[PS5]FINAL FANTASY VII REBIRTH討論區 (10) 幾時有得斬鳩查德利條粉腸

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
最緊要全部人都帶晒恢復 復活 氣掛
佢可能講緊挨喺cloud到會忍唔到扯旗
Apple music得5首
又要重清支線好on9
起碼有8成支線可以直接tp去目的地
唔使慢慢行已經算好啲
玩完rebirth唔夠喉去咗睇原版playthrough
依家睇到去rebirth完個位,即係disc 1完

其實原版啲角色無咩interaction,人物刻畫差好遠
cloud同tifa除咗一開始喺酒吧見面之外,disc 1係無咩交流過
亦都無咩感動位,好多嘢交待得唔清唔楚
Yuffie直頭係完全無存在感(不過原版佢係optional角色)
不過始終係30年前產物好難用依家眼光去睇

所以rebirth人物刻畫係寫得幾好頭幾個角色全部有血有肉,新加嘅神廟試練睇到眼濕濕
唔計小遊戲/ubi地圖呢啲濕鳩嘢,係真係將個主線劇情昇華咗,令到玩家同入面啲角色產生到感情好唔捨得
Aerith

不過個人真係唔多buy平衡世界呢條橋 啲人死咗就唔好夾硬掘返條屍出嚟啦
巴哈果關過唔到
apple music好撚仆街 明明以前ff7 remake個專輯都有全部歌

依家玩閹割 得返幾首 ff16一樣係咁
諗緊係咪轉會好啲
要去itunes 買先得
Spotify 都一樣,應該係square 唔比上串流
題外話, 如果聽英文/日文歌為主, Apple music定Spotify好啲
定其實差唔多
ch14好難做攻略。
隊友配置睇好感排行決定,又冇理由要求讀者升到全100%好感再跟你個攻略

我個打法係:
-排行 2同3既角色裝範圍化-回復,除左第一階jenova冇2/3之外,其餘關都有。 剩低一個範圍化我係比A
- cloud裝氣卦,因為硬直細,中左無心天使後可以即用
-barret裝limit lv+1, tifa裝limit lv max

-第一階(Cloud+1+4): 唔用limit。障壁可以用cloud 破晄擊,如果有tifa就用秘技解放破再三角,有yuffie就用忍術

-部位破壞戰:一人一招limit,唔爆就補幾下技

-部位破壞後(Cloud+Cait+3): 入heat就用cait/cloud出魔法打,畫面好混亂既一關

-巴哈戰(1+2+cait): 開場盡快儲一格atb比2,因為巴哈會出技需要回復。巴哈鎖cait就轉其他角色打,鎖其他角色就用cait長按正方打(要騎莫古利)

- 翼核心本體(2+3+4) :4號(mp剩最多)用魔法打翼,留mp比2同3號回復。
原來跟好感度,我仲以為係隨機配隊友
hard ch14 我好多位都狂死打左好多次先過到
難打都唔係最大問題
最慘係死左又要睇多次過場動畫,睇左無數次
原來跟好感度
如果大家都MAX又點分配

睇過場動畫好哂時間
1 barret 2 tifa 3 red 4 yuffie
不過睇上面巴打post既攻略仲好
片下面個說明好詳細咁講ABCDE要帶咩石
英文應該一樣,日文唔係kkbox 最好咩? 我都唔清楚坦白講

搞掂
尋晚打左三個鐘,見到三次奧丁,仲未打得死佢

佢開結界係咪即連住出鎖人?要即刻轉控Zack ?
冇記錯開結界未係鎖人, 完結界先鎖
可以將兩個控晒去一邊先
有咩方法知道自己咩聯手技未用
PLAYLOG 差幾格

唔知難唔難買飛
真心想聽番一次,係咪真係差好遠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞