
仲想講香水陣味好受skin chemistry/體溫影響
可以嘅話試上手最準
想問下而家lelabo香港門市15 50 100ml賣緊幾錢
支noir用左兩年終於用哂
諗住selfridge買 發覺貴左好多
兩年前sf買100ml $1760 唔連運
而家要$2100
想睇下同門市差幾多差無幾就直接門市買算
我都有睇 都有跟佢推薦試過

香港香水youtube
除左佢真係無任何選擇
至少正常人正常聲正常內容

其他有d廣東話香水channel
真係睇30秒我就頂唔順要close
仲有其他廣東話嘅
as a youtube channel我覺得佢幾好
我幾乎睇晒佢所有片
所以先好清楚自己同佢嘅口味係相反
幾千sub或以下果種係有
但睇10秒已經想close

個人風格獵奇
背光/奇怪cut
成程chok聲chok口音
內容講到眾人皆醉佢獨醒

可能係我無深度
我覺得brain so就咁坐係到
正常人用正常聲講正常合理既內容
至少我可以睇哂成條片囉
佢推好多既我都唔啱
但同你一樣 我都幾乎睇哂
至少d片睇落正常舒服
都真
雖然佢推嘅我唔好
但至少我睇得哂條片
成單嘢由頭到尾Top都冇份架ching
“香港”香水youtuber,本身就係死路一條。一來有料網上嘅英語對手,實在太多太勁,二來唔識英文 & 只識廣東話,消費力嘅人消費力又似乎欠奉(Niche / 高價香嘅媽劇太細)

唔係話Brian So 差,係Perfume Guy 太超班。廣東話嘅親切感,無法取代 core competency 差距
今日試咗Savauge Eau Forte
同原版差好遠 感覺唔應該放同一個系列
上fragranica睇得2分
啲人鬧得好勁
唔覺得Perfume Guy 有咩咁特別
純粹轉咗英文channel
聽廣東話點會係因為親切感
係內容會有水土不服問題

你睇curly fragrance教你點噴香水
佢教spice bomb extreme 噴15下
The one edt 噴30-40下
係佢眼中好正常 但我唔敢試

西方鍾意d 極loud 極甜既香水
我又唔識欣賞
Tf cherry line/bitter peach
外國個個reviewer 都話好正好sexy
但包括我自己
我識無任何一個試過既香港人比零分以外既分數

Perfume guy 唔啱我個人口味
反而School of scent 我覺得啱睇
但要搵到啱睇又無水土不服既英文content
真係無想像中咁易

所以香港reviewer 係有佢既價值存在
至少內容上唔會水土不服
早排去旅行見到個鬼婆行入Le Labo 噴枝29上身噴成十幾廿下
同埋感覺成條街都係Another 13 Santal 33咁
個個都噴到勁濃
周街都係Eros Versace陣味
想搵香水review會睇咗chloe先
brian so始終太少片
Perfume guy好educational,睇左係會長知識嗰種,無論係perfumer、perfume house、啲香材既特質佢全部都講得好清楚,就算佢口味唔啱我我都會一路繼續睇佢,佢同其他香水YouTuber 好唔同

你講得出佢同BS一樣冇咩特別証明你冇用心睇或者根本冇用心了解香水
證明咗我睇片嘅目的同你唔同
其實Chloe都好informative,但perfume guy係會有brand邀請佢去event,佢有好多新品情報同埋啲brand會同佢講有邊支將會discontinue,呢啲好多其他YouTuber 唔會講
其實睇依度個post都睇得出 經常都有人問香水都係收負評多 我自己其實都係睇Brian So入土坑 blind buy咗幾支 都算滿意 如果要blind buy我都會睇埋其他YouTuber嘅評價 同埋睇過支香水嘅大眾接受度高唔高先決定 我大概知自己鍾意啲咩香味 唔鍾意咩香味 所以暫時都唔覺得有中伏 不過最好都係試咗香先買 始終香水喜好真係太個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞