有左小朋友後既夫妻關係?

602 回覆
283 Like 21 Dislike

驚唔驚呢個現象apply落你身上
有無覺得自己仲左ATM
大家只係同屋住
Thanks
女人唔會放得開
女人生完仔 會當個小朋友係自己生命既唯一意義
做愛不如?

好多女人做左阿媽 就唔記得自己係人地老婆
得罪講句
其實香港地既父母太care自己仔女
一句「想啲仔女好」
寧願犧牲曬自己所有野都要比個仔女最好既
但又成日想模仿外國人父母果種態度開放
骨子裏就係中國傳統社會果種要求自己子女規行矩步,跟住既有routine走既思想⋯⋯

又唔驚既..佢比到安全感我 只係依家溝通上覺得有問題
有小朋友後同老公關係差咗
多咗嗌交,小小嘢都會嘈
唔好叫對方做嗲哋同媽咪
你小朋友幾大?
我有個歲半小朋友
一開頭頭幾個月同老公都好似隊友
任務式咁湊小朋友
所有傾的嘢都係關於小朋友
因為大家新手父母 一定係咁
到後期 個女大d 有自己的routine
我地開始會出去幾個中食飯
睇下戲 拍下拖
呢兩個月我地直頭擺低啊女快閃左兩次短trip
雖然去旅行買嘢都係主要買啊女嘢
但起碼有大家獨處的時間
我覺得你兩公婆都要行一步 如果得你一個付出
咁又攰d
傾下啦同老婆
我諗唔係只係夫妻關係 而係成個人的社交生活都要搵返嚟 當然唔係唔理個小朋友
而是不能所有嘢focus曬落小朋友
羨慕你溝通到,我有諗過可能依家出現左大家覺得已經行多幾步,但對方唔了解自己既問題
建議同老婆坐低傾一傾
得男方單方面好易爆煲
幾個月少野啦
慢慢就會以年計
直到你地想要下個為止
老婆,me 鳩痕,可摸耳含一含?
坦白講,身邊唔少男人都係
不過唔排除比🐯逼

我個小朋友都係歲半,但應該未去到你個step,欣慰係個工人其實可以照顧到個小朋友,但因為老婆唔放手無法可以有短trip(其實我覺得無去旅行都唔緊要,因為知道佢放左係小朋友到)

佢又真係無社交活動,但我有不過我依家都係一個月至兩個月先出去一次社交活動
識d野
雖然我知你講事實
同埋都係務實既做法
但係聽完真係為今時今日香港地做人老公既男人悲哀
做人做到好似唔可以做自己咁, 老婆就大哂
點解放唔低? 屋企人都信唔過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞