【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

218 回覆
188 Like 3 Dislike
打咗份閪工幾年,返到每日行屍走肉咁,終於頂唔順遞信祼辭
因為未想搵工住,亦都唔知自己下一步想點,剩係知自己想離開香港去旅行,有咩嘢番嚟先再算(逃避現實mode

今次成個Trip可能對大家嚟講未必好吸引,冇乜參考價值,去嘅景點都偏冷門
由於本身我對日本神社寺院好有興趣,亦有儲開御朱印,所以有一半時間都係去呢啲地方,其餘時間就好似啲老人家咁行下坐下,睇花睇草又一日,食嘢方面都係求其食,大家可能睇睇下就開始覺得悶同無聊
但係都想寫低呢35日嘅經歷,俾自己將來回味下都好,因為唔知幾時再有咁嘅機會去咁長時間嘅旅行啦(唔想搵工唔想返工,但又無錢,嗚

────────────────

行程安排:
由名古屋開始,35日內我總共會停留11個地方,最後喺福岡結束旅程

起點:名古屋(5晚)
> 伊勢 (2晚)
> 新宮(2晚)
> 和歌山(3晚)
> 大阪(5晚)
> 神戶(3晚)
> 岡山(3晚)
> 廣島(2晚)
> 下關(2晚)
> 福岡(1晚)
> 對馬島(1晚)
終點:福岡(5晚)

機票:
冇特別搶平機票,不過就避開啲紅日同星期六日,出發前三星期先買

出發航班 HX664(價錢 $1092)
回程航班 UO639(價錢 $1440.28)
合共:$2532.28

酒店:
毒J好驚同人social,同埋想自己一個舒服啲,所以全book酒店

成個Trip總共住咗13間酒店(對馬島嗰間特別啲,係宿坊體驗)
當中有4間包早餐
合共:$12676.92(除開每晚約$370)

正式開始前po幾張相先

名古屋|名花之里

名古屋|田縣神社

熊野|熊野古道 大門坂

岩國|錦帶橋

對馬|萬松院

福岡|宮地嶽神社

利申:第一次出post,第一次寫遊記,有咩錯漏請見諒
好撚葡萄牙
Lm support
食唔好住唔好 唔去景點玩 咁都捱到35日 果然係社畜雲
lm
利申今年想去樓主個名個度
樓主咁多晚用開邊個訂房網 除返開300幾蚊晚算好平
樓豬介唔介意透露自己幾歲
我都遞左信裸辭
心態都係未想搵工但未決定到應唔應該去個長啲嘅Trip
LM
全部都係Agoda book
我出發前3個星期先買好機票,之後再搵酒店其實剩番好少選擇,見到正正常常唔太貴就book

平係有原因嘅,因為大部分酒店都唔近地鐵站,要再轉巴士或者起碼行15-20分鐘
點解唔去埋你個名
樓豬自駕?
我只係一個即將踏入3字頭嘅廢J

如果你本身冇經濟負擔,why not?
我自己嘅心態係:你一生起碼要打成40年工先退休,係呢40年裡面放幾個月假,休息下完全唔過份啦,人生流流長,對自己好啲啦

咁當然前題係你有足夠嘅錢啦,其他人可能因為要養屋企供樓,就難啲可以咁任性
極度推薦!我2019年去咗

可以順便去埋附近嘅稻佐之濱 !
lm
LM
4年前去咗,今次其實有諗過好唔好上埋山陰玩,但條路線唔太順所以就放棄左
35日嘅洗費接近$23000
當中有差唔多$7000係for神社

成個trip我冇特別慳住洗
不是,我只係依靠交通工具嘅垃圾
做鐵膠幾爽
但係啲景點太偏一日得可能一兩班巴士搞唔掂
邊d位有得叫雞?
真,今次最可惜就係對馬島
因為唔揸車嘅話其實大部分景點都去唔到
巴士又疏,而且可到達嘅地方又少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞