[PS5]FINAL FANTASY VII REBIRTH討論區 (10) 幾時有得斬鳩查德利條粉腸

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
小妹remake已經係玩英文版
英文字+日文配音
有冇人知以前ps4買咗remake係咪轉咗ps5要買過
好似見唔到有得免費轉
我好後期知出咗先入手
免費升,唔洗再買,我都係ps4版
你去返ps store搵
有一個version係比ps4升ps5用
見youtube教去vr朱諾地區任 用地槌清怪
邊樣有效率D?
Hard mode rufus 難到喊,扣咁少血
有冇邊招之後佢確定會reload
避或擋佢啲招唔難,問題唔知幾時攻,佢出上彈字先打已經慢,卡咗成個鐘
數子彈
最多8槍
講真,咁多場boss fight最enjoy就係少爺仔呢場

佢出機關槍後8成會reload,跳起而唔係出招落地(Divebomb)的話多數會reload
佢連續出3招後多數會reload

唔想等出reload字就打都得既
例如佢埋身咪有招原地自轉或者埋身撞你冇得長擋
只係喺閃開原地自轉後馬上出3連斬或者focus strike都可以即刻打到佢pressured

3連斬個好處係佢無視雙方距離,一出就飛到少爺身邊斬落去
水晶如果有帶enemy skill,一開始就要放電(plasma discharge)
放電個好處係,當你擋到少爺既近距離攻擊會儲到atb,夠一格就放電,會電到少爺
電到佢就可以出3連斬,唔駛等reload

Me手殘,竟然第一次打就贏
依家打到Chapter 13 ,想清咗啲召喚獸,不過打奧汀成日俾佢斬鐵劍秒,最多都淨係打到佢半條血,呢隻嘢其實係咪應該爆機之後再打會好啲?
唔使,用膠仔勇猛反擊佢就得
多啲技能係會比較易
但係打奧丁主要係明佢嘅機制
如果佢打中你嘅次數/傷害多過你打中佢
去到某個數就會吹號角 然後斬鐵劍
最容易嘅打法係用cloud勇猛模式不停反擊
扣到某個血量就會入heat

另外奧丁某啲攻擊會mark你嘅角色
畀佢mark咗嗰個對手會有紫色光
個角色之後用atb技就會畀佢掟長槍反擊
所以要留意吓呢樣 唔係嘅話好快會出斬鐵劍
或者用三級魔法會有霸體 可以硬食換傷
佢5場最煩係提燈怪同鬼牌呢兩場。
提燈全員裝防即死,輕鬆過。
鬼牌其實都唔算話咩高技巧,
主要係避佢抽取靈魂果下,
同埋全員盡量長期有50% hp以上,
有咩閃失都唔會俾佢大招一野死。
多謝咁多位提點,
艾麗絲仙人掌任同Sephiroth 3D,
睇完youtube終於過到

仙人掌重點係,
巨型仙人掌訓低,用吸魔打,
無atb就長按正方出旋風。
聖潔之力就範圍清細怪。
小心d唔好成日中招扣分,
完一區後即跑上前搵加時間清,
無大錯應該都唔難過到。

至於Sephiroth,
我覺得佢難過神羅課長既原因,
係佢d動作好曖昧,
對住網上d cap圖都唔可以一時三刻分到係咩
但慢慢對都係睇到。
重點如樓上教學講,
普通招等佢拉左一半拳先pause,
連續技就背左好d,唔計最尾果招,
佢都係得3招連技。
平常心d,打佢4鎚就可以ko佢

多謝晒

而家強尼收藏差last最後2個。

神羅公館搭𨋢丟10個箱
(個拋物線完全唔知佢做咩。。)

同埋高級模擬器
繼續努力。
黃色忍者龜我覺得舒服啲,行都唔駛行,十靚秒就一場
你首先要明個機制先

比佢打中、冇出技打佢都會令佢覺得冇癮,就會倒數出斬鐵劍

所以你首先要擋到佢技,同埋要用ATB 出技打佢

咁佢永遠唔會出斬鐵劍

另外斬鐵劍亦唔係即輸的,如果你有落自動重生比人,中左斬鐵劍死哂後仍然可以起返身再黎過
11章用貓打箱係咪要由頭打過先可以再試
打箱前先save
打完隻陰陽怪已經有auto save
load果個save就得
6人戰爆機後先有得打個啲好無聊
全部都係個4~5隻大佬唔同combo打4-5次

點解要咁樣浪費玩家時間
黎黎去去都係龍同雀樣既生物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞