【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
我都唔識日文
你點搵啲巴士班次時間?
有冇試過落錯車
剛剛睇呢個post仲想緊,佢話是廢J,睇手指似是囡囡
感謝分享
基本上交通問題google map可以搞掂晒
驚落錯車咪開住google map睇你去到邊個位
DAY 11(22/3)續

行程:紀州東照宮 ⮕ 和歌浦天滿宮 ⮕ 玉津島神社 ⮕ 鹽竈神社 ⮕ 紀三井寺

跟住就去和歌浦另外一個出名嘅景點「紀三井寺」,可以搭巴士去,不過我見天氣幾好就決定慢慢行過去,大概要行30分鐘

基本上都係一條直路向前行

行到盡頭就係入口

紀三井寺位於名草山山腰,有3種上山嘅方式可以選擇,分別係揸車,行路,纜車

如果你選擇行呢條231級嘅樓梯上山,就唔需要俾入場費,可以免費參拜

呢條樓梯亦有段故事,相傳江戶時代有位孝子每日都會咩阿媽上紀三井寺參拜,有一日佢對草鞋嘅繩結突然斷咗,正當好無助嗰陣,玉津島神社住持嘅女咁啱經過,幫佢整返好對草鞋,就係因為咁佢哋兩個互相認識再結為良緣,之後孝子仲做生意發咗達添,所以呢條樓梯就叫做「結緣厄除坂」,坊間流傳如果情侶戀人一齊行過呢231級樓梯,觀音菩薩就會幫助兩人締結良緣

但我呢啲毒J今日已經行咗好多樓梯唔再行,決定用錢解決一切

纜車單程要200 yen,因為落樓梯冇咁辛苦,所以我淨係買咗上去嗰程,但要留意返,如果選擇搭纜車係要另外再俾多400 yen入場費,夾埋即係俾600 yen

搭纜車廿幾秒就上到嚟

但係都仲有最後一段路先上到去本堂位置

同我一樣唔想再行樓梯嘅朋友唔需要擔心,因為呢到係有𨋢可以搭!

紀三井寺(金剛宝寺護国院)
本尊:十一面観音菩薩
主要祈求:結緣,生意興隆

傳說係唐朝僧侶「為光上人」於770年所建立,紀三井寺呢個名係來自於「位於紀州、有三口井的寺廟」,三口井分別係清淨水、楊柳水、吉祥水,呢三口井水仲被選為日本名水百選,本來呢三口井分別喺寺廟唔同位置,上年就起咗個新水手舍將三口井水集結喺同一個地方

清淨水可以消除罪惡,楊柳水可以健康長壽,吉祥水可以招來幸運

寺內都放置咗唔同嘅觀音像,都有各自嘅祈求功效

呢座鐘樓相傳係安土桃山時代所建,經過多次重建整修變成依家咁嘅樣,被指定為「重要文化財」

另外一個被指定為「和歌山縣指定有形文化財」就係六角堂,喺1748-1751年間建成,內部供奉緊西國三十三所觀音靈場嘅33尊複製觀音像

呢個新佛殿喺2002年完工,𥚃面有12 米高嘅木造佛像「大千手十一面觀世音菩薩」

佛殿三樓係展望回廊,大家有興趣嘅可以俾100 yen上去睇風景
DAY 12(23/3)

行程:日前神宮&國懸神宮 ⮕ 竈山神社 ⮕ 伊太祁曾神社 ⮕ 貴志車站 (貴志川線一日遊)

今日起身明顯feel到自己係感冒,成排panadol差唔多食完,但仲係好鼻塞好瘋狂流鼻水

但又未至於病到行唔到嘅,簡單食個麵包就出發

今日嘅行程係貴志川線一日遊,我預先已經喺kkday買咗one day pass,搭車當日可以自由中途落車而不限次數,和歌山來回貴志站要820 yen,一日券只係800 yen,所以你淨係去貴志站睇貓站長就已經回到本

而換pass嘅地方和歌山站𥚃面嘅9號月台,記得唔需要拍ic卡或者買車票入站,如果同我一樣喺和歌山站外入去,建議經東口入,因為東口係無人閘口,你可以直接行入去9號月台,如果喺西口入,可能就要經人工通道show你換pass嘅資料俾職員睇先入到去

見到9號月台上去就係換pass counter

成功獲得一張印咗今日日期嘅pass同postcard

然後就坐低等車嚟,發現月台個鐘有貓耳

今日目的除咗探小玉貓站長,另外就係去參拜「西國三社」,喺西日本,歷史悠久嘅三座神社集中喺一個地區係非常罕見,所以每年都吸引好多遊客到訪

貴志川線嘅觀光列車總共有6款,每日運行嘅車款嘅唔同,有特別款想搭嘅可以上官網check時刻表,今朝呢架係「小玉電車博物館號」

列車車身印咗初代小玉同二代玉嘅樣

本人平時對啲列車冇乜太大感覺,但呢架一入到去真係嘩咗聲,勁靚!

裡面放咗勁多貓貓嘅裝飾同擺設

冇諗過會有扭蛋機出現

仲會有電視播小玉嘅相同動畫,下面書櫃仲可以拎書睇

換pass嗰陣會送埋張postcard俾你,可以分別係和歌山站,伊太祁曾站,貴志站,觀光列車蓋印,儲齊4個印就係一幅畫

貴志川線大部分都係無人車站,落車嗰陣行去車頭俾車長check pass就得

順住次序,第一站先喺日前宮站落車

班次大概半個鐘一班,大家落車嗰陣可以影低時刻表方便預時間搭車
DAY 12(23/3)續

行程:日前神宮&國懸神宮 ⮕ 竈山神社 ⮕ 伊太祁曾神社 ⮕ 貴志車站 (貴志川線一日遊)

日前宮站係貴志川線第3個站,出站行2分鐘就到神宮入口

雖然站名寫係日前宮,但其實呢到係比較罕見同一境內有兩座神社「日前神宮」「國懸神宮」,總稱「日前宮」或者「名草宮」

日前宮擁有超過2600年歷史,日前神宮嘅主祭神係日像鏡嘅神體(日前大神),國懸神宮嘅主祭神係日矛鏡嘅神體(國懸大神)

依據日本神話所記載,天照大神為咗躲避喺眾神之地高天原惹事生非嘅細佬素戔嗚尊,匿埋喺天戶岩入面,天地陷入一片黑暗,眾神就打造咗神器八咫鏡同八尺瓊勾玉掛喺樹上,並且舉辦祭典引誘天照大神出洞,令世間恢復正常,而日像鏡同日茅鏡就係打造八咫鏡所試做嘅兩面鏡子,被視為係八咫鏡前身,而八咫鏡係伊勢神宮天照大神嘅神體,所以日前宮亦都被視為準皇祖神,地位崇高,日本全國神宮之中,只係得伊勢神宮、日前神宮、國懸神宮等三宮無神階,係別格嘅神社

入口直行到盡頭會分成兩邊,左邊係日前神宮,右邊係國懸神宮

日前神宮
主祭神:日前大神
主要祈求:良緣,結婚,家內安全

穿過小森林行返去另一邊就係國懸神宮

國懸神宮
主祭神:國懸大神
主要祈求:良緣,結婚,家內安全

日前宮現時全境規模只係得全盛時期嘅5分之1,現有嘅建築物喺1926年翻修完成,整體風格都係樸實無華,屬於冇咩特色亦冇咩驚喜嘅神社,本身以為日前宮嘅社格咁高,應該有好多人都會嚟參拜,但唔知關唔關今日落雨事,眼見嘅人流唔多,冇乜人氣咁

御朱印GET!可惜唔係直書

跟住搭2個站去竈山站

今次搭到呢觀光列車係「梅星」,過去和歌山曾經盛產梅子,拯救咗荒貧嘅和歌山農家,而載客量少嘅貴志川線一度差啲廢線,來又因為小玉而起死回生,就好似梅子嘅傳說再起咁,所以將新列車取名為「梅星」

𥚃面嘅裝飾擺設都融入咗和歌山南高梅嘅特色,到處都見到梅花元素

仲擺咗個櫃display周邊商品同和歌山特產

一落車就開始落大雨

由車站行過去大概要15分鐘

明明跟住google map行,但係個入口勁難先搵到

神社境內被一片森林包圍,成個環境都好寧靜,但同日前宮一樣都係冇乜人流

竈山神社
主祭神:彦五瀬命
主要祈求:消災解厄,交通安全,結緣,五穀豐收

創建年份不明,主祭神係「彥五瀨命」,佢係日本神話中嘅皇族,第一代天皇「神武天皇」嘅哥哥,根據記載神武天皇東征嗰陣,彥五瀨命喺交戰中被箭所傷,最後喺紀國竈山傷重不治,神社本殿後面嘅古墳就係佢嘅陵墓,但係屬宮內廳管轄,禁止一般人進入

御朱印GET!今日社務所冇開,所以只有書置御朱印俾人自助式購買

呢到仲可以買到境外社「靜火神社」嘅御朱印
自助購買御朱印都幾好
唔洗趕到去先發現無,要特登再去
自助有個問題
一係連日期都冇
一係就漏空左個日期要自己填

我今次去就撞到一間係咁
要返香港買支秀麗筆自己填日期
祼辭撚表示
加多個
係喎

由竈山站搭4個站嚟到伊太祁曾站

見到另一架觀光列車「Chuggington電車」泊咗喺路軌到,請問係咪Thomas啲frd嚟?

貴志川線總共有兩個貓站長駐守車站,分別係伊太祁曾站同貴志站

今日喺伊太祁曾站當值嘅係「四代玉」,佢嘅玻璃辦公室就喺車站角落,不過見佢瞓緊晏覺,決定去咗神社先,轉頭再返嚟搵佢

由車站行5分鐘就見到入口

都係一間人煙稀少嘅神社,但算係比前面兩間多返少少人

伊太祁曾神社
主祭神:五十猛命
主要祈求:開運厄除,病氣平癒,林業繁榮

建造年代不明,最早見於702年「続日本紀」嘅記事中,伊太祁曾神社原本喺日前宮嘅境內,大約喺713年搬遷到現址,主祭神為「五十猛命」,別稱「大屋毘古神」,佢係素盞嗚尊嘅仔,自古以來就被奉為林業之神,舊時木材會用喺建造房屋同船嘅用途上,後來延伸到可以保佑住宅平安同交通安全

根據「日本書紀」記載,素盞嗚尊將樹木種子交俾五十猛命,命令他將種子播種到日本全國,佢嘅妹妹們亦都一齊執行任務,完成後就鎮座喺紀伊國,同時被稱為木之國,所以和歌山縣嘅樹木係特別多

境內放咗好多木雕作品

中庭呢座中空樹幹叫做「厄難除け木の俣くぐり」,意思即係穿過中空嘅樹窿就可以除厄難,但記得除咗鞋先穿入去

社務所前面有一棵千年御神木,喺1962年被雷擊中之後燃燒枯死,遺留低依家見到呢3公尺殘木

其實神社𥚃面都幾好行,但可惜落雨就冇留低好耐

御朱印GET!

好啦~之後就行返去搵四代玉

和歌山電鐵嘅貴志川線因為貓站長小玉而揚名國際,貓站長小玉原本住喺貴志站旁邊嘅商店裡面,喺2007年擔任日本首隻貓站長後,吸引咗大量遊客嚟親身見小玉一面,為當地旅遊業帶來巨大經濟效益,令到原本面臨廢線嘅貴志川線起死回生

小玉站長喺2015年離世後被追封為永久名譽站長,而繼承小玉精神嘅小玉二世站長(二代玉)和四代玉站長,就繼續喺貴志站為大家服務,等候乘客大駕光臨

四代玉係一隻2016年出生於和歌山市嘅母貓,因為係第四代嘅小玉,所以就起咗呢個名,四代玉在經過大約一年嘅實習後,喺2019年1月5日起開始任職伊太祈曾站長,同時身兼貴志站嘅代理站長

伊太祈曾站係實習貓站長嘅駐守車站,目前主要係四代玉當值,現任站長二代玉喺做實習生嗰陣都曾經喺呢到返過工

日本社畜星期六都要返工,真可憐

大家想嚟探佢哋嘅記得留意個更表,佢哋兩個唔係日日都返工,二代玉淨係喺貴志站返工,四代玉就兩邊走,如果想一日探晒兩隻就最好揀星期二,六,日嚟啦

車站𥚃面都放咗啲初代小玉嘅展品

另外都可以喺到買到紀念品

下世投胎想做貓站長,好似都幾chill

大家得閒都可以上去twitter睇吓佢哋平時嘅日常
https://x.com/ekichotama?s=21&t=g_0cvXpeEDcGboT2Y9BexA

返工可以明目張膽咁瞓覺,真好

Bye Bye啦,我要去搵埋你另一位同事
你依本係專門儲33觀音嘅御朱印帳?封面咩樣架
邊間?
鐮倉 成就院.

個兩個「五」字都係後加嘅
樓主主要都係去寺廟神社,如果唔去神社叫我去日本一個月都唔知點遊法
上次我一個人去大阪8日睇紅葉,除左大型公園外都係去d寺廟神社,諗極都唔知一個人有邊度好去但個次一個人慢慢行慢慢玩係幾正,有機會都會再試
唔講都唔覺得係加上去 成功!
發覺佢連年份都冇
返到再加返個「六」字先

由伊太祁曾站搭5個站就嚟到貴志站,呢到係貴志川線嘅終點站,大家搭得呢條線都一定係為咗嚟呢到睇貓站長

因為嗰陣落緊雨冇影到相,上網搵返張示意圖,貴志站整個都係貓咪外型,屋頂仲有貓耳嘅設計,車站其實並唔大,除咗車站本身,右邊係小玉咖啡廳,左邊就係賣紀念品嘅小山商店

一落車梗係即刻去搵二代玉啦,明顯地貴志站嘅站長室靚過伊太祁曾站好多

喺2012年小玉就職5周年嗰陣,鐵道公司就搵另一隻流浪三色貓二代玉作為學徒,並擔任伊太祈曾站站長,成為貴志川線上第2座有貓站長嘅車站

二代玉係一隻2010年出生於岡山縣岡山市嘅母貓,二代玉同小玉並冇血緣關係,係和歌山電鐵嘅母公司岡山電氣軌道由岡山市送嚟嘅流浪貓,佢嘅名主要來至於首任貓站長小玉,除咗佢同小玉嘅外型相似之外,亦都因為佢曾經係小玉嘅第二個部下,所以就改咗個帶有雙關語嘅名,同時因為佢散發住一種西洋風氣質,個名都特登用片假名「ニタマ」稱呼

2015年小玉過世後,二代玉就改到貴志站返工,伊太祈曾站就由四代玉接棒做站長

可能因為年齡大啲,又返咗咁多年工,比起四代玉,二代玉係冇咁活潑同埋有啲厭世feel,大部分時間都背住外面嘅窗,唔想對客咁,所以影唔到好多相

如果佢長期背住窗,可以試吓入去小山商店𥚃面都可以望到佢

車站𥚃面周圍都係小玉嘅裝飾擺設,想買紀念品嘅話去小山商店同小玉咖啡廳都有

講咗咁耐小玉,二代玉,四代玉,有冇發現冇提過三代玉呢?三代玉名叫「SUN玉玉」,佢喺岡山市嘅岡電博物館擔任代理館長,根據官方說法話佢唔願意轉職所以先改派四代玉嚟和歌山返工

貴志站嘅月台另一側仲有一間小玉神社

原本瀕臨廢線嘅貴志川線,因為2007年任命咗貓站長小玉後一砲而紅,喺日本各地都帶起咗動物站長嘅風潮,亦都令貴志川線起死回生

2015年6月22日,小玉站長因為急性心臟衰竭逝世,鐵路公司為小玉舉辦喪禮,封小玉為貴志站嘅「永久名譽站長」,並喺貴志站興建一座小玉神社,祭祀小玉嘅靈魂,以此紀念小玉對貴志川線嘅貢獻

小玉神社都有御朱印!可以去返小玉咖啡廳到買

之後就搭30分鐘車返到和歌山,蓋埋最後一個印就完成張postcard啦,上面有齊小玉,二代玉,四代玉嘅樣

落車嗰陣會有職員俾張車飛仔你for出閘用

玩完貴志川線雖然只係3點幾,但因為仲病緊想早啲休息,所以都係繼續喺超市簡單買啲嘢食就算

食晒啲panadol都仲未好,所以要去藥房買藥,揀咗勁耐最後買咗呢隻,唔知大家有咩感冒藥推薦呢,我自己唔識吞藥丸,但呢隻算容易吞

最後分享埋係貴志站買嘅紀念品,係印咗小玉嘅袋仔,可以見到佢嘅奶頭同屁眼

第12日完!
推一推見樓主更新慢咗,想同你講唔係冇人睇㗎
DAY 13(24/3)

行程:淡嶋神社 ⮕ 刺田比古神社 ⮕ 和歌山城 ⮕ 大阪

病咗嘅早餐就係要食粥,今日嘅病情已經發展到剩返3成味覺

呢幾日懷疑因為住喺呢間吸煙房導致病情加劇

Check out完就擺低行李,今朝先去和歌山市西北邊嘅加太,由和歌山市站搭南海加太線,車程大約25分鐘就到

自從病咗就開始瘋狂買能量飲品飲,補吓我虛弱嘅身子

加太係一條寧靜嘅小漁村,當地又以「鯛魚」最為出名,受到來自各地釣客青睞,所以車站都佈滿鯛魚嘅設計

由車站行20分鐘左右,行到近海邊就會見到神社入口

過咗第一個鳥居,左邊會有幾間食海鮮同水產手信嘅舖頭仔,繼續向前行就會到正殿範圍

淡嶋神社
主祭神:少彦名命,大己貴命,息長足姫命
主要祈求:婦女健康,安產,求子,結緣

淡嶋神社已經有大約1700年歷史,是日本全國約1000座淡嶋神社、粟島神社、淡路神社嘅總本社,主要供奉掌管婦女健康、安產、求子嘅醫藥之神「少彥名命」,祈求良緣嘅「大己貴命」同埋日本第一位女皇「神功皇后」

淡嶋神社嘅歷史起源於友島,相傳神功皇后當年親征朝鮮回國嗰陣,喺海上遭遇大風浪,危急之際向上蒼祈願,最後船隻就停靠喺依家加太町對岸嘅友島,島上供奉住少彥名命同大己貴命,神功皇后為咗感謝神明嘅救助,就將所得嘅寶物供奉俾兩位神明,多年後,神功皇后嘅孫仁德天皇嚟到友島狩獵,聽聞呢段故事之後,就將兩位神明移到對岸嘅加太町,並創建咗淡嶋神社

日本流傳住一個有關供養人偶嘅都市怪談,日本人認為呢啲人偶娃娃同人相處耐咗會有自己嘅情感,隨便拋棄係會被人偶報仇,於是會送到神社嚟供養,而淡嶋神社就係專門處理呢啲人偶當中最出名嘅神社,基本上一入到嚟神社,就會見到境內周圍都擺放由全國各地而來嘅人偶娃娃,數量多達兩萬幾,其中包含女兒節人偶,法國人偶,家喻戶曉嘅貍貓同招財貓等等,真係咩類型都有

當中比較恐怖嘅就係呢啲女兒節嘅雛形人偶,望得耐真係有少少心寒

其中一個都市傳說,神社嘅地下室放嘅都係啲怨念特別重嘅人偶,有些會自己生頭髮、流淚、張嘴等..…. 所以神社唔會開放地下室俾人參觀,曾經有電視台去報導地下室嘅怨靈人偶,事後造成5位工作人員死亡,節目當日都發生咗好多不安嘅事情……

網上經常都會用詭異嚟形容呢到,但現場睇其實又冇咁誇張嘅,有啲人偶都幾cute

另外,淡嶋神社都以雛流儀式「ひな流し」 出名,傳說中德川家中只要有公主出生,就會供奉一對雛形人偶到淡嶋神社祈求公主健康成長,而日本3月3日女兒節嗰陣,神職人員會將呢啲祈福過嘅人偶放喺小船上面,再放喺海上流放,跟住就收返嚟焚燒祈福,呢啲被焚燒嘅人偶係替代主人嘅災難

網上示意圖

少彥名命除咗掌管醫療,亦都係首位傳授裁縫嘅神明,所以喺每年嘅2月8日,都會舉行裁縫針的「針祭」,將全國收集返來嘅針,埋入「針塚」裡面供養,據講參拜針塚可祈願「裁縫上達」

御朱印GET!留意返,成個御朱印都係用蓋章印,冇任何手寫嘅成份
多謝大家默默嘅支持
早幾日冇咩時間寫,我會盡量keep住日更㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞