【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
然後又勁驚碌落去

樓主畏高
支持
DAY 4(15/3)續

行程:間間觀音 ⮕ 大縣神社 ⮕ 田縣神社(豐年祭)

間間觀音同大縣神社都唔近車站,可以選擇搭巴士去到名鐵小牧站,然後搭到田縣神社前站再轉巴士,但係啲巴士班次實在太疏,一兩個鐘先得一班,所以我揀咗最簡單又平嘅方法,行路!

由間間觀音行去小牧站,需時30分鐘!
途中會經過小牧山城,不過興趣不大就冇上到去

30分鐘嘅路程都係平路,都唔算好辛苦,慢慢行其實都好快到

我諗鍾意戰國歷史嘅人嚟名古屋應該好開心,周圍都係戰國景點,就連車站𥚃面嘅觀光案內所都有佢哋嘅嘢賣

最接近大縣神社嘅車站係樂田站

出咗車站冇耐,就會見到大縣神社嘅石柱,你以為差唔多就到?NO~係代表由呢到開始你要行20分鐘先會到

基本上沿住條大直路行就得,行到盡頭就係神社入口啦

大縣神社
主祭神:大縣大神
主要祈求:生育,順產,女性疾病,結緣

據聞係紀元前3年由本宮山頂搬遷到依家嘅位置,而依家嘅神殿係尾張第2代藩主德川光友喺1661年再起出嚟

當中比較出名嘅係裡面嘅攝社姫之宮,祭祀自古以嚟嘅女性守護神-玉比売命,好多女性都會嚟參拜,祈求良緣,求子,安產等等

姫之宮後面有一個水池,可以買張許願紙放喺水池到,然後再放個硬幣喺張紙上面,如果張紙愈快沉到底,代表你嘅願望愈容易實現

喺神社再向上行,就會見到一舊好出名嘅天然奇石

頭先喺間間觀音有女性乳房睇,依到都有女性陰部睇
呢舊外型好似女陰嘅石頭叫姫石,大家去完姫之宮都一定會上埋嚟拜埋呢舊姫石,祈願嘅效果會更大

之後去授與所買咗個御神籤

御朱印GET!

走嗰陣又要行20分鐘去番樂田站
個雪糕waffle好似不錯

注意:此po含有大量高清無碼J圖

由樂田站搭一個站,就到田縣神社前站

一出站已經見到好多人,跟住佢哋行5分鐘左右就到神社啦

1:30到達入口,因為遊行2:00先開始,預計3:30先嚟到神社,所以仲有時間參拜同周圍影下相先

田縣神社
主祭神:御歳神,玉姫命
主要祈求:五穀豐收,子孫繁榮

創建年不明,但根據記載公元927年已經存在,呢到之所以咁出名,係因為每年3月15號舉行嘅豐年祭,喺祭典上,一班厄運年嘅男子會用神轎抬住由檜木雕刻,寬約60cm、長約2m嘅巨大JJ從御旅所遊行到田縣神社,祈求五穀豐收,萬物成長,多子多福,好多外國人都慕名而來參與呢個「天下奇祭」

另外一個好出名有關JJ嘅祭典,就係神奈川鐵男根祭,將來有機會都想去埋

參拜完本殿,即刻去排隊買御朱印帳先!封面有田縣神社嘅象徵:大JJ!咁特別當然要買啦

御朱印GET!因為今日係豐年祭,所以右下角會多個印仔

然後再入去奧宮參拜,雖然今日係平日,但都好多日本人一家大細嚟

入到第一眼就俾頭頂呢個短小精悍嘅JJ鈴鐺吸引

奧宮中間放咗傳說中嘅「大男茎形」,每年豐年祭都會重新雕刻一條,然後抬住佢去遊行,我估呢條應該係上年嘅?

側邊都放住好多粗幼長短不一嘅木雕JJ

奧宮隔離就係珍寶窟

摸左邊粒蛋蛋可以保佑戀愛成就,得子,安產,夫婦和合;右邊粒蛋蛋就保佑家內安全、生意興隆、金運
我當然兩粒都要啦

繪馬上面同樣都有大JJ

周圍都係奇奇怪怪嘅石頭

神社範圍其實唔大,行完之後就去授與所買御守同御神籤
Lm
Mark低呢個賓周神社先
我都係咁,但一辭職嘅話再搵工就會少好多錢。年紀大身體差驚人唔請
呢間喺榮附近 我都準備去食
LM
犬山城我覺得幾有趣、可以出天守行一圈、有d日本人嚇到唔敢行出去
隻手好靚
手震相又幾好
你一路拖住喼 行咁多咪攰死
御朱印帳一本可以蓋幾多個印架?
你係買定啲特色嘅御朱印帳睇心情蓋入是旦一本?
對比之後去嘅其他天守,我覺得犬山城天守嘅體驗係最好

佢保留返原始木造欄杆,又冇整到隔網阻住個景色,而且人流又少,行得舒服又可以輕鬆影到相
我都未check out,個喼仲係酒店喎
御朱印帳通常只會寫單面,一本大約儲到22、23個

除咗第一本外,其他都會特登揀自己鍾意嘅款買
咁平你通常食乜
平時劣食開

偶爾會食餐好嘅,但通常都係去超市解決,最鍾意掃夜晚特價熟食

注意:此po繼續含有大量高清無碼J圖

嚟到祭典,當然唔少得啲小食攤位啦,行返出神社外圍就會見到

見到呢間多人排諗住實冇死,點解個外層餅皮太過淋pat pat,條腸仔又煎得太耐變到勁硬

然後繼續行,見到呢間賣陶瓷嘅,都整得幾趣緻

呢間係賣唔同顏色嘅JJ棒棒糖,買番條做紀念先

現場見到都唔少人會悉心打扮嚟參加祭典,例如呢條人肉JJ

時間差唔多到3:00,見到本殿前面開始多人聚集,我都即刻衝埋去霸個靚位先,等下等下就見到遊行隊伍慢慢嚟到啦

遊行隊伍嘅前方係一班神職人員吹奏樂器,側邊會有幾位女性捧住一條小小木雕JJ俾圍觀嘅人摸摸,就好似下面張相咁樣,你企得夠前仲可以同佢影相添

緊隨其後嘅就係神橋同埋重頭戲「大男茎形」啦

嗱~人太多嘅關係,雖然我已經舉高個自拍棒影,但係啲相同片嘅角度都麻麻
為咗呈現最好嘅視角俾大家,我搵咗條YouTube新聞片完美記錄當日情況,我們讓專業的來,上片!
我覺得最好睇就係佢哋捧住條大男茎形,然後瘋狂轉圈轉圈哈姆共你
https://youtu.be/SYZzSlFTqDM?si=AUxwGqX_6qNizDb_

3:30左右,當條大男茎形順利到達本殿之後,大家都即刻轉移戰場,準備豐年祭最後一個環節:撒餅

第一次參加呢啲活動,其實唔知點樣玩法,求其攝個位先

等到差唔多時間,主持就會宣布撒餅行動,正!式!開!始!

台上嘅人會分開幾次拋麻糬,每次大概拋1、2分鐘,但係我冇諗過粒麻糬會好似石頭咁硬,有一下俾粒麻糬打中下爬勁痛,痛咗幾日
最後拋咗幾輪,終於係地下執到粒

執咗之後就即刻撤退,唔想再俾麻糬攻擊

見到啲人圍住本殿影相,原來啱啱遊行嘅神橋同大男茎形放咗喺到

開始日落啦,係時候要走了,今日行咗好多路又企咗勁耐,已經好攰
再見啦JJ們

然後搭小牧線再轉名城線去返榮附近

今晚晚餐就係食呢間麺屋 聖啦~
呢間拉麵舖上年喺京都一乘寺食過一次覺得唔錯,見到榮呢到都有分店,再嚟試試先,拉麵湯底有3款可以揀,我揀咗淡竹,係由貝殼類熬製嘅高湯湯底,我覺得好好飲,個人比較鍾意清爽嘅拉麵湯底,重點我覺得叉燒都好好食,比一乘寺分間仲好食

是日甜品,見到勁多ig page介紹

第4日以精美小JJ御守作結~
精美小JJ御守幾多錢
唔記得1000定1200 yen
如果唔係祭典嗰陣去,會唔會少好多JJ睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞