【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

219 回覆
189 Like 3 Dislike
咁撚癲
有冇得包車
我係一個已踏入3字既廢J

好想遞信走人 去返一個月旅行
我自己覺得可以接受,當做下運動
Lm
上年襯21 日JR Pass 仲平嘅時候都類似咁樣去咗轉

希望之後都有機會去到30幾日
我上年暑假啲酒店全部係前一日先agoda訂
拎住張全國Pass 周街走

唔係去啲大城市同埋冇乜要求嘅真係唔使擔心冇房
正評樓主
啲相影得好靚
我都鍾意去啲偏遠小城市嘅地方 特別舒服
我上網做research個陣有見到可以的士包車
但價錢好似幾貴下,我冇特別研究

我去到其中一個景點嗰陣,有見到日本人就係包咗架的士,然後個的士司機會做埋導遊咗講解下個景點

如果唔識揸車,但又有錢又識日文嘅話可以考慮下
好奇想知你大概儲咗幾多錢裸辭?
而家份工雖然人工福利好唔錯
甚至一星期可以返幾日Office
不過啲人搞到我心理壓力好大
放假都仲係諗緊公司啲嘢
啲人做嘢又混亂搞到有時要焗住食死貓
都有啲心郁
I quit my job and come here travel 5 weeks
佢向我露出一個難以置信嘅表情
個刻我心諗:裸辭有咩問題?我只係一個鍾意嚟日本嘅普通人!嗚!

無收入驚你打黑工
21日去咗邊啲地去?
我同frd講番 佢哋都話應該係驚呢樣
我同朋友上次去汶萊
佢無剃鬚無刷牙入境
咁關員見佢個樣儀容不整咪怕佢打黑工問佢多幾條問題
佢又咁啱得100港幣現金 佢話有信用卡 個關員唔buy佢就拉鋸到成機人過晒佢仲講緊

跟住關員個老細去睇下咩事 我跟住去同大粒關員解釋保我個朋友過關

好多地方嘅大路景點都去過一兩次
今次就係去補返啲冇去過嘅地方
DAY 2(13/3)

行程:若宮八幡社 ⮕ 大須觀音 ⮕ 三輪神社 ⮕ 萬松寺 ⮕ 熱田神宮 ⮕ 綠洲21

早餐簡單食前晚係Donki買嘅麵包就搞掂
然後就開始今日嘅神社巡禮啦
第一站先去距離酒店15分鐘左右路程嘅若宮八幡社

若宮八幡社
主祭神:仁徳天皇,応神天皇,武内宿禰命
主要祈求:國家安泰,家內安全,結緣

1610年,德川家康將呢到作為名古屋嘅總鎮守,守護整個名古屋,初次到訪名古屋嘅我當然要去參拜下先啦,希望保佑跟住喺名古屋嘅行程都順順利利

平日朝早冇乜人,可以舒舒服服咁行下影下相

若宮八幡社𥚃面有幾間末社,其中比較出名就係連理稻荷社,主要祈求夫婦和合,結緣

御朱印GET!寫得好靚
右下角嘅「信長攻略」後尾上網搵,應該係名古屋嘅一個旅遊推廣活動,凡係當中推薦嘅景點都會有呢個標誌

另外仲買咗張若宮龍神社嘅Loong年切繪御朱印

然後繼續行去下一個目的地:大須觀音

大須觀音(北野山真福寺宝生院)
本尊:聖観世音菩薩
主要祈求:家內安全,身體健康,生意興隆

創建於1333年,同東京嘅淺草觀音、三重嘅津觀音一齊被稱為「日本三大觀音」
原本嘅建築係1820年代因為大火而燒毀,之後經過重建先變到依家嘅樣

9點幾人流唔算多,主要都係附近居民嚟參拜

御朱印GET!

肥美嘅白鴿
寺院有個自助販賣機可以俾50 yen買飼料餵佢地
但睇人分享啲白鴿見到飼料會痴晒線瘋狂追擊你 所以不了

大須觀音隔離就係大須商店街,朝早10點幾啲店舖好多都未開

見到Seria開咗,又買下無聊嘢
我都係一個已踏入3字既廢J

岩岩遞左信走人, 會去半年旅行
d相真係幾靚下,樓主影開相?
若宮龍神社嘅Loong年切繪御朱印

好靚
樓主啲相幾靚 用電話影?

btw樓主查哂指甲油應該係囡囡
我都係買咗張14日green pass四國玩完上出雲再搭sunrise 落東京
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞