【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
lm
睇咗咁多個神社終於有一個係去過
邊間?
估宇治,因為我都係
呢到表面上係遊記,其實暗地裡係日本冷門神社寺廟嘅宣傳post
朱印宣傳po
冇錯
lm
大正製藥個黃色藥粉
金粉淨係感冒最初期食先有效,病緊先食就已經冇用
DAY 15(26/3)

行程:大鳥大社 ⮕ 百舌鳥八幡宮 ⮕ 方違神社 ⮕ 住吉大社

繼續係失去味覺嘅一日,早餐補充吓蛋白質先

酒店望出去嘅景,位置其實算係今個trip咁多間酒店𥚃面最好,一落樓下就係地鐵站,附近行街買嘢都好方便

今朝先去堺市嗰邊,搭堺筋線到新今宮然後轉大阪環狀線,去到天王寺站再轉阪和線

喺鳳站落車,行大概5分鐘就到第一站:大鳥大社

大鳥大社
主祭神:日本武尊,大鳥連祖神
主要祈要:勝運,開運,厄除,交通安全

根據記載喺927年已經存在,自古以來都係防災祈雨嘅祈禱神社,係其中一座受到皇室尊崇,用以祈求平定天地嘅85座神社之一,亦係日本全國大鳥神社嘅總本社

主要供奉日本武尊,相傳日本武尊喺去世後,靈魂化身成為白色嘅大鳥由墓中飛走,後來白色大鳥從天空飛降之際,嗰到地區嘅樹木一夜之間就變成繁密綠蔭嘅景色,為咗紀念呢個奇蹟,所以就喺佢最後停留嘅地方創建咗神社

已經連續落咗4日雨,今朝仲要突然勁大雨,大雨到間神社開始出現輕微水浸嘅情況,想喺境內行吓都行唔到

講到大鳥大社最出名嘅,就係佢哋上年10月新出嘅透明御守「先が見通せる御守」,聲稱係可以看透未來嘅御守

有別於一般傳統御守,透明御守係用亞加力膠製成,由神職人員進行祈禱並親手為御守綁上,印上光雕設計,喺唔同嘅光線下會呈現唔同嘅顏色,可保佑喺工作、學業、考試、愛情等各方面都得到大鳥明神的指引,睇見未來嘅方向,價錢方面都比起平時嘅御守貴啲,都要成1500 yen

呢個透明御守一推出就受到當地人同遊客歡迎,試過曾經3個鐘內就賣晒,大家睇啲旅遊ig page都應該見過有介紹,佢哋最新一共出咗10種顏色嘅結繩可以選擇,官網每日都會keep住update每隻顏色嘅出售情況,基本上某啲顏色長期都係售罄,好難出現10隻顏色都齊貨,小癲

除咗御守係透明,佢哋就連求籤都有透明!但係只有抽到大吉才先會係透明嘅籤文

另外仲有出限定御朱印「大鳥の四季」,每個月都會有唔同季節嘅花草款式

如果儲齊晒12個月嘅限定御朱印,就會送張紀念品色紙俾你,不得不說呢間神社真係好識搞呢啲gimmick嘢

御朱印GET!有兩款御朱印可以寫,最後我都係揀返通常版,始終鐘意即場手寫嘅感覺(冇咁多錢買限定款

行完大鳥之後就去百舌鳥啦,繼續搭阪和線去到百舌鳥站,然後再行大概15分鐘就會見到神社入口

百舌鳥八幡宮
主祭神:應神天皇
主要祈要:厄除開運

創建於欽明天皇時期,接近有1500年歷史,神社自古就深受朝臣貴族同武士嘅崇拜,相傳當時神功皇后三韓征討後,喺回程嘅途中路經過此地區,曾經喺到發誓要守護日本人民千萬代,維持天下太平

正殿右前方嘅大樟樹直徑5.2米、高25米,樹齡長達800年,係大阪府指定嘅天然紀念物

每年農曆8月15日嘅中秋節,百舌鳥八幡宮都會舉辦「月見祭」,主要係祈求豐收同慶祝滿月嘅祭典,當中會有巨型嘅布團太鼓喺街上巡遊,根據記錄祭典已經有300年以上嘅歷史

呢到嘅御神籤造型都比較特別,係以埴輪為設計,埴輪係以前會擺喺古墳嘅陶製品,因為堺市有非常多喺5-6世紀建造嘅古墳群,當中最出名嘅就係八幡宮附近嘅「百舌鳥古墳群」,喺2019年登錄世界遺產,亦都係大阪成功登錄嘅第一個世界遺產

嚟到神社𥚃面一個人都見唔到有人,就授予所都冇人喺到,又要撳鐘仔呼喚職員,我呢啲社恐仔當然又唔敢啦,所以參拜完就走嚕~
唔怪得上次食極都唔覺有用
有諗過租26自駕玩幾個城市 但日本26租車同私家車一樣價
大正a 真係只限想作病個陣用
DAY 15(26/3)續

行程:大鳥大社 ⮕ 百舌鳥八幡宮 ⮕ 方違神社 ⮕ 住吉大社

跟住由神社行15分鐘去到百舌鳥八幡站,搭南海高野線去到堺東站

出站再行10分鐘左右就到方違神社入口

方違神社
主祭神:方違幸大神,素盞嗚尊,三筒男大神,息氣足長姫命
主要祈要:方災解除,除災招福

創建於崇神天皇8年,當時「物部大母呂隅足尼」應崇神天皇嘅命令,被派往茅渟嘅石津原,進行須佐之男神嘅祭祀,被視為神社創建嘅開端,當神功皇后喺三韓征伐成功後遭遇忍熊皇子發動叛亂嗰陣,佢就喺呢到祭祀天神地祇,祈求避免災禍,並最終喺戰鬥中取得勝利

神社位於攝津國、河內國、和泉國交界處嘅三國山,即係依家嘅三國丘,呢到係一塊唔屬於任何三令制國嘅土地,亦都係一個無方位嘅地方,自古以來就以避邪同擇吉嘅功能聞名,好多人喺轉職、結婚搬屋或者海外旅行等重要生活轉折點嗰陣都會嚟尋求祝福保佑,仲可以喺神社進行方位淨化,將神社嘅淨砂帶返去,撒喺屋企四周以求平安

方違神社嘅紋章係粽子,源於神武天皇征東嘅過程中,佢嘅兄長發動叛亂,突然有一位老人喺神武天皇嘅夢中顯現,指示佢製作瓦片同飴糖並且獻於神前,就能夠鎮壓任何造反者,依照呢個神諭,神武天皇成功令佢兄長嘅族人屈服,後來當神功皇后抵達堺港,並登上三國丘嗰陣,佢用葦葉包住本地嘅黏土進行驅邪儀式,並用黏土製成嘅飴獻於神前,祈求治國平天下嘅願望,每年5月31日粽祭嘅時候,神社都會依照舊例,將粽子供奉俾神明

御朱印GET!上面印咗3月嘅主題花(紫色唔知係咩花),佢哋每個月都會換唔同嘅花款,再加上代表性嘅粽葉圖案,簡單得嚟又幾靚

然後都係繼續搭南海高野線,喺住吉東站出行5分鐘左右就到神社後門嘅入口,如果想喺正門入去就要行10分鐘兜返去另一邊

喺正門穿過鳥居,之後就會見到住吉大社嘅象徵:「反橋」,但通常被稱為「太鼓橋」,因為佢同水中嘅倒影連成一嗰陣好似日本太鼓嘅形狀,世人深信跨過呢座橋就能夠淨化心靈,根據記載喺1600年左右,由戰國梟雄豐臣秀吉嘅側室澱殿出資建成,全橋長約20公尺,高約3.6公尺,寬約5.5公尺,最大坡度為48°,我自己上落覺得都幾斜吓,要慢慢行

住吉大社
主祭神:住吉三神(底筒男命、中筒男命、表筒男命),息長足姫命
主要祈要:生意興隆,結緣,家內安全

住吉大社係日本最古老嘅神社之一,與下關、博多兩地嘅住吉神社並稱為日本「三大住吉」,亦都係日本約2300座住吉神社嘅總本社

相傳由神功皇后喺211年建成,大社裡面供奉住「住吉三神」——底筒男命、中筒男命、表筒男命,呢三位海神嘅名分別包含了「底部」、「中部」、「表面」嘅意思,說明佢哋在喺海裡面都有自己嘅位置,有傳說認為呢三位神明係獵戶座腰帶上嗰三粒星星,能夠為航海者指明方向,所以都吸引好多事從漁業、航運同其他海洋產業嘅人嚟祈求航行安全,另外,神功皇后去世後都被供奉喺住吉大社,名為「息長足姬命」

日本大多數嘅神社殿宇,一般都會根據從中國傳入嘅風水法則面向南方或者東方,但相對其他神社比較特別嘅係,住吉大社嘅本殿係由4座面向西方嘅本宮組成,呢4座本宮被稱為「住吉造」,係屬於一種建築史上最古老嘅特殊建築手法,已經被指定為日本國寶

大社供奉嘅4位神明就各自安置喺呢4座本宮,第一本宮至第三本宮排成一列,第四本宮就喺第三本宮嘅一側,呢種位置分佈喺日本全國神社當中係非常罕見,就好似係前往大海嘅船舶一樣,參拜嗰陣最好按照第一到第二,第三到第四嘅順序會比較吉利

喺大社境內會發現到唔少兔仔嘅出現,據聞住吉大社成立於「卯年」「卯月」嘅第一個「卯日」,「卯」即係兔,所以由嗰時開始,兔仔就同住吉大社有不解之緣

境內佔地都幾大,包含4棟本宮、攝末社總共27座建築,好多小神社都各有特色,我覺得好值得大家嚟慢慢探索,我自己都喺到玩咗個半鐘

位於第一本宮附近嘅「五所御前」,被認為係住吉大社嘅起源之處,當初神功皇后尋求住吉大社嘅殿址嗰陣,喺呢棵巨杉中間見到三隻白鷺出現,就認定呢到係吸收天地神明靈氣嘅寶地,成為依家住吉大社中最有人氣嘅靈地

五所御前呢到有個特別嘅小習俗,喺杉樹底下有一大堆小石頭,當中混雜咗寫有「五」、「大」、「力」字樣嘅鵝卵石,呢「五大力」係指神明賜予嘅5種力量:體力、智力、財力、福力、壽力,據講只要收集到「五」、「大」、「力」各一粒,就可以獲得呢5大運氣,心想事成
三種石頭做為護身符,願望就能實現

其實唔算難搵,不過佢隔住咗個圍欄,你要伸隻手入去或者拎支樹枝隊入去慢慢摷

最後喺啲日本姨姨幫手之下,順利搵齊「五大力」!

集齊3粒石之後,就可以去授予所買個御守外袋,將石頭放入去做成「五大力御守」隨身攜帶,如果願望成真,就喺自己屋企附近搵3粒新嘅鵝卵石,寫上「五」、「大」、「力」後,再將之前帶走嘅3粒石頭一齊送返去五所御前,咁就表示所得嘅福運加倍奉還

另外,喺為4座本宮內神明準備供品嘅建築𥚃面,都有一間祈求保佑戀愛成功同夫妻白頭到老嘅小神社「侍者社」,係為咗紀念「田裳見宿禰」同他的妻子「市姬命」對神明同對彼嘅的奉獻而建,田裳見宿禰係住吉大社嘅第一任宮司,當初神功皇后就係委託佢建造第一座殿閣

侍者社可以買到兩款御神籤,一種係一對赤裸男女「裸雛」,代表夫妻之間坦誠相見,冇任何秘密嘅理想婚姻關係,另一種係「侍者人形」,係一對身著古典和服嘅夫婦,能夠令婚姻圓滿
DAY 15(26/3)續

住吉大社其中一個最常舉行嘅儀式就係「初辰敬拜」,以祈求生意興隆同家內安全,喺每個月嘅第一個辰日去參拜住吉大社嘅4座小神社,按照種貸社、楠珺社、淺澤社、大歲社嘅順序參拜,據聞喺初辰呢日參拜可以獲得更多嘅力量幫助同庇佑,如果喺4年內每個月都完成初辰敬拜,連續48個月冇間斷咁參拜,就能夠得到滿願成就,始終發達嘅祝福,因為「四十八辰」喺日文嘅發音,聽起嚟就同「始終發達」一樣

雖然今日唔係初辰,但係都按照習俗咁順序參拜一次啦~Let’s Go!

初辰敬拜嘅第1站,先嚟到「種貸社」

種貸社喺平安時代早期就已經存在,當時被列入朝廷財政支持嘅神社名單,最初位於2公里外,喺16世紀嘅一場火災之後被移至住吉大社

種貸社同播種、豐收息息相關,主祭神係「倉稻魂命」,佢係農業同商業之神「稻荷神」嘅眾多化身之一,「種」嘅意思為「種子」,所以除咗農業界以外,都吸引咗好多想懷孕嘅人嚟參拜,喺初辰敬拜中,佢代表咗事業成功所必需嘅早期投資同努力

然後就到第2站:「楠珺社」

主祭神又係「稻荷神」嘅眾多化身之一,農業之神「宇迦魂命」,可以祈求生意興隆同居家安穩,附近有2棵依偎一齊嘅楠木,構成咗一對「夫婦」楠,被認為係象徵商業合作同婚姻圓滿

而楠珺社最出名嘅就係可以保佑家宅平安同生意興隆嘅招福貓,分別有舉左手同右手嘅招福貓,左手嘅招福貓係代表招人緣同埋保家宅平安,右手嘅就係我哋最常見嘅招財貓,可以保佑生意興隆

楠珺社仲有個好特別嘅收集活動,每個月嘅初辰敬拜都可以獲得一隻細招福貓,單數月份會提供左手貓,雙數就係右手貓,當你分別儲夠48隻左手貓同右手貓,可以換到中招福貓,然後再當你集齊2隻中招福貓+48隻細招福貓,就可以換隻大招福貓,令你可以keep住「始終發達」,所以如果你想換到一對大招福貓,成個過程係需要24年嘅時間,風雨不改嚟參加初辰敬拜

之後兩間小神社都唔喺住吉大社境內,要經東南方嘅後門行2分鐘左右先會見到第3站:「淺澤社」

主祭神係水神「市杵島姬命」,佢係關於美同表演藝術嘅守護神,同佛教中嘅女神「弁財天」經常被視作同一神明,呢到可以祈求演藝精進同女性守護,所以好受女性歡迎,特別係演員、舞者、音樂家、藝術家等,尋求提升藝能同發展事業

跟住喺淺澤社隔離嘅就係最後一站:「大歲社」

主祭神為豐收之神「大歲神」,佢係掌管農業同商業嘅「稻荷神」嘅兄長,可以祈求收款順利同心想事成,根據江戶時代嘅一本旅遊指南中講到,當大阪商人喺討債要帳嘅過程中遇到困難嗰陣,就會到大歲社參拜

大歲社社面有一個好受歡迎嘅占卜石頭「重輕石」,首先進行參拜,然後舉起重輕石確認佢嘅重量,跟住將手放喺重輕石上面許願,然後再一次舉起重輕石,如果你感覺比第一次舉起嗰陣更輕,咁即係代表你呢個願望會實現,如果感覺變重咁,咁即係叫你要繼續努力

參拜完大歲社就即係完成初辰敬拜,整個儀式如果喺業角度嚟講,就象徵住從種植(種貸社)到培育(楠珺社)再到收穫(大歲社)嘅整個過程,而延伸到商業角度嚟睇,就代表住從最初投資到最終成功嘅過程

之就去寫御朱印,如果想拎到呢4間初辰敬拜嘅神社御朱印,就要初辰日嚟先會有,另外比較特別嘅就係呢到有刺繡御朱印,每個月份都會有唔同嘅刺繡圖案

御朱印GET!我都係繼續揀返通常款

行完住吉大社勁好天,同今朝喺大鳥大社嘅反差太大

走嗰陣仲見到「阪堺電車」,係大阪市區僅存嘅路面電車,已經有100年嘅歷史

之後就搭鐵去返心齋橋附近行吓

嚟到日本梗係要瘋狂扭蛋啦

最後繼續係大家睇到厭嘅超市晚餐

第15日完!
有啲關於朱印嘅問題想問樓主

日本啲神社有冇啲好似「城印帳」咁嘅朱印帳賣?

本身以為朱印同城印差唔多,點知⋯
你指嘅「城印帳」即係好似透明folder咁攝張紙入去呢種?
Yes,之前係「二條城」買咗本

但未必每間神社都可以放到,有啲朱印太大,要另外用folder 裝
Um…我印象中未見過神社賣呢種御朱印帳,因為通常大家都傾向直接寫御朱印落去

可能要上網搵吓日本專賣朱印帳嘅舖頭,有機會多啲size同款式

C兄你剩係儲紙本朱印,唔打算儲直書?
神社 同 城 -》 紙本

佛寺 -〉 直書

我自己暫時咁樣分開,

主要係因為有啲神社出一啲好大張嘅朱印(好似叫大判,
同埋未必每間神社都有直書。

遲啲睇吓有冇機會去伊勢神宮,打算買本木製朱印帳,開始儲神社直書~
如果唔介意用非神社出嘅御朱帳嘅話,可以上amazon睇吓?
https://www.amazon.co.jp/s?k=御朱印帳+書き置き用&__mk_ja_JP=カタカナ&ref=nb_sb_noss

伊勢神宮嘅木製朱印帳值得擁有
DAY 16(27/3)

行程:六角堂 ⮕ 本能寺 ⮕ 寶藏寺 ⮕ 六波羅蜜寺 ⮕ 清水寺

朝早起身feel到感冒好得七七八八,味覺都開始有返少少,Nice!早餐食個鹽包先

今日嘅行程嘅係京都一日遊,之前已經嚟過京都3次,我自己係好鍾意呢個地方,因為基本上每隔幾條街都有神社寺院,對於我呢啲儲開御朱印嘅人嚟講係極度爽,去極都仲有好多間想去,而咁啱今次想去嘅全部都係寺院

旅程嚟到中段加上病咗之後,體能開始下降,朝朝都hea到10,11點先出門口,就好似我今日咁,搭阪急去到京都已經11:30

搭到去鳥丸站出,再行8分鐘左右就到六角堂

紫雲山頂法寺(六角堂)
本尊:如意輪觀音像
主要祈求:長壽,病氣平癒

六角堂建於587年,距今已經有1500年歷史,相傳聖德太子當年想喺大阪興建四天王寺,周圍尋找木材而嚟到呢個地方,咁啱聖德太子見到一個泉池就停低沐浴,隨手將啲衣物同攜帶嘅如意輪觀音放咗喺樹下,當晚就夢到觀音託夢要佢喺到渡化眾生,於是聖德太子就喺呢到興建咗六角堂,不過本堂經歷過多次火災,依家見到嘅係1877年重新修建,中間供拜如意輪觀音坐像,左面係聖德太子,右面就係親鸞上人

六角堂其實原名叫「頂法寺」,因為本堂呈六角形而被稱為六角堂,六角代表住人嘅六根(眼・耳・鼻・舌・身・意),六根生六慾,只要我哋六根清淨,生活就可以自在解脫

一入門右手邊有一棵柳樹,又叫做結緣六角柳樹,相傳嵯峨天皇曾經夢到在喺呢棵柳樹之下會遇到一生摯愛,於是佢就依照夢境嚟咗呢到,之後就遇到佢嘅王妃,所以都開始咗只要向六角堂呢棵柳樹許願就能夠獲得良緣嘅傳說,吸引咗好多後生仔女嚟祈願

六角堂境內有一粒名為「へそ石」肚臍石嘅六角形石頭,位置啱啱好係京都嘅中心點,就好似肚臍眼喺人體嘅中間一樣,所以六角堂又被稱為京都嘅肚臍,喺幕府室町時代嘅饑荒時期,人們會聚集喺六角堂門前領取寺院烹炊嘅食物,動亂後至幕府末期,六角堂亦會充當下京區嘅市政廳、民眾集會所等,所以無論喺地理位置,定係實質機能上,都可以話係名副其實京都嘅中心

六角堂嘅後方係一個水池,池上面有一個紀念聖德太子嘅太子堂,呢到都係聖德太子嘅沐浴之地,中間石井係古蹟,水池裡面養了唔少天鵝同鯉魚

本堂另一邊都擺放咗十六羅漢,16嘅數量係來自四面八方嘅倍數,每尊羅漢都係溫和笑顏,聽講只要誠心祭拜就能得到善報

境內仲供奉好多地藏,合稱為「地藏山」,專職守護小朋友,佢哋好多都戴咗紅色嘅圍兜同唔同顏色嘅帽仔,勁得意

六角堂內亦都群集咗好多白鴿,佢哋被視為神的信使,所以推出咗好多精緻可愛嘅祈願籤同周邊,我就買咗呢個cute cute嘅「祈願鳩」,將自己心中所求寫喺「一願成就」嘅籤紙上,然後放入去隻鳩𥚃面,之後可以選擇放喺寺院,或者可以參拜後當作御守帶返屋企,祈求心願達成

境內真係周圍都見到肥嘟嘟嘅白鴿㗎

另外都買咗呢個5円御守,日文5円「ごえん」同御緣「ご縁」嘅發音都差唔多,意思係「ご縁がありますように」,即是代表著有緣分,所以去神社寺院參拜嗰陣,香油錢通常都會盡量俾5円,咁樣即係代表同神明結緣

櫻花期delay咗成個禮拜,今日嚟到京都終於見到櫻花開始滿開,勁多人都湧埋去影相

御朱印GET!六角堂係西國三十三所嘅第十八番札所

同時都係洛陽三十三所嘅第一番札所,下次有機會再嚟京都就試吓挑戰呢個!
你去有冇遇到韓國人?
我咁岩撞唔岩船期,碼頭啲舖近乎冇開,兩日一夜見過一兩架旅遊巴
成個行程個島都好似死城咁,係得東橫inn附近多啲人氣,有啲手信買下

自駕去兔猻保育中心點知揸兩個鐘去到
唯一一隻縮埋訓著咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞