【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

223 回覆
189 Like 3 Dislike
Lm
Strong post
留名
Strong post
樓主、正喎!
支持樓主
我都愛上長旅行, 依家感覺長旅行先有旅行feel
想問下酒店係咪每去一個新地點前先book?或者早一晚book定下一日行程既酒店?
出發前book晒13間
lm 支持
DAY 2(13/3)續

行程:若宮八幡社 ⮕ 大須觀音 ⮕ 三輪神社 ⮕ 萬松寺 ⮕ 熱田神宮 ⮕ 綠洲21

沿住大須商店街行10分鐘左右,就到三輪神社啦

三輪神社
主祭神:大物主大神、徳川義宜
主要祈求:結良緣!!!

1570-1572年由牧若狹守長清創建,佢嗰陣由奈良櫻井三輪町搬到依家嘅矢場町附近,因為佢好崇敬故鄉大和三輪山嘅大物主神,為咗可以繼續供奉就起咗呢間神社啦

大物主神即係大國主神,凡係同大國主神有關嘅野都會出現因幡白兔,因為傳說中有一隻白兔受咗重傷,眾多神明之中只有大國主神願意出手相助,白兔為咗報恩,就幫助大國主神可以順利同八上比賣結為夫婦,所以白兔就成為咗結緣嘅象徵

神社其實唔大,但係裡面有好多可愛兔兔元素,都幾啱囡囡嚟打下卡

傳聞摸下呢隻福兔,就會獲得幸福

呢棵係有450年歷史嘅姻緣樹,好多人都會買條紅線綁上去祈求結得良緣,結良緣其實唔係單單指愛情,仲可以包括親情、友情、工作上、事業上嘅貴人之類嘅人際關係

三輪神明另外一個出名嘅地方就係裡面嘅「尾張藩矢場遺跡」,1668年,尾張德川家喺神社呢到修建咗個練習射箭嘅場所,起咗個名叫「矢場町」,成為咗矢場町呢個地名嘅起源

矢場遺跡亦都衍生一個含意,就係好似射箭咁擊中目標,好多追星fans知道之後都會嚟祈求抽中con同抽到靚位

御朱印GET!
可惜我今日嚟冇直書御朱印(即係直接寫落御朱印帳),只係得書置御朱印(預先寫好嘅御朱印紙本)最後又揀咗個Loong年限定

其實呢間神社仲有勁多款可以揀,佢哋官網同ig會住update

注意番佢哋社務所不定期休息,想買御守御朱印嘅,最好上官網睇下佢哋schedule
https://miwajinnjya.com

由三輪神社行5分鐘左右,好快就嚟到萬松寺啦

萬松寺(亀嶽林 萬松寺)
本尊:十一面観世音菩薩
主要祈求:厄難消除、生意興隆

由織田信長嘅爸爸織田信秀喺1540年建設,作為織田氏嘅家廟,織田信秀嘅葬禮都係喺呢到舉行,後來1610年搬遷到大須(日本歷史我唔太熟,有咩錯漏歡迎指正)

萬松寺位於商店街裡面,經過嗰陣唔特別留意都唔會發覺原來係間寺院

門口有條白龍裝置,每隔兩個鐘會有幻彩泳噹噹表演

入去嗰陣見個咁多御朱印款式可以揀已經勁興𡚒

裡面仲可以參拜身代不動明王同白雪稻荷

萬松寺唔單止外表望落超級現代化,就連香油錢好現代化,都可以電子支付

掙扎咗勁耐揀邊款好

最終揀咗呢兩款!嗚!好靚!!!

樓主指甲
依個鳥居上到去?
御朱印個本嘢你邊度買架?
上唔到,只係岩石上面嘅小鳥居
去神社就可以買,每間神社都會自己設計本御朱印帳,間間款式都唔同,你可以根據自己喜好去揀

另外我見過Loft同Hands都有得買,不過款式偏向新潮同埋得好少款揀

例如呢本係京都「大將軍八神社」,佢嘅御朱印帳就結合咗星座嘅元素

呢本奈良「大神神社」嘅就有三輪山同白兔元素
除左御朱印,樓主有無儲埋御城印

以往去日本唔會特別去名城,不過因為今次有好多時間,就可以入去參觀下
超伏
嘩、咁咪要跟著行程、無得臨時變更🤔
DAY 2(13/3)續

行程:若宮八幡社 ⮕ 大須觀音 ⮕ 三輪神社 ⮕ 萬松寺 ⮕ 熱田神宮 ⮕ 綠洲21

搭名鐵名城線去到熱田神宮西站落,然後再行10分鐘經西門入去

入到嚟搵個地方休息先,近草薙館呢邊有個小公園,隔離有間烏冬舖可坐低食

我就食頭先喺大須買嘅兩個飯團

熱田神宮
主祭神:熱田大神
主要祈求:家內安全,無病息災,結緣

熱田神宮建於1900年前,係日本三大神宮之一,另外兩個分別係三重縣嘅伊勢神宮同京都市嘅平安神宮,叫得神宮嘅都係同日本皇室有關,祭祀嘅對象都係日本皇室祖先或者同皇室有淵源嘅人。貴為名古屋熱門景點,據聞日本三大神宮之一嘅「草雉劍」就係收藏咗神宮裡面,不過一般人唔會有機會見到,如果有興趣都可以入去草薙館或者寶物館睇下其他嘅收藏品

成個神宮佔地好大,雖然遊客比較多,但唔會好迫,慢慢散下步都幾c服

留意樓梯以上就係本殿範圍,會有個警衛叔叔看守住唔俾人影相,所以只可以離遠影番張相

御朱印GET!

近正門嗰邊仲有別宮八劍宮同上知我麻神社都可以寫御朱印

完成晒今日要去嘅神社同寺院,時間只係晏晝3點幾,決定去番榮嗰邊行下街

上網搵名古屋景點,其中一個係綠洲21,本身冇特別想去邊所以就決定去睇睇,不過佢得地下嗰層係舖頭同餐廳,上一層係高速巴士站,再上地面嗰層就係大草地,然後就係天台

舖頭方面係得呢間Harry Potter比較特別,其他都係普通嘢
Dobby is FREE!!!

跟住上咗天台嘅「水の宇宙船」,其實就係玻璃屋頂然後有啲水喺到流動,都幾靚嘅

側邊有啲位可以俾啲情侶坐低打情罵俏

可以見到隔離嘅NHK同MIRAI TOWER

之後去咗附近商場睇下街,差唔多時間就食晚餐,本身有間拉麵想食但臨時冇開,廢事再諗就碌咗入隔離嘅一蘭

食埋個雪糕就完成第二日啦
碌咗咁耐都冇見到鰻魚飯

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞