【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
個jj人笑左
個印好靚

Btw見到啲御朱印帳,係咪有分神社,同埋寺廟?
要分開兩邊咁收集?

依個六道珍皇寺 嘅御朱印帳
http://www.rokudou.jp/event/rokudou_mairi.html

係咪有特別御朱印,點解唔係印係白色紙嘅?

Btw 我見到有你個本 大將軍八神社 御朱印帳賣
你個trip超正我計緊如果我揸車可唔可以兩星期內攪掂
未追完post留個言先
我2022年都係裸辭去日本玩左17日
到而家都好難忘
榮坐巴士去長島溫泉樂園 有冇得預約買咗飛先
一般嚟講都唔會分,但有人會鍾意分開儲嘅,都係睇個人喜好,我自己就神社同寺廟都寫埋同一本

係呀,神社同寺廟都成日推出呢啲限定特別款,不斷引人課金
同我一樣由名古屋玩到福岡?
17日玩咗邊啲地方?
我今次剩係去名花之里,冇去長島溫泉樂園嗰邊,所以唔太清楚 sorry
東京→內陸機去四國松山→高知→高松→淡路島→神戸坐新幹線去東京玩多幾走

點解咁刁鑽係因為買左機票先忽然發現想去四國
所以東京主要都係搵果邊住既朋友食下飯同埋求其行下

我果陣時仲係岩岩復常,要upload針紙既時候
去高松間酒店可以超大但人都無個
不過好似淡路島呢啲旅遊為主既地方就幾乎所有舖都唔開
成個月住酒店都平過香港租間爛鬼窄單位
你話香港租幾貴呢
之前有人講有d 會唔俾寫埋一齊 我自己寫完第三本就未試過
但係今次我寫完本金閣寺帳之後就分開左寺同社黎寫

金閣寺本野示意圖,幾華麗

今次我黎都淨係寫基本款,唔追限定
張張都好貴
支持巴打,ps
你隻手指弓好好笑,有月眼睛
加油
四國我未去過,希望之後有機會可以去
我11月去,唔凍好清涼大推
不過無玩到瀨戶內海,希望下次可以去埋
靚!

我都係,去到後期都冇乜點買限定款,張張都成千yen以上搞唔掂
DAY 9(20/3)續

行程:熊野古道大門坂 ⮕ 熊野那智大社 ⮕ 那智山青岸渡寺 ⮕ 飛瀧神社 ⮕ 那智瀑布 ⮕ 熊野速玉大社

正當以為行完大門坂就可以輕鬆啲?No~仲有另外一段樓梯地獄等緊你

由大門坂行上那智大社要經過呢段表參道,側邊都係啲商店,但唔係好多間有開

過咗表參道後會有分叉路,分別可以去那智大社,青岸渡寺 ,三重塔,大家可以根據自己嘅行程選擇行邊條路

我就選擇直踩上那智大社先

開始行到有樓梯恐懼症

捱埋上去就到㗎啦

經過473級樓梯,終於達陣!俾啲掌聲自己先
計埋大門坂嗰段路,最後上到嚟那智大社用咗差唔多1個鐘,但望返轉頭見到個山景就覺得值得

熊野那智大社
主祭神:熊野夫須美大神
主要祈求:結緣,無病息災,長壽,心願成就

熊野三山之一,以崇拜那智瀑布為原始信仰起源嘅神社,創建於317年,位於海拔約350公尺嘅那智山半山腰,主祭神為熊野夫須美大神,即係伊邪那美(天照大神嘅阿媽),喺神佛合一下同時代表千手觀音

呢到係用護摩木代替線香

呢到其中一個特別之處,就係有半個人咁高嘅超大籤筒

另外就係呢棵850年樹齡嘅神木「大楠樹」,喺由平安時代末期武將「平重盛」親手種植,神木嘅根部有一個好大嘅樹窿,據聞將願望寫喺護摩木上面,再拎住佢穿過樹窿,就可以消災解厄

境內仲有間「御縣彦社」,供奉嘅就係神嘅使者「八咫烏」啦

冇錯,我就係要買晒熊野三山嘅熊野牛王神符,三間神社都各自有少少分別,那智大社嘅上面係有72隻烏鴉,隱約會見到「那智」兩個字

御朱印GET!x 2

參拜完就坐低休息一陣,順便欣賞吓那智山嘅風景,不過現場太大風啦,坐咗幾分鐘就頂唔順要撤退

然後穿過那智大社授與所,就會嚟到青岸渡寺

一行到嚟青岸渡寺呢邊,個天就突然間落小冰粒,本身今日天氣麻麻,又大風又凍,仲keep住落微微雨,我冇諗過呢個moment竟然會凍到落冰粒,雖然只係落咗幾分鐘左右,但我已經覺得好凍,係凍到對手覺得痛

唔知大家睇唔睇到,件衫上面啲白色粒粒就係

青岸渡寺
本尊:如意輪觀世音菩薩
主要祈求:無病息災,長壽,心願成就

公元四世紀嗰陣,有人喺那智瀑布發現咗個觀音像,於是就地起咗個茅廬安置佢,呢個就成為咗青岸渡寺嘅起源,依家嘅殿堂係1590年由豐臣秀吉再興建出嚟嘅

然後我懷疑自己得到觀音的啟示,心血來潮喺到買咗本「西國三十三靈場納經帖」,係「西國三十三所觀音巡禮」專用嘅御朱印帳

西國三十三所即係祭祀觀音菩薩嘅關西地區33座寺院,作為日本最古老嘅巡禮之路而聞名,喺2019年5月被認定為日本文化遺產之一,透過巡遊參拜所有寺院,世人相信能夠令心靈充滿溫和、關愛同埋勤奮向上嘅能量,並且帶嚟平靜又充實嘅人生,最終可以前往極樂世界,咁我當然冇諗到咁誇張啦,純粹覺得幾得意所以就決定儲

佢𥚃面已經排好晒33間寺院嘅頁面,每頁都會列返嗰間寺院嘅一啲基本資料,呢本係由青岸渡寺自己設計,係那智山嘅獨家款,另外仲有其他款嘅西國三十三靈場納經帖,只要喺呢33間寺院都可以買到
我都見到有人寫話某啲會唔願意寫埋一齊
而且強迫症都會想分開黎寫
btw見到本好靚嘅!!!
https://www.kannonji81.com/blank-4

好想要紅藤色個本 唔知點樣先可以提前買定
網上search左下都唔見有代購...
So far我儲咗10本都未遇過唔俾寫埋一齊

我見佢個網寫可以郵寄,你要唔要試下問佢寄嚟香港得唔得?
御朱印帳呢啲冷門嘢應該唔會有代購?我諗多數人都係親自去買
DAY 9(20/3)續

行程:熊野古道大門坂 ⮕ 熊野那智大社 ⮕ 那智山青岸渡寺 ⮕ 飛瀧神社 ⮕ 那智瀑布 ⮕ 熊野速玉大社

由青岸渡寺出返嚟繼續向前行,就開始見到三重塔同埋那智瀑布

行到咁上下,就會見到條樓梯落去

嚟到呢個經典打卡角度,啱啱好影到個塔同瀑布,不過可惜今日天氣麻麻

三重塔亦都係青岸渡寺嘅一部份,現存嘅三重塔係1972年重修,塔高25公尺,可以上去瞭望台睇那智瀑布嘅全貌,不過就要俾入場費,冇記錯好似就300 yen

我覺得冇咩必要上去,所以係外圍影幾張相就算

之後繼續沿住斜路向下行,呢段係行車路所以要小心睇車

轉咗幾個彎就會見到條同大門坂一樣嘅石階,個人覺得呢段石級係比大門坂更加難行,啲石頭表面更加凹凸不平,石級之閒嘅落差更加大,加上落完雨地面又跣跣地,我要逐級逐級咁慢慢行落去(連身邊啲姨姨都行得快過我,我真係好廢

行完落嚟就會見到巴士站同埋呢個免費拎行山杖嘅位,大家如果選擇由那智瀑布開始行嘅話,就係喺呢個巴士站落車

前面就係飛瀧神社嘅入口,那智瀑布就喺𥚃面

飛瀧神社
主祭神:大己貴神
主要祈求:延命長壽

作為熊野那智大社嘅別宮,同其他一般神社唔同,呢到冇起到本殿,而係直接將那智瀑布作為神體,被視為熊野信仰對自然崇拜嘅起源,相傳那智瀑布係由日本初代天皇神武天皇發現,大約公元前662年,天皇登陸紀伊半島嗰陣,見到山入面有嘢係到發光,然後朝住光芒就搵到那智瀑布,於是就將那智瀑布視為「大己貴命」嘅神體嚟供奉,大己貴命即係大家好熟悉嘅「大國主神」,一直到317年仁德天皇就將神社搬到依家嘅那智大社位置

喺授與所隔離有條樓梯可以俾300 yen上去觀覽台近啲咁望瀑布,仲會送個廷命御守俾你,據講身上沾到瀑布飛濺出嚟嘅水珠就會長壽

上嚟仲可以飲延年益壽嘅瀑布神水

那智瀑布瀑潭深度10米,落差約為133米,堪稱日本第一,同時被選定為「日本瀑布百選」之一,同櫪木縣嘅「華嚴瀑布」、茨城縣嘅「袋田瀑布」合稱為「日本三大名瀑布」,不過今日嘅水量唔算多,再多啲嘅話現場效果應該再震撼啲

其實飛瀧神社都有御朱印,但係我miss咗,嗚

行完都差唔多2點,計我10點由大門坂出發,全程用咗接近4個鐘,又唔算話好攰,但係加上大風又凍又落雨就唔係咁計,最後開始頂唔順就搭巴士落山

到紀伊勝浦之後再轉巴士返新宮,因為比預期中早行完,坐低休息咗一陣又好似冇咁攰,所以決定去埋本身聽日先去嘅熊野速玉大社

百名城印本書、御朱印帳、Folder裝御城印,個書包越黎越重
真,每日袋一兩本御朱印帳出去,加埋啲立雜嘢,有時真係咩到膊頭痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞