【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
我見你呢段時間係橫跨復活節
當中有幾晚酒店應該特別貴個喎?
係,plan行程嗰陣都諗咗好耐,最後揀咗相對少啲遊客嘅神戶希望可以平啲,住咗復活節weekend嗰3晚,除開每晚$395左右
DAY 6(17/3)

行程:名古屋 ⮕ 伊勢 ⮕ 鳥羽水族館

Check out前先記得影間房,今次喺名古屋住嘅酒店係Hotel Wing International Select Nagoya Sakae,小型雙人房13平方米,距離地鐵站10分鐘左右路程,住咗5晚都正正常常冇乜問題

之後就去名古屋JR站,搵自助機劃位先

今次用到嘅JR Pass係伊勢、熊野、和歌山地區周遊券,5日內使用,包咗6次指定席,可以搭呢張圖上面嘅路線
https://touristpass.jp/zh-tw/ise_kumano/

嚟緊5日都要靠呢張pass啦

今朝要搭9:37班JR,不過仲未夠鐘,坐低等下先

見到販賣機咁特別有呢個雜炊賣就試下,結果十分伏,就係一罐有味精嘅水,然後飲到最尾先食到啲米粒

班車嚟啦,我搭呢架係みえ3號

如果好似我咁拎住個28吋喼嘅朋友就要注意,雖然頭頂有行李架,但我個喼又大又重放唔到上去,座位之間又比較窄擺唔到個喼,咁啱我個位係門口隔離,所以我就搵條繩,將個喼綁住喺車門條扶手到,耐唔耐就要起身望下個喼仲係唔係到

7仔朱古力波波,幾好食

搭個半鐘就到伊勢啦,用pass出入要經人工通道

由JR站行15分鐘左右到酒店放低行李先

然後再出返嚟JR站搭參宮線去鳥羽,班次唔算多,要留意時間

鳥羽呢程都係可以用pass

鳥羽呢到出名珍珠同海鮮,出站後沿住海邊行會見到唔少食海鮮嘅小店

行到中途就會見到觀光船碼頭,可以經鳥羽灣去海豚島

碼頭再行前啲就到鳥羽另一個景點:珍珠島,可以睇海女表演採珍珠

行10分鐘左右就到鳥羽水族館啦

門票2800 yen,上面印咗水族館嘅名星海獺:基拉同阿梅
推住個喼行15分鐘好勁、超過10分鐘路程已經想揾巴士坐
DAY 6(17/3)續

入到嚟去個廁所先,有可愛嘅海獺提你唔好漏低嘢

呢到比日本其他水族館特別,佢𥚃面分咗12個區域,但係冇固定嘅遊覽路線,遊客可以跟據個人喜好自由參觀,

雖然呢間水族館唔係全日本最大,但係就擁有全日本最多嘅養殖種類,超過1200種動物

去完廁所見到差唔多到海獅表演時間,去睇睇先

睇完之後開始周圍行啦

瞓覺嘅海豹

微笑魔鬼魚

藍色嘅龍蝦

現實版派大星

孤獨嘅水豚

大家係咪奇怪點解會有貓貓係水族館?呢隻並非一般嘅貓貓,佢叫漁貓,係貓貓當中罕見擅長游水嘅品種,以捕獲魚同青蛙等為食物,一般生活喺熱帶、亞熱帶嘅河流同沼澤周邊

漁貓被評定為瀕危狀態,基本上好少會見到,當初鳥羽水族館為咗慶祝60周年就引進咗2隻,之後佢哋生咗BB,依家總共有8隻啦,不過今日淨係見到2隻,唔知係咪阿爸阿媽

漁貓隔離有個位可以摸下啲魚仔,見到啲𡃁仔瞓晒落地下好好笑

鱷魚

黑白海豚
好奇問吓點解唔買近鐵五日pass對比起平好多

利申:唔知你三重同和歌山exactly去咩景點
你睇佢一開頭幅地圖 佢要去新宮嘛
因為我會去埋熊野三山
多謝你分享
我上次去到門口因為唔夠時間無入去
DAY 6(17/3)續

然後就係呢到嘅人氣icon:海獺

但係佢哋游得太快,好難影到佢哋

全日本只係剩返3隻海獺,1隻喺福岡嘅海洋世界海之中道,另外2隻就喺鳥羽呢到,因為佢哋3隻都已經踏入老年期,繁殖困難加上瀕危物種禁止國際交易,大家將來可能就冇機會係日本水族館再見到海獺嘅出現

大家冇得親自嚟鳥羽睇唔緊要,官方喺Youtube開咗個24小時Live,咁就幾時都可以見到佢哋
https://www.youtube.com/live/creq_1I-llE?si=JNRSK2ctKx7jCdum

官方Channel時不時都會upload佢哋啲片,真係好得意
https://youtu.be/vKatgEewFBs?si=KlGOjhWu5tnfMgd7

另外一種好特別嘅動物就係儒艮,目前全世界只有3隻,分別喺澳洲同日本,亞洲只有鳥羽水族館飼育

唔好睇佢個樣蠢吓蠢吓,據聞佢就係美人魚嘅原型,因為雌性儒艮喺哺乳時會抱著BB,將頭部與胸部露出水面,遠遠睇過去就好似女人咁,被認為可能係古代美人魚同海妖傳說嘅靈感來源

佢嘅乳頭係胳肋底

企鵝

大家都攰啦

行完個水族館都差唔多4點,去返鳥羽站食嘢先,喺google map搵咗呢間〇八食堂

我入到去嗰陣剩返呢個炸魚套餐可以嗌,𥚃面應該有幾種魚,個份量其實都幾多,食完勁飽

食完搭JR返到伊勢已經開始天黑,突然又大風落雨,變到勁凍,嗱嗱聲返酒店check in先

伊勢酒店揀咗呢間EN HOTEL Ise,雙人房15平方米

休息咗一陣,就落咗去酒店隔離間超市買宵夜

呢個pizza味其實𥚃面只係蕃茄醬

第六日完
我覺得幾值得去,比起其他水族館多啲特別品種睇
上次得半日喺鳥羽,二揀一揀咗珍珠館希望有機會可以再落去三重
珍珠館我覺得好似會好悶,所以冇去到
留名
樓主仲未比連仔block
DAY 7(18/3)

行程:二見興玉神社 ⮕ 伊勢神宮外宮 ⮕ 伊勢神宮內宮 ⮕ 猿田彥神社 ⮕ 月讀宮 ⮕ 倭姬宮 ⮕ 月夜見宮

大家冇睇錯,今日行程係非常緊湊,要去7間神社

其實本身冇plan到去別宮,但去完內宮之後發現都仲有時間剩,就臨時決定衝埋3間別宮

琴晚返酒店前已經feel到出面都幾大風,結果今朝起身睇新聞就見到出咗強風警報,強度大概7-8級,然後上網check發現有啲JR線延遲或者停駛,希望今日可以順利去晒所有地方啦

酒店包咗早餐,食飽就開始上路

自古以嚟最正式嘅順序係參拜伊勢神宮之前,先參拜咗二見興玉神社同埋位於海上嘅夫婦岩,清淨身體之後先再去伊勢神宮,所以第一站就嚟二見浦先

二見浦站係無人車站,車站外型模仿番夫婦岩咁樣,幾有心思

夫婦岩睇日出嘅最佳時間係5月至7月,可以見到太陽從夫婦岩中間升起

神社距離車站大概15-20分鐘路程,出站之後沿住夫婦岩表參道行

行到二見浦海岸呢個位就feel到超級大風,啲風正面吹埋嚟係會有種唞唔到氣嘅感覺,企唔穩真係會俾風吹走,唔係講笑

但因為想睇海所以上咗防波堤行,一路行一路俾啲風吹到係咁流鼻水

到入口啦,已經俾風吹到塊臉開始冇感覺

二見興玉神社
主祭神:猿田彦大神,宇迦御魂大神
主要祈求:夫妻和睦,結緣,交通安全

729-748年由行基和尚所創建,相傳第11代天皇的皇女倭姬命路過時,被呢到嘅美景吸引,忍唔住兩次回頭觀望,所以就有「二見」呢個地名

喺神社𥚃面會見到好多青蛙,佢哋叫「二見蛙」,因為青蛙係猿田彥大神嘅使者,而青蛙嘅日文「カエル」,同歸來「帰る」的發音一樣,所以有平安歸來、借出嘅嘢可以順利歸還等意思

全日本都有好多夫婦岩,但最出名嘅就係二見浦呢個,左邊大舊嘅係男岩,右邊細舊嘅係女岩,一大一小岩石並肩排列,加埋條粗麻繩,代表連繫夫妻嘅感情,令到呢個夫婦岩成為咗夫妻圓滿同埋良縁嘅象徴

兩塊岩石中間可以眺望喺海面約700公尺嘅猿田彥大神靈石「興玉神石」

繼續向前行就會見到另一間神社:龍宮社,供奉住海嘅守護神「綿津見大神」

御朱印GET!
影相嗰陣勁驚俾風吹走

海邊呢到實在太大風,個人體感似十號風球咁勁,留咗一陣就頂唔順,原路折返行返車站

返到嚟車站等車,因為強風關係班車delay咗十幾分鐘

俾風吹乾淨身心之後返嚟伊勢站,準備去神聖嘅伊勢神宮啦,I am ready!!!
酒店附近有得洗衫?
酒店裡面有洗衣機吖
伊勢7社我差最遠個兩個未去
伊雑宮・瀧原宮

呢兩個唔揸車好難一日搞掂
投幣式?
DAY 7(18/3)續

行程:二見興玉神社 ⮕ 伊勢神宮外宮 ⮕ 伊勢神宮內宮 ⮕ 猿田彥神社 ⮕ 月讀宮 ⮕ 倭姬宮 ⮕ 月夜見宮

由伊勢站出嚟沿住外宮參道行10分鐘左右就會到外宮入口

伊勢神宮分咗「內宮」同「外宮」兩座,自古以來都係習慣「外宮先祭」嘅參拜順序,即係先從外宮開始再到內宮,所以大家記得去咗外宮先呀!

嚟到外宮入口要經過呢條火除橋,相傳橋下嘅流水可以保護神域免於火災,橋口有塊牌寫住左側通行,代表外宮境內都要靠左邊行

伊勢神宮外宮(豐受大神宮)
主祭神:豐受大御神
主要祈求:開運招福,厄除,產業振興

外宮正式名稱叫「豐受大神宮」,係祭祀食衣住與產業嘅守護神「豐受大御神」

公元478年由雄略天皇創建,當時正值內宮建成約500年後,天照大神突然報夢俾雄略天皇

天照大神:天皇,喺到嗎?得我自已一個住喺內宮,我好難過,食嘢都食唔落,可唔可以幫我call阿豐過嚟?

雄略天皇:喺到!小弟即刻幫你搞

然後天皇就起咗外宮,將豐受大御神由丹波國迎接過嚟,從此照顧天照大神嘅飲食,1500年以來,每日早晚都仲係由神職人員生火煮飯,為神宮內祭祀嘅眾神供奉神饌,從來都冇中斷過

嗚~就係呢種俾大樹包圍淨化嘅感覺,好正

一個關於神社嘅小知識:我哋一般人入神社,通常都係靠左右兩邊行,唔會企正喺路中間行,因為中間嘅位置係神明先有資格行

從1300年前嘅天武天皇時代開始維持到依家,伊勢神宮每隔20年就會進行「式年遷宮」,將內宮、外宮、14個別宮、神宮內嘅寶物等等,全部依照原本嘅型式全部重新建造,令到伊勢神宮依舊保持住1300年前一模一樣嘅建築工法同埋形式,而天照大神都一直都可以有新屋住

初時覺得身為地位最高既伊勢神宮,𥚃面嘅宮殿應該整到好靚好宏偉,但正正相反,因為保持住1300年前嘅樣,所以比起平時去嘅神社,反而更加樸素,任何fancy嘢都見唔到

外宮同內宮嘅正宮比起一般嘅神社都有分別,佢哋會用塊白布遮住裡面嘅御神體,我哋呢啲凡人係唔可以直接同神明面對面相見

另外呢到唔會有賽錢箱,因為以前只有天皇先可以嚟正宮進貢神明,祈福國家安泰、國民幸福安康,嚴禁外人私下俾錢祈福,為咗避免凡俗私幣掉落神域,所以正宮地面上鋪咗塊白布,依家大家參拜嗰陣啲錢就可以拋落布上面

正宮隔離嘅空地,就係用嚟進行「式年遷宮」嘅古殿地,大家如果2033年過嚟,就會見到新嘅正宮搬咗嚟呢邊

參拜完正宮,就去埋外宮𥚃面嘅3間別宮,分別係供奉風神嘅「風宮」,供奉土地之神嘅的「土宮」,同埋被稱為「第一大別宮」嘅「多賀宮」

喺行去別宮嘅路上,會見到呢俾繩圍住嘅「三石」,遷宮時期會喺呢到進行儀式

雖然成個伊勢神宮佔地好大,但係我哋一般遊客可以去到嘅範圍其實好細,外宮快行嘅話30分鐘就行完

御朱印GET!伊勢神宮嘅就係咁簡單,剩係得日期同印
第一次去、唔知有分開外宮&內宮、返到JR站、就見到架巴士寫住去內宮、跳左上去撘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞