【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
樓主隻手
朱印撚lm
等抄功課
樓主有冇打算儲百名城印?
DAY 3(14/3)續

行程:針綱神社⮕ 三光稻荷神社 ⮕ 犬山城 ⮕ 犬山城下町 ⮕ 名花之里

由神社出番嚟繼續上斜路,就到犬山城入口處

呢個時候記得拎張換領券去買飛counter換門票

入到去好快就見到犬山城啦,外表睇唔算好大

呢到要除鞋先可以入去,門口職員會俾個膠袋你裝住

唔計地下,成個天守閣總共有4層,主要呈現內部嘅結構,另外仲有少少展品睇下

𥚃面啲樓梯斜到要側住身慢慢行,每一級落差幾大,落樓梯嗰陣行到腳板底好痛,然後又勁驚碌落去

呢個位展示咗日本國寶5城,犬山城係其中之一,另外分別係姬路城,松本城,彥根城,松江城

今次係我第一次上天守閣,本身有畏高,上到嚟真係淆淆地,出面個欄杆勁矮,條路又窄,每行一步地板就會發出咯咯聲,咁啱嗰陣又好大風,有一種隨時會跌落街嘅感覺

但係望出去個view的確唔錯

頂層仲展示咗犬山城歷代城主成瀨家族

成個天守閣其實唔多嘢睇,留咗大半個鐘就走

之後要行番出去觀光案內所買御城印

藍色呢款好似係特別版

買完去犬山城下町用埋張商舖優惠券,可以有3個優惠quota

不過我唔係好肚餓,只係食咗個雪糕waffle同五平餅

呢到個feel同川越差唔多,行完都係3點左右

Bye Bye啦犬山

最後係犬山站搭番去名古屋

犬山嘅行程比我預期中早完成,所以暫時決定去埋名花之里,但因為距離夜晚燈飾嘅仲有一段時間,可以坐低食個下午茶先

我去咗名古屋站嗰間山本屋食味噌烏龍麵,見到好似幾出名咁就想試試,但係食落口…可能唔啱我口味,我覺得麻麻地
有諗過,不過我係旅程嘅後期先發現原來有呢樣嘢,所以放棄算,如果下次去日本就可能再考慮下
記得買左城郭協會出果本書先,我儲左好耐都係得40個,你要加油
其實算幾平
好多人一星期已經過萬
arrrr so jealousss
我岩岩轉左工 小後悔轉工前唔放個長假先
其實如果你多時間 遠啲冇所謂啦
DAY 3(14/3)續

行程:針綱神社⮕ 三光稻荷神社 ⮕ 犬山城 ⮕ 犬山城下町 ⮕ 名花之里

食完嗰奇怪味噌烏龍麵,就出發去名花之里啦

由名古屋站搭近鐵去到長島站,然後出站再轉巴士

落車嗰陣見到靚靚鹹蛋黃
最後回程我都係嚟番呢個巴士站,搭巴士直接出名古屋,不過班次唔多,最好留意番佢嘅時間表

門票2500 yen,當中包含1000 yen嘅現金券俾你園內消費用

𥚃面因應季節會有唔同嘅花花草草睇,仲有餐廳同足湯,不過今日嚟重點係右上角嘅燈飾區

時間未到就喺周圍打個轉影下相先

呢個富士山造型嘅係觀景台,要另外俾錢先可以坐

慢慢開始日落啦,今晚燈飾區嘅入場時間係18:20

時間一到~變成熱門打卡位「光之隧道」

穿過隧道就會見到一大片LED燈同3個金字塔

今年嘅主題係「黃金金字塔」,塔上面嘅動畫都係有關埃及古文明,都幾好睇,我企係到睇咗3次
https://www.youtube.com/watch?v=kgredhpxXbA&list=PLMkIdiBYl6IvDo8nQTM6nomxrSwPaOfCC&index=1

呢張相雖然手震但幾有feel

因為暫時決定嚟呢到,其實今晚著得唔係好夠衫,係到影咗成個鐘頭相開始頂唔順,就慢慢行番出去準備走

沿途見到頭先講過嘅富士山觀望塔升高嗰樣

最後用埋嗰1000 yen現金券,雖然好凍但都買咗個雪糕同一盒手信

返到酒店都9點幾,求其食個杯麵就算

最後分享埋我覺得好得意嘅三文魚壽司糖~第三日完
山本屋味噌烏龍麵真心唔明個吸引位喺邊食完覺得個烏冬質地好硬,個味又唔係突出
御城印覺得一般般
但係通常去城都會搵下有冇紀念幣

前個次先收齊5個國寶城嘅紀念幣
反而我去親大路果d神社都見到最少一批香港人係等緊御朱印
Lm
好臭
你係一早訂好晒酒店定玩完一站先訂下間?
我出發前已經book好晒
等睇對馬島,好有興趣

我好想儲100名城 & 御朱印 但真係怕一世人都儲唔齊

去神社 少人真係好舒服 慢慢睇介紹d故事
不過一多人就唔想行
留名 想抄樓主行程
黎緊會分開去名古屋 福岡
男人唔搽得?
DAY 4(15/3)

行程:間間觀音 ⮕ 大縣神社 ⮕ 田縣神社(豐年祭)

今日嘅行程喺我plan緊嗰陣已經好期待!就係會去參加田縣神社一年一度嘅豐年祭

日本出名多奇奇怪怪祭典,而豐年祭簡單咁講就係會有一班人捧住一條用木造嘅大JJ遊行,就似呢張相咁

不過佢主要儀式都係晏晝先開始,所以朝早去咗另外兩間寺院同神社先

我今日去嘅三個地方都同性器官有關,希望連仔唔好ban我

美好嘅一天先由早餐開始,今日食蛋糕仔

然後由酒店行去綠洲21嘅高速巴士站搭車,搭半個鐘左右就到第一站:間間觀音

間間觀音(龍音寺)
本尊:千手観音
主要祈求:產乳順利,安產,乳房發育,育兒

創建於1505年,寺院供奉嘅千手觀音,傳說係由弘法大師空海前往大唐前,為祈願日本國運安康而修造

咁點解又關母乳事呢?相傳好耐之前有對新婚夫婦生咗BB,但個老公出trip做生意嗰陣死咗,剩返阿媽同個BB,屋企冇咗收入,親戚又冇人幫手,冇錢冇嘢食自然就冇奶水,有個村民見到兩母子咁慘,就送咗啲米俾佢哋,阿媽就拎住啲米上山去觀音到奉獻,當時阿媽心諗應該都捱唔到好耐㗎啦,所以祈求觀音保佑佢可以死得安樂,點知阿媽落山之後,突然間有番奶水,BB有奶飲自然就變番健康,點知阿媽仲愈嚟愈多奶水,多到要分俾其他村民,自此之後大家都開始向觀音祈求產乳順利

間間觀音係日本唯一庇佑女性乳房嘅寺院,基本上所有關乳房嘅事都可以嚟拜拜,例如想對波大啲,隆胸手術順利,乳房疾病康復等等

既然同乳房有關,寺院𥚃面當然都會見到乳房出現啦
我我我我我有胸部 練練練練練我露

我極度懷疑呢兩棵樹仔都係

繪馬都唔例外

掛繪馬嗰架上面綠色部分都係

呢到買御守係自助形式,自己放錢落錢箱就得,大家要做個誠實嘅人啊

太可愛了,忍唔住買咗兩個

御朱印GET!
得呀 我有話唔得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞