【遊記】祼辭獨遊日本35天(名古屋+關西+山陽+對馬島+北九州)

501 回覆
410 Like 8 Dislike
DAY 20(31/3)

行程:射楯兵主神社 ⮕ 兵庫縣姫路護國神社 ⮕ 姫路城

早餐

今日行程係姬路一日遊!由三宮站搭JR去到姬路站大概要40分鐘,一出站離遠就已經見到姬路城啦

不過第一站我先去咗姬路城附近嘅神社先,由JR站行15分鐘就嚟到射楯兵主神社

射楯兵主神社
主祭神:射楯大神,兵主大神
主要祈求:結緣,幸福祈願,結婚,森林守護

射楯兵主神社擁有超過1400年以上嘅歷史,神社名稱嘅由來係因為同時供奉「射楯(五十猛神)」同埋「兵主(大國主神))」兩位大神而成,別名又叫「播磨國總社」

大約8世紀以前就已經建立祭祀射楯大神,直到927年神社合祀射楯大神同兵主大神,再後來喺1181年成為播磨國總社,後來因為豐臣秀吉要擴建姫路城先搬遷到現址,作為「家族神社」同「姬路城守護神社」而深受歷代城主嘅尊崇

身為播磨國嘅神社總社,境內供奉咗播磨國内合共174座大小神明,喺裡面就好似尋寶咁,周圍都會見到大大小小嘅境內社、末社、攝社等等,基本上咩範疇嘅神明都搵到

當啲旅客一窩蜂湧去姬路城嘅時候,神社呢到彷彿係一個世外桃源,未俾大量旅客入侵嘅感覺真係好~

影影吓花驚現小蜜蜂

喺神社周圍都會見到貓頭鷹嘅蹤影,佢喺射楯兵主神社裡面作為神嘅使者,代表知性同幸運

而神社最出名就係祈求良緣,係非常著名嘅戀愛神社,射楯大神係森林守護之神,而兵主大神就係緣結之神,佢哋兩個合而為一稱為「二神一光」嘅御神德

喺結緣繪馬上面會見到「51」呢個數字,日文嘅「51」同「こい」「来い」「恋」差唔多發音,所以亦都有結緣嘅意思

由南門正門大鳥居一路行,就有一條「緣結び通り」,因為喺呢條結緣參道嘅地面,有好多呢款刻咗51個愛心嘅水溝蓋

由鳥居開始數起直到本殿,直排總共有11行,代表住「いい恋いよ来い」,而打橫數有兩排,所以合共有22個水溝蓋,「1122」就代表「いい夫婦」一對好夫婦嘅意思

神社另一個出名嘅地方就係呢舊被圍住嘅「鬼石」,同鬼王「酒吞童子」的傳說有關

傳說中日本最強最惡三大妖怪分別係「酒吞童子」、「九尾狐玉藻前」、「大天狗」,喺平安時代中期,「一条天皇」命令「源賴光」討伐酒吞童子,源賴光就借助「賴光四天王」嘅力量,壓住酒吞童子嘅四肢,由源賴光使用名刀「太刀安綱」砍嘅酒吞童子的頭顱,後來成為「酒吞童子退治」嘅傳說同「童子切安綱」嘅由來

之後喺討伐完成返嚟,就將酒吞童子嘅頭顱埋喺呢到,並用大石鎮壓,就係呢舊鬼石嘅由來,而喺鬼石周遭嘅結界,亦正係鎮護同鎮壓鬼吞童子嘅結界,每年嘅除夕更會進行「鬼石の祓」嘅除厄儀式

御朱印GET!右上角有隻小小貓頭鷹

然後向大手前公園方向行幾分鐘,好快就到另一間神社

兵庫縣姫路護國神社
主祭神:兵庫縣西部地區12市、15縣之中嘅56988名陣亡將士
主要祈求:商賣繁盛,厄除

之前都有提過,護國神社係祭祀英靈嘅神社,而唔係傳統信仰嘅神祉,神社創建於1938年,係一座相當受到天皇皇后陛下賞賜嘅護國神社,因為自1960年計起,神社就收到8次來自天皇皇后所賜與嘅幣帛料同幣饌料

姫路護國神社曾經因係人們對於軍國主義嘅反感,而改名為「白鷺宮」,但隨著後來獨立之後,又改回原本嘅社名

喺門口入去已經見到地下鋪咗紅地毯,然後望真啲,裡面好似舉行緊結婚式

因為佢哋企晒喺本殿前面影相,所以就去唔到參拜,我都驚周圍行會阻住佢哋

但係機會難得咁啱遇到人結婚,我就行埋一邊睇咗一陣,一條友默默地羨慕人哋美好嘅婚姻,嗚~

行唔到入去神社裡面影相,唯有影吓啲花花草草

御朱印GET!最後拎埋個印就走啦
樓主幾時出到北九州
樓主可唔可以影下個app每日行幾多步?
樓主個post好好睇
未試過好似樓主咁玩咁多日,有機會都想試下長trip
以而家嘅更新速度,建議等多個月再嚟
其實平均計落又唔算好多

行得最多係去伊勢神宮嗰日,去咗7間神社
又真係唔係好多但睇你文字描述好似每日都30,000步咁
Haha
雖然以行路為主,但係可能我每日去嘅地點並唔多?
多謝支持
我以為應該冇乜人有興趣睇,有8成都係啲神社無聊嘢

我見近幾年都愈嚟愈多人去long trip,如果經濟許可又有時間咪試吓囉
DAY 20(31/3)續

行程:射楯兵主神社 ⮕ 兵庫縣姫路護國神社 ⮕ 姫路城 ⮕ 好古園

跟住就繼續向姬路城進發~

穿過大手門就嚟到三之丸廣場

撞正櫻花季,加上今日係星期日,好多日本當地居民都嚟呢到野餐賞花

基本上唔需要睇地圖,跟住啲人群行就會好自然嚟到天守閣嘅入口

然後排隊買飛,門票1000 yen,如果加多50 yen就可以買共通劵去埋好古園,我見都係加50 yen咁平就買咗

買完飛就繼續行入去,然後行行吓開始覺得唔對路,前面愈嚟愈多人

行到嚟呢個位開始停吓行吓,完全冇諗過係會咁多人

當時係晏晝時間,天氣都幾熱吓,一堆人沿住小路,穿過幾道城門,最後排咗半個鐘左右終於入到去

姬路城係要除鞋先入到去

係低層望出去見到廣場嘅位置,中間大馬路盡頭就係JR站啦

入到嚟裡面都繼續係爆多人

然後唔記得去到邊層,突然有人潮管制,一大堆人企喺樓梯口等咗15-20分鐘先可以繼續上去

幾經辛苦終於上到頂層,見到又係一大堆人

佢唔係有得行出去戶外嗰種天守閣,只可以窗邊影吓相

然後頂層中間有個小小嘅刑部神社,主要係供奉「邢部大神」

邢部大神原本係「光仁天皇」嘅皇子「邢部親王」,當時佢深陷「藤原百川」嘅造謠之中而失去地位,後來同佢嘅女兒「富姬」喺姬山死去,當時嘅國司將佢哋作為姬山嘅守護神祭祀於山上,代代累積咗好多信仰民眾

喺豐臣秀吉建造姬路城嗰陣,曾經將邢部神社移至射楯兵主神社,後來到池田輝政時期先搬返嚟「と之三門」內祭祀,並特別設置咗分社喺天守閣頂樓呢到祭祀

參拜完就慢慢落返去

可能前面批人潮已經散咗,離開嘅呢段路就冇咁多人,起碼冇咁迫

姬路城裡面主要都係呈現返當時建築結構,加埋一啲歷史展品,最後行咗1個鐘左右

姬路城身為日本世界遺產,又係12座現存天守同國寶5城之一,我都明白係好值得去睇,但始終太多嘅遊客會令到成個體驗都好差,周圍係咁同人迫嘅情況下,根本好難專心欣賞呢啲歷史遺產,所以如果門票加價4倍可以減少一半以上遊客,我係絕對贊成

最後買埋張御城印,同白鷺城打個卡先
姬路護國神社個御朱印好似小朋友寫字咁
上網睇過姬路城可以多人到好癲,好慶自己淡季嘅平日去,好少人,參觀體驗好好。可以周圍慢慢行慢慢睇,少人就可以感受到歷史建築嘅古樸。
DAY 20(31/3)續

行程:射楯兵主神社 ⮕ 兵庫縣姫路護國神社 ⮕ 姫路城

之後就慢慢行返出去公園嗰邊

出返嚟太陽已經唔見咗,喺公園周圍散吓步,睇吓櫻花吹吓風,巧C服

臨走前喺門口打卡先

然後當我擰轉頭準備行嗰陣,見到有棵樹下面有pat黑蚊蚊嘅嘢

行埋去望真啲

嗚!

係可愛嘅小黑貓!完全不受外界咁瞓覺~好想摸!

然後就沿住護城河行過去「好古園」

姬路城西御屋敷跡庭園「好古園」位於姬路城的西側,係1992年為咗紀念市制一百週年而修建,利用武家邸宅庭院遺跡所建造出嘅池塘回遊式日本庭園

裡面重現返江戶時代建築風格嘅邸宅庭門,以及使用咗圍牆區隔出9個庭園,「御屋敷之庭」、「茶之庭」、「竹之庭」等每個庭園都會隨著時節變換模樣,日本時代劇同大河劇都經常喺到取景

我覺得大家如果唔係對日本庭院有興趣嘅話,就唔需要特登過嚟行,因為來來去去都係呢啲花花草草庭園景,可能行到一半都已經覺得悶

都有啲小動物睇吓嘅

最後行咗半個鐘左右就走

出返去就沿住大馬路慢慢行去JR站

行到某個位又見到貓貓!

佢哋攬住一齊好sweet!好想加入佢哋!

姬路城渠蓋打卡

附近仲有啲商店街,不過望落唔係好多舖頭有開,興趣不太就冇行

最後行返去JR站嗰商場行咗陣,之後就搭返去三宮

晚餐喺超市解決~有菜有肉有澱粉質,營養均衡Yeah!

第20日完!
哇原來仲未完 辛苦晒
Push
DAY 21(1/4)

行程:神戶 ⮕ 岡山 ⮕ 岡山神社 ⮕ 岡山城 ⮕ 岡山後樂園

時間線終於嚟到4月,感謝大家仲有恆心繼續追落去

食埋早餐就準備check out啦~今日要搭新幹線去下一個停留嘅地方:岡山

首先係酒店走返去三宮站,然後搭西神山手線去到新神戶站

然後就再轉山陽新幹線去岡山

因為我冇買pass,所以都係即日買自由席飛

神戶去岡山都係半個鐘左右,好快就到

Welcome to 晴天之國!

今次係第2次嚟岡山啦,不過上次只係stay咗一晚就走,對岡山已經冇乜太大印象

上次嚟主要就係為咗去同桃太郎有關嘅「吉備津神社」同「吉備津彥神社」,呢2間神社都好推薦大家去!

到達第一步例牌都係去酒店放低行李先,酒店同岡山站都有一段距離,最方便就係搭路面電車去,但因為我拎住個喼比較難搭到,所以就選擇慢慢行過去,大概20-25分鐘

沿途又見到可愛嘅渠蓋

好chill嘅八哥,可唔可以車埋我?

放低咗嗰喼之後就即刻去附近嘅岡山神社,行過去都係5分鐘左右

岡山神社
主祭神:倭迹迹日百襲姫命
主要祈求:生意興隆,交通安全,締結良緣

岡山神社係守護岡山市全境嘅神社,最初喺860年建於岡山山頂,之後1573年因戰國武將「宇喜多秀家」為咗建造岡山城,而將岡山神社遷往而家嘅地點,並賜與神社領地奉其為岡山城嘅守護神

境內雖然唔算好大,但裡面仲供奉咗其他神明,例如有若極飛百總姬命、吉備津彥命、日本武、武康靈名(池田光政)等

岡山神社最出名嘅就係每年都會同地方企業同團體合作,自2013年開始推出巨型繪馬企劃,製作當年生肖嘅巨型繪馬,並喺神社內展示,今年係龍年整咗條青頭龍?個樣雖然kam kam地,但佢嗰頭識得郁吓郁吓又幾趣致

御朱印GET!

之後就沿住旭川行去岡山城

頭先講岡山神社都有提過,岡山城係戰國時代嘅「宇喜多秀家」建造,於1597年完工,為日本百大名城之一,由於佢嘅天守閣外觀係黑色的,又稱為「烏城」或「金烏城」

宇喜多秀家唔單止將岡山城用為作戰設施,喺1590年至1597年間進行多次大規模嘅增築,逐漸發展城下町,之後由「小早川秀秋」及「池田光政」進行擴建

穿過城門慢慢行上去

上到去一大片草地,就會到達岡山城嘅入口處,近距離睇全黑色嘅城堡真係幾型,同琴日睇嘅姬路城全白色啱啱好兩種feel

如果剩係岡山城門票就400 yen,但因為陣間我會去埋後樂園,所以就買共通券640 yen

一入門口就係售票處,買完飛擰頭已經係展覽部分,可以開始參觀

天守閣係4重6階嘅複合式望樓型,喺二戰期間毀於空襲,而家見到嘅天守係1966年用鋼筋水泥復原,外觀保留返原本天守嘅模樣,裡面改建成博物館,展出相關嘅資訊同歷史文物

裡面有電梯,官方建議大家搭到上最頂層先,之後再行落去逐層逐層睇

上到頂樓就係咁,一眼睇到晒嘅大細

可以望到下面嘅旭川同岡山後樂園一帶嘅景色

啱啱就係由岡山神社呢邊行過嚟啦~
DAY 21(1/4)續

行程:神戶 ⮕ 岡山 ⮕ 岡山神社 ⮕ 岡山城 ⮕ 岡山後樂園

呢面望過去就係入口嗰邊

睇完風景就開始行落去啦,岡山城並唔大,每層嘅面積都幾細,展示出嚟嘅文物同資料都唔算好多,所以其實可以好快就行完

日本古代武將平均身高都高過曾志偉

佢地下嗰層除咗入口售票處,另外一邊有個小Cafe同紀念品店,仲有啲體驗俾你拎吓武士刀同騎吓馬咁

極度懷疑有冇人同我一樣真係會走上去騎隻假馬

最後買埋張御城印打卡,揀咗金色嘅

跟住就穿過呢條月見橋過去後樂園

沿途見到呢款桃型嘅腳踏船覺得勁cute

過到嚟呢邊會有兩邊出入口,我就揀咗最近嗰邊入去

Show返張共通券入去就OK

岡山後樂園同水戶偕樂園、金澤兼六園並稱為「日本三大名園」,1687年,大名 「池田綱政」命令家臣「津田永忠」開始建造岡山後樂園,於1700年完工,除咗一啲由其他大名施加嘅變更,從江戶時代至今一直維持原有嘅外觀

呢座庭園係招待重要賓客嘅場所,亦都係大名休息之處,不過都會喺特定日子開放俾一般人民參觀,之後喺1884年,後樂園嘅所有權轉移俾岡山縣,正式對一般大眾開放

後樂園喺1934年嘅洪水同1945年第二次世界大戰嘅轟炸中嚴重受損,但已經依照江戶時代嘅繪畫同設計圖恢復原狀

後樂園最初被稱為後園或者御後園,後來於1871年以范仲淹嘅《岳陽樓記》裡面嗰句「先天下之憂而憂,後天下之樂而樂」而改稱為「後樂園」

池塘裡面例牌都係有啲龜龜同錦鯉

特別啲嘅有鶴睇

如果多啲櫻花就正

今日真係好好天,萬里無雲,勁曬

遠處嘅岡山城

行咗一個鐘左右就返酒店嚕,老人家覺得攰了

介紹返今次岡山住嘅酒係呢間「Hotel Excel Okayama」,單人房15平方米,雖然唔近JR站,但係酒店附近就係路面電車站,都方便出入嘅,而且行過去岡山城都係5-10分鐘

不過呢次係我第一次住酒店係用鎖匙之外,出入離開酒店係要將條鎖匙交低俾reception,返到酒店又要問佢拎返鎖匙,有冇人可以話我點解?之前喺日本住酒店都未試過咁,覺得咁樣好麻煩

Check in完都係4點幾啫,去洗返轉衫先

然後抖咗陣就落去搭路面電車出JR站嗰邊食晚飯

夕陽無限好~

喺google map揀咗陣,最後決定去Aeon Mall裡面嘅「たん屋びぜん」食牛舌~嗌咗呢款牛三味,有兩種牛舌同一種牛肉,記得當中有一種我覺好難咬有啲韌,但so far整體都幾好食

食飽飽就行吓嗰Aeon Mall,又去睇吓啲露營野先,行咗幾間露營店其實好多都真係好靚好想買,但係就算我有錢買,買完返香港都冇位擺

去富士山下露營係我bucket list之一,希望可以快啲有機會實現到啦!

最後梗係要行埋個超市啦,岡山呢間Aeon Mall超市係我今次旅程中覺得最好行嘅一間,又大又新,啲貨又齊

返到酒店準備沖涼嗰陣發現瀨嘢了,兩邊手臂都曬傷咗,應該係晏晝行後樂園嗰陣行到熱熱地,有段時間就zip高咗衫袖,嗰陣嗰太陽又好曬,冇為意就曬傷咗,曬到又痛又腫,小癲

沖完涼食返杯雪糕安慰吓自己

第21日完!
好有心機寫
DAY 22(2/4)

行程:日本第一熊野神社 ⮕ 阿智神社 ⮕ 倉敷美觀地區

早餐~

今日係倉敷一日遊,但喺去美觀地區之前,先去咗一間喺倉敷我覺得好特別嘅神社,但間神社嘅位置唔算好就腳

首先去返岡山站,然後搭瀨戶大橋線,留意返班次唔算多,大約半個鐘班一個鐘先一班車

補充吓能量先,陣間都要行一段路

然後搭半個鐘左右到木見站,如圖所見呢到係無人車站,附近除咗有啲阿婆阿伯喺公園晨運之外,基本上見唔到有其他人

望吓個地圖先,我嘅目的地就係熊野神社,由木見站行過去需要25分鐘左右,我喺google map搵呢個方法應該已經係最簡單

沿路都係呢啲民居

係要留心側邊啲車經過

見到鳥居入口啦

經過呢參道行入去

行到盡頭轉左就係

日本第一熊野神社
主祭神:伊邪那美命
主要祈求:病氣平癒,厄除

建於740年,曾經受到戰火波及後於1492年重建,喺孝謙天皇紀時期,紀州熊野權現(熊野三山嘅祭神)被稱為日本第一,所以呢座神社亦都因此得名

一般神社都可以舉辦結婚式,而熊野神社呢到比較特別嘅係,可以舉行只有男女雙方兩個人嘅婚禮,同埋專為聽障人士舉行嘅手語婚禮,都幾有心思

而神社別宮嘅「八尾羅宮稻荷神社」,除咗保佑生意興隆之外,更係以保祐「遠離罷凌」相當靈驗而遠近馳名

除咗本拜殿外,神社裡面仲有第一至第六殿,而其中第二殿被列為國家重要文化財產,但可惜今日去第四殿嗰邊維修緊,睇唔到呢6個拜殿嘅全貌

好啦!要講到呢間神社嘅特別之處~就係御守!

我今日星期二嚟其實撞正神社定休日,但大家唔需要擔心咁而買唔到御守,因為神社裡面有個無人御販賣處,基本上隨時都可以自助買到各式各樣嘅御神品

重點嚟啦!呢到御守有咩特別?保佑身體健康嘅御守幾乎每間神社都會有,而熊野神社嘅健康御守之所以爆紅嘅原因,就係以身體部位同各種疾病分類而成御守有多達68款!由頭到腳,由內到外包羅萬有!大家慢慢睇

仲記得我以前喺網上見到呢篇文,講日本有電視台訪問呢間熊野神社,有興趣可以㩒入條link睇吓,我cap返裡面一啲內容講吓
https://news.gamme.com.tw/1740044

神社嘅宮司就解釋賣咁多種類健康御守嘅原因,係因為神社當中有位巫女喺醫院返工,阿巫女就覺得醫院入面分咗內科、外科等一大埋部門,不如我哋神社都try try好似醫院咁將御守分類?結果就發展到而家成68種,多到佢哋神職人員都記唔晒

而最令記者衝擊嘅事實係,其實神社都有賣一款身體健全御守

記者就問宮司,係咪買咗呢款御守就已經可以保佑到全身健康?

宮司:正解!買咗呢款就唔需要買其他68款

而未來神社仲想繼續加款式(果然要靠呢啲gimmick嘢先賺到錢

好~等我帶大家入去睇吓咩環境,一眼就睇晒,地方並唔大,當然除咗嗰 68款健康御守之外,仲有好多其他常見嘅御守

所有御守都就咁寫晒價錢放晒出嚟一目了然,好似喺超市買餸咁,最爽就係呢到冇乜人嚟,冇人阻住我慢慢揀御守,我揀御守途中都只係見到兩pair日本人入嚟,同埋始終呢到係無人看守,唔似得平時去其他神社買御守,俾啲神職人員望住自己,揀太耐會有壓力,而喺呢到就可以輕鬆shopping~當你要買啲特別部位都唔需要怕羞!

嗱,大家要做個誠實嘅大人,唔好偷嘢呀!唔好以為冇人知,呢到有CCTV㗎!揀好御守就可以去門口嗰位自己放低啲錢入個錢箱裡面,呢到仲好貼心擺咗部找換機俾大家唱散紙

有啲比較特別嘅分享吓俾大家,呢4款由左至右分別係:睡眠安定(啱啲成日瞓得唔好嘅朋友),腎上腺素(可以提升爆發力),血清素(控制情緒),多巴胺(令人快樂的東西)

當中睡眠安定御守俾人買晒,睇嚟大家嘅睡眠質素都麻麻

另外仲有呢8款未病御守,佢解釋嘅意思係未發病但已經唔太健康嘅狀態,我諗即係亞健康?一般香港打工休都應該好需要

最後我呢到揀咗差唔多成粒鐘,買咗幾個俾自己同朋友做手信,其實仲有好多都想買,但成800 yen一個都唔平

呢間神社啲御守咁特別,我覺得值得多啲人知,真心推薦大家嚟,但同時又好驚萬一俾啲咩utravel、小紅書宣傳之後搞到又俾一大堆遊客攻佔

咁除咗御守,正常一般呢啲御神籤、籤文都係自助式

連淨化嘅鹽都係自己嚟

御朱印GET!都係喺無人販賣處到買,可以買到呢兩款
樓主呢
DAY 22(2/4)續

行程:日本第一熊野神社 ⮕ 阿智神社 ⮕ 倉敷美觀地區

之後就行10分鐘左右去返最近嘅巴士站搭車

喺呢啲渺無人煙嘅巴士站等車,最驚就係唔知架巴士究竟已經走咗定係仲未到,好彩等咗一陣架巴士就嚟啦

搭20分鐘就嚟到倉敷美觀地區啦

喺美觀地區散步之前,去阿智神社參拜先

根據個地圖,有兩條參道都可以上到去阿智神社,地圖右下係東參道,一直上樓梯就得,而地圖左邊係西參道,比較近倉敷JR站,沿途都係平坦嘅路,行得舒服啲但需時比較耐

我就揀咗最近嘅東參道行

久違了嘅奪命長樓梯~阿智神社位於倉敷美觀地區北面嘅鶴形山山頂,總共要行3段樓梯上去,第一段係有88級「米壽坂」,有長壽嘅意思

行到中途見到呢塊人生儀礼嘅牌,上面寫咗日本人由出世到死亡整個人生唔同階段所經歷嘅儀式,我覺得如果能夠平安順利咁完成晒咁多嘅人生階段,完整地經歷晒成個生老病死嘅過程,應該可以算係美滿嘅人生吧

第二段樓梯係有61級,代表健康嘅「還曆坂」

最後一段係最輕鬆,只係得31級有開運意思嘅「厄除坂」

上到去就正式進入神社境內範圍啦~

阿智神社
主祭神:宗像三女神
主要祈求:航海安全,交通安全

阿智神社傳說已經約有超過1700年嘅歷史,係倉敷地區嘅總鎮守,喺古代鶴形山呢到,其實是一個四周圍有淺海環繞嘅島嶼,叫做鶴形島,所以主祭神係負責海上交通嘅守護神:宗像三女神,分別係姫姫命、姫津姫命、市木島姫命,佢哋係天照大神同素戔鳴尊舉行誓約下所誕生嘅三位女神

而神社創立嘅由來,相傳係神功皇后西征嗰時,經過此地遇上暴風雨,為咗祈求平安建立而神社,當神功皇后喺儀式中揮舞劍之後,個天就突然放晴,所以當時神社稱為「明劍宮」

而「阿智神社」社名嘅由來可以推論到3至4世紀左右,當時有一批漢人從朝鮮半島渡海嚟到呢到度,世人稱佢哋為「阿知使主」,呢些漢人將當時中國先進嘅製鐵、土木等技術傳入日本,並喺鶴形島建造咗蓬萊樣式嘅庭園,為了紀念呢班漢人帶入技術,喺明治時代神佛分離之後,就改稱阿智神社

呢棵係神社嘅緣結之木,品種係厚皮香,佢哋生長緩慢,所以非常難得可以見到咁高大

而厚皮香嘅花語係「人情家」,形容感情非常深厚,喺神社中被視為緣分嘅信物,所以喺緣結之木下面有一個圍繞住綁咗好多籤詩嘅架子,總共有十二面分別代表住十二生肖,大家抽完籤之後,都會綁喺自己生肖年嘅嗰一面上,祈求有個好姻緣

而境內嘅繪馬殿位於山崖旁邊,喺裡面可以俯瞰到整個倉敷美觀地區

講到阿智神社最出名嘅,就係境內擁有300至500年歷史嘅岡山縣天然紀念物「阿知之藤」,每年5月左右會盛開1週,嗰陣就好似下面張圖咁,成個棚架都掛滿住粉紅色嘅藤花,但好可惜我嚟嘅呢個一刻見唔到呢個fancy嘅畫面

傳說中呢啲係藤花為咗慰靈當年後醍醐天皇時代福山戰役中戰敗嘅幽魂,而種下變成而家嘅阿知之藤,所以帶有不死、和睦嘅意味

正因為阿知之藤嘅形象廣為人知,所以阿智神社喺2020年同岡山蕾絲公司合作,推出咗以紫藤花形象為設計嘅「花纏守」,當時一公布就已經喺網上引起熱話

以藤花花瓣纏繞手腕,祈求姻緣可以好似藤花花房咁長久,有別於一般傳統造型嘅御守,呢款花纏守作為吊飾或者手環都非常適合,所以又吸引咁好多囡囡爆買

本身我都預咗自己會買,但係實際去到現場睇,又覺得未至於靚到真係好想買,所以我最後係冇買到

御朱印GET!最後剩係寫咗個朱印就走,上面都有藤花圖案㗎~

行咗成朝餓餓地,就去返商店街到買咗件可樂餅食

然後就開始沿住倉敷川周圍亂行

花花~

好似毛毛蟲嘅植物

行行吓就嚟咗呢個倉敷常春藤廣場,呢到前身係1889年建成嘅舊倉敷紡織所總社工廠,後來到1973年重新規劃開發,變成而家嘅複合觀光設施

過去倉敷呢一帶曾經稱為纖維之町,當中嘅工廠以國外引進嘅先進機器同一班職人嘅技術締造佳績,喺2007年被認定為「近代化產業遺產」,並於2017年被列為「日本遺產」,成為倉敷嘅活歷史建築,為咗俾旅客能夠了解多啲倉敷紡織相關,設置咗「倉紡紀念館」,裡面展示咗明治時期倉敷紡織歷史資料,雖然我冇咩太大興趣,但都入去行咗個圈,反正係免費嘅

最代表性嘅就係佢紅磚牆外觀設計,同埋攀緣覆蓋至整片紅牆上嘅長春藤,設施內面咗集結酒店、餐廳、商店以及陶藝體驗工坊等眾多設施與服務

成個景點俾我嘅感覺其實就好似中環大館咁,一大座活化建築再加啲文創嘢
lm
想問樓主係咪識日文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞