【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

223 回覆
189 Like 3 Dislike
係㗎,我自己偏向plan好晒啲嘢先出發
本人對鰻魚一般,所以冇去食

但都多謝你,我會推薦俾我鍾意食鰻魚嘅朋友

樓豬,我最近都有依個打算,想請教下你住方面係一早安排好,定係去到先搵?
樓豬可唔可以講下點解鍾意行神社?
星座個個靚啵
御城印係邊度先有架
豬扒之前喺名古屋留咗八日都食唔到日日都見到條龍就食其他
DAY 3(14/3)

行程:針綱神社⮕ 三光稻荷神社 ⮕ 犬山城 ⮕ 犬山城下町 ⮕ 名花之里

講一件我覺得好傻仔嘅事先
日本酒店會中央控制房間嘅空調,3月仲係冬天,所以統一set咗做暖房,無論點調教都係出暖氣,頭兩日我仲好傻仔咁開住暖氣瞓覺,就嚟熱死

熱到手震影到矇咗,俾大家睇下33度嘅桑拿房

然後真係頂唔緊,嬲得滯熄咗個空調,第二日起身見到終於去番26度,diu原來乜都唔開仲涼爽啲

好,分享今日早餐,唔記得咩係餡嘅包

今日主要行程就係去犬山,我預先係網上買咗「犬山城下町套票」,填好晒資料之後會收到email send張確認信,然後你一定要print出嚟,拎住呢份紙本去名鐵counter換飛,唔想咁煩其實直接去counter買都可以
https://www.mwt.co.jp/web-inbound/mitsuketabi/inuyama/index_tw.html

犬山城下町套票包含3樣嘢
1. 名古屋來回犬山站/犬山享園站嘅名鐵車票
2. 犬山城門票嘅換領券
3. 犬山城下町嘅商店優惠券

比起分開買車票同門票會平少少,打算去犬山玩嘅朋友可以諗諗佢

好!出發

搭咗半個鐘左右就到犬山遊園站

沿住木曾川行15分鐘就會開始進入犬山城範圍

首先去犬山城下面嘅兩間神社:針綱神社,三光稻荷神社

針綱神社
主祭神:尾治針名根連命
主要祈求:順產,賜子,長壽,厄除

創建年份不明,但根據記載起碼存在咗1000年,被視為濃尾嘅總鎮守同埋犬山城嘅守護神,相傳織田信長嘅叔父織田信康親手雕刻咗隻木犬獻供喺呢到,以祈求平安順產,延命長壽

鯛魚御神籤就見得多,鮎魚第一次見!釣番隻先

Creepy白馬

忍唔住又買咗隻Loong

御朱印GET!

三光稻荷神社
主祭神:宇迦御魂大神,猿田彦大神,大宮女大神
主要祈求:家內安全,生意興隆,夫妻和睦,結緣

位於針綱神社隔離,創建年份都係不明,有傳大概係1586左右,係歷代犬山城城主成瀨家族嘅守護神

三光稻荷神社𥚃面有兩個比較出名嘅未社,一個係錢洗稲荷神社,顧名思義即係可洗錢
放入錢洗池洗洗佢,啲錢錢就會愈滾愈大

另外一間就係姫龜神社,著名戀愛勝地,所有嘢都係心心同心心,仲有好啱打卡嘅一大排鳥居

御朱印GET x 2!

出發前已經book好晒
我諗主要因為神社嗰vibe?

會覺得入到神社就好似入咗結界咁,俾啲大樹包圍住,然後有啲風吹下,嗰刻真係feel到有股能量淨化身心咁,成個人會變得好平靜,有一種好舒服嘅感覺,唔知你get唔get到

當然如果你去啲景點神社,勁多遊客嗰啲就唔會有呢種感覺

本身對神話故事都好有興趣,上網睇見到好多神社背後都有唔同嘅歷史傳說,好多都好得意,就好想親自去睇睇

加上開始儲御朱印之後就停唔到,會好想keep住發掘啲靚靚御朱印嘅神社
上次又係間酒店仲係暖房setting,成晚開窗瞓我唔撚信10鳩幾樓都有人爬上嚟
留名先
我都有儲御朱印所以旅行嘅日子都盡量安排每朝早去神社拜拜順便儲印
好似有係其他post見過巴打留言
到時會唔會出遊記分享下
7000蚊入神社?
佢每個手印都要錢㗎平嘅300yen貴嘅可以2000 yen
起碼你可以開窗
難得搵到同好

連登好似好少人會提起御朱印,香港亦都唔多覺有人討論,大家通常去神社剩係會買御守

除咗日本人,通常神社見到都係台灣人同外國人多會儲印
御朱印+御守+香油錢
依家好多都加到500 yen基本
通常行完名城之後附近都會有賣souvenir嘅舖頭,嗰到可以買,亦有啲係售票處買
可以坐船去釡山
啲御朱印真係好取決於手字靚唔靚

好正嘅遊記,樓主加油,繼續更新
一定會,為人民服務
咪爛尾
好難講,歐洲果d 真係出遊記幾悶下,反而東南亞有趣d

奧運就會仔細d,影多d野比大家分享,仲專登買左貴票去d活動室for遊記多d野睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞