【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
DAY 13(24/3)續

行程:淡嶋神社 ⮕ 刺田比古神社 ⮕ 和歌山城 ⮕ 大阪

跟住就行返去加太站搭電車返和歌山,今程車咁啱搭到鯛魚電車

呢個係2014年官方開始推行嘅「加太魚線」企劃,希望吸引到更多觀光人潮,佢哋將「加太鯛魚」同「淡嶋神社嘅結緣」兩個主題融合成鯛魚電車,「鯛魚」嘅日文發音同「恭喜恭賀」相同,有喜氣嘅象徵,以戀愛為主題,鯛魚電車一開始推出咗粉紅色嘅彩繪電車,命名為「幸」,隔年推出咗水藍色嘅「海」,2018年幫粉紅鯛魚同水藍鯛魚舉辦婚禮之後,2019年仲推出咗佢哋嘅小朋友,以加太沿線有七個站命名嘅紅色鯛魚電車「七」,仲有最新嘅黑色鯛魚電車「かしら」,係粉紅鯛魚嘅哥哥

紅色鯛魚電車「七」嘅車內裝修主題係「結緣」,會見到好多水引結同魚仔圖案

搭電車返到和歌山市站之後再搭巴士去和歌山城

入去和歌山城之前去埋附近嘅一間神社先

刺田比古神社
主祭神:道臣命,大伴佐弖比古命
主要祈求:出世開運

刺田比古神社又稱為「岡之宮」,有1000年以上歷史,作為守護和歌山城嘅神社受到尊崇,德川吉宗出世嗰陣,為咗可以健康成長,親喺神社附近被稱為扇芝嘅地方舉行咗拋棄孩子嘅儀式,而嗰時吉宗嘅拾親道係刺田比古神社嘅宮司,後來吉宗出人頭地,喺命運之神嘅引導下成為咗紀州藩嘅第五代藩主,所以亦都作為開運之神而廣為人知

本身冇plan呢到,咁啱喺google map見到附近呢間神社就順便入嚟望望,神社範圍唔大,位於住宅區入面,上網搵唔到有關神社嘅中文資料,相信呢間都係啲日本當地人先會嚟嘅神社

最後諗住拎埋御朱印,但係社務所冇人,要撳鐘仔叫人嚟,我身為一個社恐毒J有啲淆底,所以簡單參拜完就走

跟住就出返去搵和歌山城嘅入口

和歌山城係位於和歌山市內虎伏山上嘅城池,1585年豐臣秀吉命令佢細佬建造而成,喺1600年「關原之戰」後,身為城主嘅淺野氏搭建咗天守閣,而喺1619年德川家康嘅仔賴宣建立紀州藩後,就以「紀州德川家」嘅名號居住於和歌山城

和歌山城所在嘅虎伏山,喺海上面睇就好似一隻伏低休息嘅老虎,因而得名,和歌山城喺江戶時代亦被稱為虎伏竹垣城,當時就整咗個伏虎像放喺大手門嘅小路上,依家呢個雕像就係1959年按照原本雕像再造出嚟

沿住樓梯上去就可以到天守閣

但係落雨行呢啲石板梯級要小心地滑

仲要留意唔好踩到地下嘅蚯蚓

天守閣售票處喺外面呢間白色屋仔到,仲可以喺到買埋御城印

佢今期有個特別版,變形金剛啲frd?
DAY 13(24/3)續

行程:淡嶋神社 ⮕ 刺田比古神社 ⮕ 和歌山城 ⮕ 大阪

和歌山城以其三層高嘅「大天守」為標誌,與松山城、姬路城合稱日本三大連立式平山城

和歌山城嘅天守閣喺1846年因遭受雷擊而燒毀,雖然之後喺1850年將所有大小城都重建好,但又因為空襲而再度燒毀,現今存留嘅已經係第三代天守

入去天守閣唔洗除鞋,裡面展示一啲同德川家有淵源嘅文物

然後就上3樓展望台,外面係鐵欄杆,安全過犬山城,唔洗驚跌落街

可以360度睇和歌山市嘅街景,不過可惜今日落雨,周圍都灰濛濛唔算好靚

望出去會見到有一座傾斜嘅木橋「御橋走廊」,係為咗俾藩主同隨從通往「二之丸」與「西之丸」所架設嘅橋,由外面係望唔到裡面嘅,聽講呢種傾斜設計喺日本全國係非常稀有

天守閣對於我呢啲唔熟歷史嘅人好快就行完,行返去出去先發現入口地下用白色石仔鋪左個心心,呢個係咪打卡位嚟?

如果想喺最佳角度影天守閣,要去行去東面本丸御殿跡嗰邊,呢到整咗個眺望廣場俾遊客坐低休息影吓相

同樣地呢到都係有啲好中二病嘅嘢,就係和歌山城裡面隱藏住「招待忍者」,會神出鬼沒去招呼遊客同埋表演,有啲甚至會運用隱身術,融入城堡城牆之中,但係今日遇唔到

因為要趕時間搭車去大阪,而且又落雨,所以就冇行埋和歌山城其他地方,返去酒店拎返行李先

落雨拖住個喼去搭車真係好麻煩

之後去返和歌山市站,搭大約1個鐘車程嘅南海電鐵去天下茶屋

然後再轉堺筋線去長堀橋站

今次喺大阪住嘅酒店係呢間「SARASA HOTEL心齋橋」,13平方米單人房,樓下就係長堀橋站,行去心齋橋都係10分鐘內

但係比較麻煩嘅位係如果要更換毛巾睡衣就要問reception拎

擺低啲行李後就出去買嘢食,可能因為之前連續幾日都住喺啲人煙稀少啲地方,一出返嚟呢啲大城市,見到咁多人即刻有啲唔慣

因為食咩都冇乜味道,所以都係繼續超市簡單填飽個肚就算

呢隻pancake雪糕我覺得好好食,香港都有得買

第13日完!
唔知點解呢兩日po嘅相有啲會變咗一條線咁出唔到,要撳入張相先睇到,係咪得我先係咁?
lm
你preview果陣見到可以試下del左post過?可能擺相個網short short地
好平喎
買咁多
就係preview睇過冇問題,但一po出嚟就變成咁
我同樓主諗法一樣
我30頭, 番咗份新工覺得唔啱自己
男友番嗰份又好辛苦 佢都想抖吓
大家嚟緊會裸辭一齊去1個半月澳洲
仲有3個月就出發 超期待

成世人流流長 如果經濟許可真係要趁後生去任性
老咗退休都未必有精力咁樣去旅行
恭喜晒,希望你哋玩得開心
好好享受旅程!有咩嘢返到嚟先再算~

和歌山城佢有個建議角度
我都有影,不過係陰天版

加返 即刻就有自己落筆嘅痕跡
和歌山番外篇(神社 / 御守分享)

繼續記錄喺和歌山去過嘅神社寺院,不過今次喺和歌山就冇買到任何御守,如果大家有興趣可以mark低將來去,冇興趣嘅大家可以直接skip

27. 紀州東照宮
https://www.kishutoshogu.org

28. 和歌浦天滿宮
https://www.wakayama-kanko.or.jp/spots/11/

29. 玉津島神社
https://tamatsushimajinja.jp/tamatsushima/

30. 鹽竈神社
https://tamatsushimajinja.jp/shiogama/

31. 紀三井寺
https://www.kimiidera.com

32. 日前神宮‧國懸神宮
http://hinokuma-jingu.com

33. 竈山神社
http://www.wakayama-jinjacho.or.jp/jdb/sys/user/GetWjtTbl.php?JinjyaNo=1052

34. 伊太祁曾神社
https://itakiso-jinja.net

35. 淡嶋神社
http://www.kada.jp/awashima/

36. 刺田比古神社
https://okanomiya.com
Lm
DAY 14 (25/3)

行程:三室戶寺 ⮕ 宇治上神社 ⮕ 宇治神社 ⮕ 平等院

今朝起身feel到感冒開始好轉,但係食咗兩啖早餐之後,發現自己完全失去味覺,加上呢幾日有時吞口水會好似吞玻璃咁痛,極度懷疑自己其實係咪中咗covid,但仲行得走得所以就冇理咗多

今日嘅行程係宇治一日遊,本身有諗過stay喺京都幾晚,但搵酒店嗰陣發現啲價錢貴到痴線,最後就決定分開兩日即日來回京都同宇治

交通方面要轉3程車,先搭堺筋線,然後轉京阪本線,之後再轉京阪宇治線到三室戶站,車程大概1個鐘

出站之後要行20分鐘左右先會到三室戶寺入口

入去要俾入場費,價錢唔算平,成人每位1000 yen,唔建議好似我咁揀3月呢啲時候嚟

點解咁講?因為三室戶寺以廣闊嘅繡球花園聞名,庭園擁有5000坪咁大,由枯山水、池泉、廣庭組成,每年6月花季就會有50種超過兩萬株嘅繡球花盛開,所以都被稱為「繡球花寺」,係日本三大繡球花賞花景點之一,除咗繡球花外,5月可以睇杜鵑花,7月就有蓮花,秋天亦都係賞楓嘅名勝景點

網上睇到嘅理想情況應該係咁

好可惜現實中就係咁嘅樣,3月底咩花都冇,櫻花又未開,今日又落雨,現場可以講係一片荒蕪,所以大家想影靚相嘅話最好6,7月先好嚟

所以係冇花睇嘅情況俾1000 yen入場費,我個人覺得唔係幾抵,不過都唔緊要嘅,咪當俾香油錢誠心參拜囉

三室戶寺
本尊:千手觀音菩薩
主要祈求:勝運,金運,長壽

三室戶寺嘅創建可以追溯到奈良時代,距離現今約1200年前,行表禪師根據光仁天皇嘅敕願創建咗呢間寺院,初時名為「御室戶寺」,但由於光仁天皇、花山教皇、白河教皇嘅離宮,所以將「御」改爲「三」,稱爲「三室戶寺」,1460年因為山火燒毁,最後喺1814年由法如大師重建咗依家嘅本堂

呢到主要供奉據傳由山後現世嘅千手觀音菩薩金銅像,寺內仲建有一座寶殿,寶殿內安放咗籐原時代嘅五尊木雕阿彌陀如來坐像,係日本國家重要文物

喺本堂隔離放咗座「賓頭盧」尊者像,賓頭盧尊者係十六羅漢嘅首座,相傳身體邊到有病痛,摸一摸賓頭盧嘅對等位置,就會有治病療傷嘅效果

除咗摸吓佢,仲可以500 yen買個繪馬,將你唔舒服嘅身體部位圈出嚟,等賓頭盧保佑快啲好返

身體虛弱嘅我覺得全身都有問題

另外仲有啲得意嘅雕像,例如呢個人面蛇身嘅「宇賀神」,摸佢耳仔可以招來福氣,摸鬍鬚可以保佑健康長壽,摸條蛇尾就可以帶來財運

呢隻「福德兔」前面有個圓球,可以將雙手放入去,如果成功將裡面粒蛋形石頭企到起身,就象徵好運到來同足腰健康

相傳將手伸入「勝運の牛」嘅口入面,捉住𥚃面嘅圓球,就像徵捉住勝利,有祈求勝運嘅意思

牛牛旁邊放咗相撲名將「貴乃花」同「若乃花」兩兄弟嘅手印

御朱印GET!三室戶寺係西國三十三所第十個禮拜所,不過寫朱印嗰位姨姨沾嘅墨水沾得太多,搞到透晒底

希望下次有機會夾啱時間再嚟啦
DAY 14 (25/3)續

然後慢慢由三室戶寺行返出去

大約行20分鐘就會見到宇治上神社

宇治上神社
主祭神:菟道稚郎子命,應神天皇,仁德天皇
主要祈求:學業成就,考試合格

根據考證,宇治上神社係日本最古老嘅神社,創建於平安時代,被列為世界文化遺產「古都京都的文化財」之一,佢同附近嘅宇治神社本來係同一座神社,日本人稱之為「兩社一體」,宇治上神社被稱為「本宮·上社」,而宇治神社就被稱為「若宮·下社」,兩者合稱為「宇治離宮明神」,長年以來都被視為係平等院嘅鎮守社,後來到咗明治時期就被分開

正門一入嚟就係拜殿,係鎌倉年代初期嘅建築,歷史相當悠久,同本殿都屬於日本嘅國寶

而拜殿兩邊都各有一座清砂,代表要迎接神明嚟到嘅地方,兩座清砂分別代表陰陽,有趨吉避凶的嘅作用,大家可以喺授與所買細包裝嘅清砂,帶返屋企辟邪用

拜殿後面就係本殿,2004年由奈良文化財研究所同宇治市進行年輪年代測定調査,發現本殿係大約建於1060年,證實為「現存最古老的神社建築」,距離而家都差唔多有1000年嘅歷史

宇治上神社同宇治神社都係供奉「菟道稚郎子命」,為「應神天皇」嘅皇子,「仁德天皇」嘅細佬,佢自幼聰明,同古代朝鮮嚟嘅儒學家鑽研學問,被尊為文教始祖

應神天皇在過世之前計劃將皇位傳俾身為細佬嘅菟道稚郎子命,但深受儒家思想教育嘅菟道稚郎子命認為皇位就應該係由長子繼承,所以喺應神天皇死後,他同阿哥「大鷦鷯命」互讓,搞到皇位懸空咗3年,最後佢決定自盡俾阿哥即位,成為咗仁德天皇嘅大鷦鷯命,為咗悼念菟道稚郎子命,就喺宇治呢到供奉佢

宇治神社淨係供奉菟道稚郎子命,而宇治上神社呢到就供奉埋應神天皇同仁德天皇

宇治上神社裡面嘅「桐原泉」,係傳說中嘅宇治七大名泉之一,不過其他六座都已經枯竭,只係剩下呢到仲有水湧出

御朱印GET!

跟住行5分鐘左右過隔離嘅宇治神社

呢到嘅規模比起宇治上神社相對細啲

宇治神社
主祭神:菟道稚郎子命
主要祈求:學業成就,考試合格,安產

菟道稚郎子命除咗係學問之神,亦都因為佢係順產之神「神功皇后」嘅孫,所以喺保佑平安順產方面都廣受民眾信仰

宇治上神社同宇治神社都會見到好多免仔造型嘅嘢,相傳菟道稚郎子命由大阪前往宇治嘅途中迷路,突然出現咗隻兔仔不斷回頭為佢指引帶路,後來以「回頭兔」嘅名,被視為指引人們走向正確道路嘅神使

而流傳住呢個古老傳說嘅宇治神社,有一種特殊嘅參拜方式,首先喺兔仔繪馬上面寫低願望,然後喺本殿前向回頭兔許願之後,拎住繪馬依順時針方向圍住本殿行3個圈,據講如果喺行走嘅期間內搵到3隻兔仔雕像,願望就會實現

另外神社正殿右側都有一個能量景點,呢個位置被稱為宇治神社最能接受自然能量嘅地方,聲稱嚟到呢到嘅話會feel到空氣都唔同啲

御朱印GET!

喺鳥居行返出嚟就見到呢條朝霧橋,一過呢條橋就開始出現勁多遊客

穿過宇治川,喺橘島影咗陣相,就行去平等院嗰邊

你宇治上神社同宇治神社都係直書?

我今次去得書置
點解呀
不過京都淨係朱印都有排搞 一定仲有機會路過

仲可以順便去食中出藤吉
上次去拎完飛行哂兩個神社+平等院,再食埋個拉麵,都未有位
上次我臨收前一個鐘先walk in 排左十幾張飛 好快就有得入去
係特別個d 完全冇哂 直接食定番個款
我好似中午左右
其實等多十幾張就有,不過要趕飛機
DAY 14 (25/3)續

過完橘島行多5分鐘左右就到平等院入口,門票700 yen

一入去就會見到鳳凰堂,如果想去內部參觀就要另外俾多300 yen參觀費,最好一入場就去庭園嘅counter買飛先,因為佢每隔20分鐘先會放一批人入去,每次只限40人,人多嘅話有機會要等幾場先入到去,不過我見好多人就唔想等,今次冇入到去,而家諗返就有啲後悔

平等院(平等院鳳凰堂)
本尊:阿彌陀如來
主要祈求:往生極樂

平等院喺1052年,由當時嘅輔政大臣「藤原賴通」將繼承自阿爸「藤原道長」嘅別墅改建成佛寺所創建,於1053年落成,當時正值日本平安時代後期,貴族間流行所謂嘅「末法思想」,即係認為世間即將有災禍降臨,所以紛紛建造供奉阿彌陀如來嘅佛堂,等自己往生之後可以順利前往極樂世界(呢個時候應該要配返首活佛Viva)

1336年平等院受到戰火波及,除咗鳳凰堂外,其他建築物幾乎燒毀,戰國時代初期為咗修復平等院,創建咗淨土院,後續增建羅漢堂、最勝院等,1670年鳳凰堂經歷大規模修理,後來因為宇治大火,平等院荒廢至明治時代先又興起保全活動,進行多次修繕,喺多方努力底下,境內唔少建物同文物都被列為日本國寶或者重要文化財,更喺1994年以「古都京都文化財」嘅名義列為世界文化遺產

鳳凰堂最大嘅特徵,就係建立喺「阿字池」嘅池中小島上,遠睇就好似漂浮於極樂寶池上嘅宮殿一般,亦都象徵隔住水池嘅另一邊就係極樂淨土,另外,正面睇就會發現中堂、左右兩側嘅翼廊、中堂背後嘅尾廊,呢四棟建築夾埋外型就好似鳳凰展翅咁,再加上中堂屋頂嘅一對鳳凰,所以從江戶時代開始,就以「鳳凰堂」之名為人所知

喺佛教信仰中,極樂世界位於西方,所以鳳凰堂以坐西朝東嘅方向建造,來訪者隔著阿字池朝西方參拜,象徵住人們從塵世通往極樂世界嘅嚮往同追求

日本紙幣10000 yen鈔票背面嘅圖案就係鳳凰堂屋頂上嘅鳳凰,而鳳凰堂正面亦都出現喺10 yen硬幣嘅圖案上,可想而知平等院喺日本人心目中嘅重要性有幾大

今日勁多旅行團嚟參觀,啲韓國大媽真係好易就認得出

「御集印」GET!分別係鳳凰堂同阿彌陀如來,平等院比其他神社寺院特別嘅係,自古以來就用「集印」稱呼,而非「朱印」

之後就入去博物館「鳳翔館」參觀,𥚃面珍藏咗非好多平等院珍貴嘅宗教寶藏同歷史悠遠嘅國寶級文物,出口仲有間紀念品店

出返嚟就繼續行埋其餘唔太重要嘅小寺堂

圍住阿字池行咗一圈大概1個鐘左右,留到3點幾就走了

然後就去附近間中村藤吉坐低食個tea,宇治身為抹茶嘅聖地,冇理由唔嚟呢間名店試吓嘅

平等院分店呢到可以對住宇治川食嘢,我呢啲毒J就比較容易搵到單丁窗邊位坐

我以為咗半日我嘅味覺應該會恢復返少少,點知都仲係咩味都食唔到,對住碟嘢好撚sad,咁就浪費咗千幾yen

食完嘢就慢慢行返去京阪宇治站搭車,行到宇治橋就見到呢個紫式部石像,紫式部係日本平安時代嘅女性文學家,主要作品就有長篇小說《源氏物語》,被認為係世界最早嘅長篇小說,對往後日本文學嘅影響極大,而因為宇治橋曾喺《源氏物語》書中被提及過,所以就喺呢到起咗個紫式部像,今年日本大河劇就係以紫式部作為主角

據講宇治橋係大約646年由一位奈良嘅僧人所建造,作為橫跨宇治川嘅主要橋樑,同時係日本三大最古老嘅橋樑之一,過去經歷過多次破壞同重建,而家嘅宇治橋係1996年依照傳統設計建造,用日本扁柏製成嘅欄杆上有青銅製嘅擬寶珠,保留返宇治橋嘅歷史印象

回程去京阪宇治站,搭京阪線再轉車返去大阪

已經連續第x日晚餐喺超市解決,我自己本身對食本身就冇咩要求,更何況而家食龍肉都冇味,為求飽肚就得

我最憎就係杯麵𥚃面粒謎肉,真心想知有冇人會買嚟食

晚餐繼續補充膳食纖維同維他命

第14日完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞