【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

403 回覆
348 Like 6 Dislike
因為我冇揸車,基本上淨係留喺嚴原呢邊
我相信東橫inn嗰條街就係市中心,喺條街經過見到啲疑似遊客但我唔肯定佢哋係咪韓國人
觀光中心同對面間商場應該人流最旺,見得最多人就係𥚃面間aeon

原來得一隻山貓,我以為會有多幾隻
你仲去咗啲咩景點?
景點真係唔算多,但分到好散,兩日一夜其實唔去得幾多
實際景點名就冇特別記低,𠴱陣抱住「一生人只會嚟一次」既心態,
喺map盡量挨住個島既邊緣篤d景點,然後揸住架車過去望下山望下海咁
d景點真係好唔景點,但d海水真係好藍好綠。

係,人流最旺一定係𠴱度,離開咗碼頭之後沿途唔知以為個島d人一夜消失哂

去到個中心,d職員仲「?????」咁問我咩事

對馬島主打景點都係得呢啲自然風景,冇乜特別嘢可以做
我本身諗住去漁火公園浸免費足湯,唔知點解去到現場水都冇滴,我仲要明明已經check咗佢開放時間
不過坐喺公園睇吓海係幾正嘅

我最想去就係和多美都神社同小茂田海灘嗰邊,可惜今次冇揸車去唔到
對馬島呢個地方真心唔知仲有冇下一次
DAY 16(27/3)續

行程:六角堂 ⮕ 本能寺 ⮕ 寶藏寺 ⮕ 六波羅蜜寺 ⮕ 清水寺

由六角堂行大約15分鐘去到寺町通,大名鼎鼎嘅「本能寺」就喺𥚃面!

「敵は本能寺にあり!」
呢句嘢太經典啦,連我唔熟戰國歷史嘅都有印象

本能寺
本尊:日蓮曼陀羅本尊
主要祈求:健康,生活安穩

本能寺係為咗弘揚日蓮大聖人所宣揚嘅「法華宗」所建立嘅寺廟,信奉「南無妙法蓮華經」,原本名為「本應寺」,喺1433年開始改稱為「本能寺」,由1415年創建以來,經歷咗多次焚毀同重建,依家嘅本堂係1928年第7次重建時所修復

1582年嘅本能寺早就喺明智光秀一把火下同織田信長一齊煙消灰滅,依家位於寺町通呢到嘅本能寺係奉豐臣秀吉命令於1587年遷移,所以大家耳熟能詳嘅「本能寺之變」並唔係發生喺呢到

距離本能寺約20分鐘路程,位於蛸藥師通油小路東側附近,設立咗一塊「本能寺跡」嘅紀念石碑,上面記載當年嘅經過,認為呢到就係本能寺之變嘅原址

如果仔細觀察本能寺嘅文字,會發現「能」字嘅「匕」改寫成「去」,咁係因為日文中「匕」同「火」嘅讀音相同,曾經遭遇五次火災嘅本能寺為咗祛「火」,於是將「匕」改成「去」,取其「火去」嘅意思

寺內設置咗「信長公廟」,喺本能寺之變之後同新嘅本能寺一齊建造出嚟,𥚃面豎立咗喺本能寺之變戰死家臣嘅木牌同墓碑,當中嘅信長之墓並冇埋葬織田信長嘅遺體,只係立碑紀念,因為信長嘅遺體一直都係下落不明,冇人知去咗邊

境內除了本堂之外,收藏並展示信長相關物品與各種寺藏寶物的「大寶殿寶物館」也相當值得參觀

寶物館中藏有信長的畫像、本能寺之變前夜使用過的茶碗、森蘭丸的太刀,本能寺地址變遷地圖等,其中值得一看的收藏是一只三腳蛙香爐,據說本能寺之變的前夜,曾經發出鳴聲,暗示信長將會遭到危險!

另外仲有展示咗信長相關物品同各種寺藏寶物嘅「大寶殿寶物館」,例如信長嘅畫像、本能寺之變前夜用過嘅茶碗、森蘭丸嘅太刀,本能寺地址變遷地圖等等,大家有興趣可以俾入場費入去參觀

御朱印GET!嚟本能寺呢到最大目的係為咗佢嘅御朱印,我分別拎咗信長特別版同另一款通常款,信長嗰張我mark低想要好耐,上面印咗信長嘅水墨畫勁靚!但係我用佢現場支漿糊筆痴張朱印落御朱印帳痴到勁核突,想打柒自己

然後繼續出發下一站,行8分鐘到附近嘅「寶藏寺」,同樣地都係為咗佢嘅御朱印而嚟

寶藏寺
本尊:阿彌陀如來像
主要祈求:求子,安產

相傳為「弘法大師空海」所創立,後來喺1269年由如輪上人開基建寺,後來1591年豐臣秀吉為咗整頓市街,命令寺院轉移到現址,1864年又因禁門之變而燒毀,依家見到嘅本堂係1932年重建,寺內範圍其實好細,十幾廿步就行完成間寺院,除咗本堂仲有一啲小神社同祠堂

舊時喺京都市嘅錦小路經營果菜批發商「桝屋」的嘅伊藤家,以呢座寺院作為菩提寺,即係伊藤家嘅家族墓地,而活躍於江戶時代嘅畫師「伊藤若冲」亦都將父母葬喺呢到,出於呢一層緣分,寶藏寺保存住伊藤若冲嘅作品,例如「骷髏圖」同「竹間雄雞圖」,而且都有收藏佢弟弟「伊藤白歲」之作「羅漢圖」等好多「若冲派」畫師嘅作品,所以可以稱呢到為「宛如藏寶庫一般嘅寺院」

呢到最出名應該就係呢個骷髏骨御朱印,原畫係黑色,之後陸續出咗好多彩色版本,有種pop art嘅感覺

除此之外,佢哋其他嘅限定御朱印都好靚,如果想儲特別御朱印,呢到係幾值得嚟,不過就要上佢哋Facebook番意返營業時間,每日提供嘅御朱印都有可能唔同

御朱印GET!最後揀咗原始嘅黑色款,同埋另一款阿彌陀如來直書,嗚~好靚!

我都有本能寺張妙法直筆同埋書置
好撚有霸氣
DAY 16(27/3)續

行程:六角堂 ⮕ 本能寺 ⮕ 寶藏寺 ⮕ 六波羅蜜寺 ⮕ 清水寺

然後就要穿過鴨川去另一邊~

鴨川任何時候睇都好有feel

行大概20分鐘就見到六波羅蜜寺

六波羅蜜寺
本尊:十一面觀音立像
主要祈求:金運,財運

六波羅蜜寺前身係供奉十一面觀音嘅西光寺,於951年由「空也上人」為咗祈求祛除疫病而創建,據講呢座寺院同平清盛有好深嘅關係,喺平安時代,當時擁有至高權勢同極盡榮華嘅武士一族「平家」將此作為主要據點,喺最繁盛時期,有超過5200間宅邸位於其廣大嘅占地之內,後來平家沒落之時遭受戰火侵襲,除咗本堂之外皆被燒毀,雖然之後都陸續遭受多次戰火嘅襲擊,但受到當時權力者們竭盡所能嘅保護下,先可以將當年鮮豔嘅丹紅外貌流傳至今

本堂嘅左邊有一座本尊嘅複製神像,旁邊有一條刻咗六波羅蜜寺銘文嘅石柱「一願石」,上面仲有刻繪咗梵字嘅石盤,傳說只要心懷祈願,並將呢個石盤轉動3次,觀音菩薩就會實現你嘅願望

六波羅蜜寺嘅境內供奉咗2尊弁財天神像,大家一入門口就會見到「日本最古都七福神之一 」嘅字眼,第1尊「福壽弁財天」就安置喺𥚃面嘅「弁財天社」,「弁財天」係七福神中唯一一位女神,可以保佑語言、藝術、金錢財運方面

另一尊神像「錢洗弁財天」就安置喺納經所嗰邊,呢到又可以洗錢錢,將錢用神像前嘅水洗過之後作為護身符就能夠提升財運

境內仲有呢隻牛牛,身體有病痛或者疾病嗰陣,只要撫摸牛牛嘅的相同部位,就會有所好轉,所以我起勢摸佢喉嚨,祈求我嘅味覺快啲返嚟

本堂後面嘅寶物館內展示咗國寶十一面觀音立像、及藥師如來坐像、 空也上人立像、平清盛坐像等重要文化財,大家有興趣就可以俾600 yen入場參觀

御朱印GET!西國三十三所巡禮第十七番札所!

跟住就沿住清水坂上去清水寺,但行到去商店街嗰段路未諗過咁多人,可能撞正櫻花季同復活節假期,成條街係塞死咁,最後塞成半個鐘先上到去,so crazy

我2017年嗰陣都嚟過清水寺,不過嗰陣佢嘅清水舞台啱啱開始整修,如果唔係為咗想睇一次完整嘅清水舞台都未必會再嚟,見到咁多人有少少燥底

清水寺
本尊:千手觀音
主要祈求:學問,健康,結緣

清水寺由佛僧「延鎮上人」於778年創建,之後由「坂上田村麻呂」於798年建造佛殿

相傳喺奈良修行嘅延鎮上人喺夢中得到神諭,於是向北行走尋覓靈泉,喺音羽山中發現了一個清澈嘅瀑布,就將呢到奉為聖地,並結草菴供奉觀音,成為清水寺嘅起源,後來延鎮上人結識咗坂上田村麻呂,延鎮上人就勸佢唔好殺生,仲向佢灌輸佛家嘅博愛精神,被感化嘅田村麻呂將位於瀑布附近嘅宅邸改建為一座寺廟,就係清水寺佛殿的嘅前身

清水寺自創建以來嚟,曾經遭火災焚毀十幾次,但又喺屢屢重建之下維持創建初期嘅樣貌,但係包括正殿在內嘅大部分建築喺1629年嘅一場火災中被徹底摧毀,依家見到嘅建築物幾乎都係江戶幕府第三代將軍「德川家光」嘅捐贈下,喺1631年至1633年之間重建

呢個咁cute嘅神明係「出世大黑天像」,可以保佑金錢運同商業興隆

本堂可以除鞋入去參拜,不過太多人啦唔想入去迫

御朱印GET!西國三十三所巡禮嚟到清水寺就暫告一段落啦,今次一共儲咗6所,留返下次繼續!

今次嚟咁啱就到地主神社整修,預計要到2025年先再次開放

必影嘅兩個角度,雖然撞唔正櫻花同紅葉盛開,但係清水舞台就咁樣睇都幾靚,不過現場真係people mountain people sea,社恐仔有人群恐懼症,影完相即刻撤退

然後經過奧之院慢慢行返落去

就會見到清水寺另一個著名景圖口位「音羽之瀧」,呢到就係清水寺嘅發源地,亦都係寺院名稱嘅由來,由音羽瀑布流落嚟嘅泉水,被稱為「延命水」或者「金色水」,自古以來就被尊崇為聖水,泉水分成三道小瀑布流落嚟,分別代表三種唔同嘅祈求,右邊係「健康長壽」,中間係「愛情圓滿」,左邊係「學業有成」,據講只能選擇其中一道泉水飲用,否則你嘅願望唔會成真

最後就繼續沿住斜路離開啦,可能因為京都實在太多人,破壞晒成個京都嘅vibes,根本就冇得靜靜地專心感受周圍嘅環境,所以今日嘅體驗唔算好好,有種短期都唔想再嚟京都嘅想法

同埋我自己其實唔太鍾意啲神社寺院變得過度景點化,雖然有好多社寺都好值得大家去,但又好怕被大量遊客入侵,令到失去咗應有嘅莊嚴感,始終都係宗教地方,正所謂「入屋叫人,入廟拜神」,大家嚟到想影吓靚相冇問題,但起碼都要遵守規則,尊重返呢個地方

好啦,之後行去清水五條站搭京阪本線返去大阪

晚餐又又又又又係我最愛嘅超市

又一本御朱所帳完成

第16日完!
我儲御朱印嘅開端就係清水寺 我去個陣 奧之院個階級係坐滿曬人係度休息
呢到中途插入分享一個我上年11月喺京都挑戰嘅御朱印巡禮:「京都五社めぐり」
https://kyoto-design.jp/special/gosya

自古以來,人們為咗祈求地方安寧免於災厄,總會喺城鎮嘅重要關口設置神社或者寺院,令神明能夠前來守護居住喺呢到嘅居民,而古稱「平安京」嘅京都希望掌管四個方位嘅「四神」(東青龍、北玄武、西白虎、南朱雀)能夠守護京城嘅安寧,所以就賦予咗位在京都東南西北嘅四間神社相對應嘅地位

鎮守喺京都核心位置嘅係「平安神宮」,喺北方有象徵玄武嘅「上賀茂神社」,西邊橫越過桂川之後係象徵白虎嘅「松尾大社」,位於東山山麓嘅係象徵蒼龍嘅「八坂神社」,而南邊桂川同鴨川合流之處就係象徵朱雀嘅「城南宮」,呢五間同京都守護神有淵源嘅神社,就合稱為「京都五社」,五社加埋起嚟就係一個法力超強嘅風水陣,守護住京都,所以順利完成呢個御朱印巡禮嘅話,就等同於得到四神獸嘅保佑

收集御朱印嘅特定順序,可以因應自己行程選擇喺上賀茂神社、八坂神社、城南宮、松尾大社、平安神宮其中一間作為開始,例如我就揀咗第一站喺城南宮,首先要喺授予所買一張「京都五社めぐり」專用嘅色紙,價錢係1000 yen,當中就已經包埋城南宮嘅御朱所,之後去埋另外4間神社嘅御朱印就各300 yen,所以要完成呢個「京都五社めぐり」總共需要2200 yen

當你儲埋最後一間神社嘅御朱印,佢會送一個印咗五社社徽嘅書簽作為紀念品,如果你係每年前3000名完成「京都五社めぐり」嘅話,個書簽上面仲會印埋當年嘅生肖圖案

「京都五社めぐり」嘅御朱印巡禮唔算難儲,呢5間神社本身就各有特色同代表性,都好值得大家去參拜,大家有興趣又咁啱會去京都嘅話不妨試試

儲齊之後張色紙好靚好有feel
京都五社最麻煩個個係城南宮 雖然有巴士到但係極度疏落 用兩日會輕鬆D, 其餘四社交通相對好就

城南宮參拜完時間間隔大到去對面間松のや食完個lunch仲有剩
去35日會唔會太耐
lm
我嗰陣都係分開幾日慢慢去,一日要去晒東南西北好chur
我自己唔覺得吖
平均除開每個縣都只係stay咗3、4日左右,仲有好多地方想去但唔夠時間

咁當然要睇你本身鍾意去啲咩地方
如果冇嘢啱行,你去一日就會厭太耐

去咗探樓主
天氣好好
隔咗成個禮拜冇更新,唔知仲有冇人追緊

開咗po兩個月先寫到一半,希望唔好爛尾,盡量寫返快啲
me
我都係, 我都偷懶緊
我斷左兩個月咪又照寫,推唔番上去咁解姐
好想一口氣寫晒,拖得愈耐愈唔想寫
加油
等緊後半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞