【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
求「後生女神官」照
起碼你都去咗最重要嘅內宮,之後有冇去返外宮?
就係去了左外宮、見案內圖寫[外宮]、即係有[內宮]啦
留名先,諗緊到時day trip定2日1夜好
會自駕?你打算搭飛機定搭船去?
起酒店洗 乾衣?
我book多數都係商務酒店,通常有齊洗衣機同乾衣機
DAY 7(18/3)續

行程:二見興玉神社 ⮕ 伊勢神宮外宮 ⮕ 伊勢神宮內宮 ⮕ 猿田彥神社 ⮕ 月讀宮 ⮕ 倭姬宮 ⮕ 月夜見宮

行完外宮就行返出去搭巴士去內宮,呢程巴士可以用Pass,雖然好多人排隊,不過佢嘅班次都好密,唔洗等好耐,搭10分鐘左右就到內宮入口

留意返內宮呢邊係靠右行~同樣地入去都要先過一條橋,內宮呢條係「宇治橋」,代表人間界同神界嘅連結之處,過咗宇治橋就表示開始進入神明嘅世界

橋下面就係五十鈴川,會見到插咗幾條木柱喺到,係為咗攔截由上流漂落嘅木頭,避免直接衝撞橋身

伊勢神宮被譽為「日本人的心靈故鄉」,「每個日本人一生必定要去一次」,身為神社撚,伊勢神宮一直都喺我bucket list上,今次終於嚟到真係有小小興奮,天照大神我嚟啦

伊勢神宮內宮(皇大神宮)
主祭神:天照大御神
主要祈求:開運厄除

創建於約2000年前嘅內宮,正式名稱係「皇大神宮」,祭神為「天照大御神」,原本由歷代天皇供奉喺古都大和嘅皇居內,但因為第十代崇神天皇時日本國內疫病流行,災害頻發,所以崇神天皇就叫佢嗰女豐鍬入姬命喺皇宮外祭祀天照大神,到咗第十一代垂仁天皇即位,佢又叫佢嗰女倭姬命巡視全國各地,搵下邊到最啱祭祀天照大神,倭姬命從大和出發,經近江、美濃嚟到伊勢,到達伊勢之後倭姬命就得到天照大神嘅神示

天照大神:皇女,喺到嗎?呢到面對住伊勢灣,風光明媚,氣候溫暖,又有豐富嘅山珍海味,我好鍾意,想永遠都留係依到

倭姬命:喺到!小妹即刻幫你

所以就將天照大御神移駕到伊勢,興建咗伊勢神宮啦

穿過咗第一個鳥居之後,右邊有條路可以行落去五十鈴川,呢到又名為「御手洗場」,大家可以直接用河水洗手淨身

相傳倭姬命就係喺呢到洗衫嗰陣,收到大神order

伊勢神宮之所以咁重要,係因為內宮供奉嘅天照大神係日本八百萬神明之中地位最崇高,天照大神即係太陽神,象徵賜予生命力嘅萬物之源,守護住日本全國,被尊為日本人嘅總氏神信奉,同時都係日本天皇皇室嘅始祖,歷代日本天皇都是係天照大神嘅直系後裔

江戶時代之前只有皇室先可以參拜,要等到江戶時代後先允許一般民眾都可以去,所以各地嘅日本人發夢都想去一次伊勢神宮,以當時嚟講,由東京徒步行去伊勢至少要25日,由京都大阪出發就需要5日,儘管山長水遠,伊勢神宮至今都係日本人心靈的嘅故鄉,夢寐以求嘅神境,每年都有超過800萬人去參拜

而天皇代代相傳嘅三大神器之一「八咫鏡」,相傳就係內宮所供奉嘅御神體,日本神話中,呢塊八咫鏡曾經照過天照大神嘅面容,後來天照大神嘅孫仔「瓊瓊杵尊」降臨日本嗰陣,天照大神就將八咫鏡、草薙劍、八尺瓊勾玉一起交俾孫仔,同佢講見鏡就如見大神本人,要慎重咁供奉

參拜完正宮就去埋另外2個別宮,分別係供奉天照大神嘅荒御魂,別宮中地位最高嘅「荒祭宮」,同埋供奉風神嘅「風日祈宮」

內宮比外宮大,但遊客可以去嘅範圍都係唔多,一個鐘內都可以行完

另外兩個比較特別嘅嘢係,第一係呢到冇得求籤,因為能夠嚟到咁神聖嘅伊勢神宮參拜就代表今天係吉日,運勢已經係大吉,唔需要去求籤;第二係呢到冇繪馬,因為伊勢神宮真係有養神馬,所以唔洗用繪馬代替,自然就唔會有繪馬賣

Hello!神馬!

御朱印GET!感恩!多謝神明一路以來嘅保佑

行完內宮差唔多2點,本身plan去埋猿田彥神社就完,但時間比我預期中剩得多,所以就臨時決定去埋另外3間別宮,成個行程即刻變得勁趕

因為趕時間,喺托福橫丁買咗個包食就算

由內宮行15分鐘就可以到猿田彥神社

猿田彥神社
主祭神:猿田彥大神
主要祈求:開運除災,事業繁榮,交通安全

我上網搵咗好耐都唔知幾時興建,淨係知全日本大約有2000間猿田彥神社,伊勢呢間就係總本社,同朝早參拜嘅二見興玉神社一樣,都係拜祭猿田彥大神,古事記同日本書紀中都記載咗「猿田彥大神將開國天孫引導到這片國土」,所以佢被認為係引導萬事萬物走向好的方向,開拓道路之神,如果大家要開始新嘅發展,或者迷失喺人生道路上,即係我呢啲裸辭廢J咁,不妨嚟拜拜猿田彥大神

猿田彥神社同伊勢神宮關係深厚,猿田彥大神嘅後裔大田命,曾經推薦五十鈴川作為伊勢神宮內宮嘅地點,另外大田命嘅直系子孫「宇治土公宮司家」,除咗喺神宮擔任特別職務之外,喺式年遷宮中都身負重要任務

本殿前面有個八角形嘅石柱,上面刻咗方位同十二生肖,據聞摸吓自己生肖或者今年嘅生肖,可以提高運氣

神社境內仲有另一間神社:佐瑠女神社,相傳天照大神匿埋喺岩屋嗰陣,佢曾經獻跳過神樂,所以被稱為神樂、技藝、戲劇嘅守護神,有好多從事藝術同運動相關嘅人都會嚟參拜

御朱印 x 2 GET!
難得見到咁多御朱印既高汁遊記

必須留個名
DAY 7(18/3)續

行程:二見興玉神社 ⮕ 伊勢神宮外宮 ⮕ 伊勢神宮內宮 ⮕ 猿田彥神社 ⮕ 月讀宮 ⮕ 倭姬宮 ⮕ 月夜見宮

然後由猿田彥神社行20分鐘左右去月讀宮,其實可以搭車,不過等得班車嚟我行過去好似仲快啲

月讀宮(皇大神宮別宮)
主祭神:月讀尊,月讀尊荒御魂,伊邪那歧,伊邪那美
主要祈求:身心淨化,開運招福

創建年份不明,但根據記載大約804年以前已經存在,主祭神係月讀尊,佢係天照大神嘅細佬,負責掌管夜晚嘅世界,又稱為「月神」

除咗月讀尊,仲可以參拜埋月讀尊嘅荒御魂,佢阿爸伊邪那歧同阿媽伊邪那美

別宮𥚃面寫咗參拜嘅順序

御朱印GET!

然後搭15分鐘巴士去下一站!

倭姬宮(皇大神宮別宮)
主祭神:倭姫命

建於1923年,係伊勢神宮125社之中最新嘅一間,為咗讚頌倭姬命將天照大御神移駕至伊勢嘅功積而興建

座落喺小森林𥚃面,呢到相對少啲人會嚟,靜靜地慢慢行真係好舒服

倭姬宮附近有神宮徵古館、神宮美術館、神宮文庫可以去參觀,另外仲有間專門培養神職人員嘅皇學館大學

御朱印GET!

行完倭姬宮都3:40,跟住要即刻趕去下一站,因為我唔肯定授與所幾時收,如果遲咗少少拎唔到御朱印我會好傷心

由呢到去月夜見宮要再搭20分鐘巴士,出返伊勢站再行5分鐘

月夜見宮(豊受大神宮別宮)
主祭神:月夜見尊,月夜見尊荒御魂

創建年份不明,月夜見宮同月讀宮嘅主祭神雖然嗰名唔一樣,但其實都係講緊同一個人:天照大神嘅細佬

嗚~天照大神係你嗎?

御朱印GET!順利4:30前完成晒今日行程

見到呢到陽光咁靚,幫我今日買嘅寶貝影吓相先

呢本係內宮限定嘅木製御朱印帳,係用式年遷宮時更換嘅舊木材嚟整,每本嘅木紋都獨一無二,非常有意義價值

另外呢個係喺二見興玉神社買嘅,用嚟放御朱印帳嘅袋袋,上面縫咗夫婦岩夜晚嘅景色

行咗成日攰啦,狗衝返酒店

是日晚餐:酒店隔離嘅超市

KO咗今次旅程嘅第一本

頭7日已經買咁多御神籤

第7日完
遊記完成進度:20%

跟住落嚟其實都係神社寺院嘅內容佔大多數,如果大家對呢啲冇興趣,要講聲唔好意思先

我打嘢比較慢,對馬島行程係Day 29 30,想睇嘅可以隔多排先返嚟

下篇開始熊野三山
繼續支持樓主
留名支持,條路線幾特別
你啲神社唔係一般連登仔會去嘅有人睇完你個post之後嚟緊去名古屋即刻加咗JJ神社同埋伊奴神社
好睇
以前都會去神社,但係御朱印都係近一兩年先儲
想儲滿一本都難
睇樓主遊記可以事先望下有咩御朱印岩儲
DAY 8(19/3)

行程:伊勢 ⮕ 新宮 ⮕ 熊野本宮大社 ⮕ 大齋原

繼續酒店早餐,食完就check out啦

Bye Bye伊勢!下次有機會再嚟嘅話想玩埋落志摩

今朝要先搭參宮線去到多氣站,然後再轉紀勢本線到新宮站

嚟到多氣站,紀勢本線要過另外一邊月台,但我最驚嘅事終於出現,就係呢到係冇升降機可以搭,即係我要拎住個接近20kg嘅大喼,上樓梯過天橋然後再落樓梯

好彩距離轉車都仲有啲時間,可以慢慢行,但最後落樓梯真係好撚攰,好想成個喼碌落去算

就係要搭呢架南紀1號

車箱前後都有行李架放喼,可以舒舒服服坐低休息吓

搭咗兩個鐘頭多啲就到新宮啦,先去酒店放低個喼先

跟住就去返JR站隔離嘅熊野御坊南海巴士站,用Pass搭51號巴士直接去到熊野本宮大社

車程大約1個鐘,沿途可以見到好靚嘅熊野川

落車之後過對面就係神社入口啦

呢到會經常見到一隻有三隻腳嘅烏鴉「八咫烏」,佢喺熊野地區被視為神嘅使者,同時亦都係太陽嘅化身,相傳八咫烏受到天照大神之命,喺神武天皇東征嗰陣肩負帶路嘅重任,大家喺日本足球隊logo見到嗰隻就係八咫烏啦

3間熊野神社嘅八咫烏外型都各有不同

上去參拜要行158級樓梯先

熊野本宮大社位於熊野古道嘅正中心,係全國4776間熊野神社嘅總本社

熊野本宮大社
主祭神:家津御子大神
主要祈求:結緣,消災,家庭圓滿,漁業豐收

據說創建於第十代天皇崇神天皇時期,最初位於熊野川同音無川交匯處嘅大齋原沙洲,但係1889年被一場大洪水摧毀,逃過一劫嘅4座社殿就移址到依家嘅熊野本宮大社位置

主祭神係家津御子大神,4間社殿嘅參拜順序係先拜家津御子大神,然後速玉大神,夫須美大神,最後天照大神

除咗天照大神,其餘3位係咪唔知邊位呢?其實分別就係天照大神嘅另一位細佬:素戔嗚尊,天照大神嘅阿爸:伊邪那岐,天照大神嘅阿媽:伊邪那美

其實來來去去都係嗰啲神明,只係啲名唔同(媽,好亂呀

喺呢4間社殿旁邊仲有間滿山社,供奉住「重生之玉石」,係締結親子緣分、人與人之間緣分嘅結緣之神

自古以來,熊野位於深山嘅偏遠地區,被群山阻隔,古人認為呢片難以輕易接近嘅土地就係「神明居住的聖地」

熊野速玉大社、熊野那智大社、熊野本宮大社總稱為「熊野三山」,分別代表「將前世罪孽洗淨(速玉)」、「與現世結緣(那智)」、「最後救濟來世(本宮)」,相傳只要完成三社參拜,過去、現在、未來都可以得到安寧

熊野參拜大約由2000年前第10代崇神天皇開始,盛行於平安時代中期至鐮倉時代,進入江戶時代後,紀州藩主徳川頼宣大力復興熊野三山,廣泛普及至一般庶民,不論任何階級、身分、性別嘅朝拜人群,朝住內心嚮往嘅聖域前行,祈求前世今生嘅救贖同來世嘅幸福

日本人流傳一個講法:「伊勢へ七度,熊野へ三度」,意思指一生必定要到伊勢神宮參拜7次,到熊野三山朝聖3次,可想而知,同伊勢神宮相提並論嘅熊野三山對於日本人嚟講係幾咁神聖

熊野信仰係以自然信仰為原點,喺6世紀佛教傳入之後,再融合神道同佛教成為「熊野權現信仰」,「權現」即係指佛教中嘅佛菩薩,經由化身嘅方式,以日本神嘅型態出現

所以呢到嘅主祭神既係素戔嗚尊,又係阿弥陀如来

呢個係全日本唯一一個嘅八咫烏黑色郵筒,可以去授與所買postcard寄

可愛嘅八咫烏

熊野本宮大社仲同荒木飛呂彥crossover出咗個御守,可惜我唔係JoJo粉

最後我淨係買咗呢個熊野牛王神符,係熊野三山獨有,將熊野權現化作鳥形文字嘅護身符,上面畫咗88隻烏鴉,被稱為係萬能嘅神符,能夠驅邪避凶

御朱印GET!適逢今年係熊野古道登錄為世界遺產20周年,右上角嗰印會唔同
名花之里我去個時有夜楓睇,d 燈光好靚
我今次本身都想去熊野三山,但發現唔轉酒店名古屋去單程要4粒幾鐘,都係下次先
熊野三山stay一晚好啲,即日太chur啦
熊野本宮大社想留俾朝聖之路
因為要行完西班牙聖雅各之路 之後再行熊野古道
先有資格打個太鼓

已經三張野 但係依然係人生bucket list 入面
支持c兄 第時記得出遊記

真心respect可以完成晒兩條朝聖之路嘅人,要有好強大嘅信念同體能先搞得掂
綠洲21地下有一間壽司舖都唔錯,幾好食
DAY 8(19/3)續

行程:伊勢 ⮕ 新宮 ⮕ 熊野本宮大社 ⮕ 大齋原

由本宮大社門口過對面馬路就會見到大齋原嘅標示

沿路行入去會見到分岔路,左邊係去產田社,右邊就係大齋原,神社建議大家去產田社參拜先

呢到供奉伊邪那美荒御魂,佢係女性嘅守護神,可以祈求生產平安

然後就行返另一邊條路,離遠已經見到個大鳥居啦

大齋原大鳥居係全日本同全世界最大型嘅鳥居,高34米,闊42米

上面有隻細細嘅八咫烏

後面一大片森林就係本宮大社嘅原址,據聞係依家嘅熊野本宮大社8倍咁大,當時喺神社𥚃面有12座社殿,後嚟1889年被洪水淹沒剩返4座,所以依家要行158級樓梯先上到去本宮大社,就係避免再被洪水侵襲

大鳥居建於2000年,以鋼鐵建造,並唔係舊時留落嚟,據聞係為咗提醒世人唔好忘記呢到係最初神明降臨嘅地方,代表日本一切嘅原點

雖然我影得麻麻,但係現場親眼睇到真係覺得好壯觀

因為開始落雨變得好凍,我就冇再行入去,決定沿路折返

大鳥居周圍都係稻田,不過因為季節嘅關係,望落好似好荒蕪咁,但撞啱時間嚟就應該好靚

回程都係搭返同一架巴士,不過仲要等成粒鐘先有車,所以就入咗去巴士站隔離嘅世界遺產熊野本宮館,𥚃面除咗有遊客中心,仲有個展覽廳介紹本宮、熊野信仰和同熊野朝聖路歷史等等

喺本宮大社嗰陣除咗見到好多外國人,仲有好多上咗年紀嘅阿叔阿姨都去行熊野古道,真心佩服佢哋有咁嘅體力同信念去挑戰,日本另外一個出名嘅朝聖之路「四國遍路」其實我都有興趣,但係垃圾體能嘅我應該好難完成到

出返新宮已經差唔多6點,就係JR站附近搵咗間餐廳「寿司・お食事処 かつ田」食晚飯

叫咗個刺身套餐1800 yen,正正常常幾好食

食完就返酒店啦,介紹返今次喺新宮住呢間Shingu UI Hotel,距離JR站大概10分鐘路程,門口只有樓梯冇斜路,又要抬個喼上去

本身新宮就唔係咩旅遊熱點,商務酒店嘅選擇並唔多,呢間性價比已經唔錯,15平方米單人房,雖然感覺上比較舊,但所有嘢都正常冇咩問題,同埋間房比我想像中大,係成間trip𥚃面最大嘅一間房

第8日完
DAY 9(20/3)

行程:熊野古道大門坂 ⮕ 熊野那智大社 ⮕ 那智山青岸渡寺 ⮕ 飛瀧神社 ⮕ 那智瀑布 ⮕ 熊野速玉大社

新宮呢間酒店都有包早餐,今日係體力勞動嘅一天,要食飽啲

本身今朝打算搭JR去紀伊勝浦,但係又有強風警報嘅關係而停駛

所以就轉去搭巴士,反正都可以用pass,大家可以喺巴士站到拎定啲班次時刻表,方便預時間搭車

冇乜人搭嘅巴士

時刻表後面係那智山地圖,大家可以選擇由大門坂或者那智瀑布開始行,我就揀咗比較熱門嘅大門板出發

搭半個鐘頭多啲就到紀伊勝浦,然後再轉31號巴士

喺大門坂站落車後,對面馬路有個休息站,嗰到可以免費拎啲行山杖用,我會建議大家去拎,有行山杖真係會輕鬆啲,因為我冇做好事前research,miss咗呢個位

繼續向前行,見到石碑就啱㗎啦

過咗呢條「振瀬橋」就代表開始進入神明嘅世界啦

然後會見到大門坂茶屋,呢到可以租借平安時代嘅服裝去大門坂影相,睇價錢都唔算好貴

利申:平時完全零運動,跑步跑幾下就喘氣,上斜上樓梯行幾步又會喘氣,體能極廢嘅我真係好想挑戰熊野古道,所以就揀咗呢條最容易最啱新手行嘅路段,官方聲稱大門坂呢段只係需要30分鐘就可以完成,等我試試係咪真係咁輕鬆

熊野古道初體驗

嚟到大門坂入口會先見到夫婦杉,呢兩棵大樹已經有800年歷史

日本人認為呢啲千年大樹咁多年嚟吸盡日月精華,會習慣摸吓沾沾靈氣

等我都摸摸先

吸完靈氣就正式開始行大門坂啦

大門坂整段路大約600公尺,總共有267級石階,對於冇做開運動嘅我嚟講都有少少吃力,每行一段就要停低唞唞,但咁樣慢慢行其實感覺還好,係要留意返啲石級位,某啲階級嘅落差都幾大,同埋啲石頭都有少少凹凸不平,表面仲有青苔,我冇行山杖嘅就要每一步都小心慢慢行驚跣親

喺熊野古道上會見到好多王子社嘅神社,佢哋被稱為「熊野九十九王子」,係熊野大神社嘅附屬神社,目的為咗保護並指引朝聖者,往時嘅朝聖者亦會喺九十九王子休息,最接近大門坂入口嘅多富氣王子就係九十九社嘅最後一社

沿路上都被大樹包圍,陽光由上面透落嚟,空氣又清新,真係有種入咗仙境嘅感覺

無盡嘅樓梯(喘氣ing

當見到呢個路牌就代表你順利完成大門坂啦,以我咁廢作為準則,最後都係行咗30分鐘左右,冇想像中咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞