有左小朋友後既夫妻關係?

602 回覆
283 Like 21 Dislike

始終個b係喺佢身體生出嚟
睇過個生完仔嘅女人話 出街聽到有bb喊聲都會想返屋企
樓上咁多個生左仔既
其實有冇後悔生仔
好似baby condom嗰啲怨婦咁!
開口埋口就話個老公係豬隊友!
根本自己廢!
唔好以為FTM就大燃哂!
我見好多FTM都講到自己好辛苦,但其實根本就係自己唔識得管理,同埋成日都懶!
你接受唔到唔緊要啊
每個人有湊的方式
我地全家都接受我地呢個湊仔方法
開頭係我老公單拖湊 放我產假完前一個人行開幾日
之後到我單拖湊 放我老公同朋友去幾日
呢排先到我地一齊去
何況我地又無唔理個女 講到行開幾日就叫唔理個小朋友咁
互相支持體諒咪得
女人一焦慮真係會失控
你有冇睇下小朋友schedule先約佢
如果求其唔睇期就約 明知唔得 仲問 仲衰

同對方夾下時間表
有心約點會唔得 睇場戲連埋車程先3粒鐘
再唔係夜晚netflix 細聲開半套戲 1粒鐘 都係一個date

早兩個月約定 唔會約唔到囉 同埋認真氹下老婆 俾誠意講真係想約你拍下拖 俾個期 嗲下 玩下邀請卡 睇咁多電視劇 唔使教啦
原來我並不孤單
老婆生完搬左番外家 因為屋企同外家唔近
迫我大蝕讓賣樓務求住近啲 一係就冷暴力等離婚
要夫婦雙方都願意返返去情人拍拖的狀態先至會sweet番
唉,看到好驚
無火花係正常, 到有小朋友已經係求安隱同享受生活

都係周圍去下旅行咁
移咗民,大家都wfh佢多野做啲,功課帶踢波煮飯都係我,其他照顧小朋友就一半一半
佢有時得閒啲陪細路,我就想打陣機睇陣片,但會畀佢屌做咩唔一家人一齊玩
有時我話佢冇手尾,或者揸車危險,佢就話我語氣唔好,所以唔想聽我講,跟我做
野就一個月扑1,2次,都係打飛機多㗎啦
溝通唔到係男女之間嘅分別,改唔到
自問修行唔夠,睇得唔夠化
連登不嬲女權論壇
有咩事d狗公衝晒出黎
乜依家佢冇付出咩
咁都唔係屈?

佢乜都做齊想扑下野,有咩不負責任?
請個工人就可以增進感情
陪住佢就叫寵慣佢
其實都幾慘
乜都做齊 又有工人分擔
想扑個野有正常性生活
都比連登仔屈到當老婆阿四又唔湊仔咁
你依家就屈緊我屈佢不負責任
人講鳩你講馬騮
傻鳩咁你個段嘢係講緊乜
睇完pin有乜回應?
咁都唔撚係屈?
咁啱既 我都係搬左返外家 加油啦
我有同朋友傾訴,都係建議自己搵其他途徑抒發壓力。

但返到屋企兩公婆始終都會交流,感覺上都係治標唔治本
老婆會唔會覺得因為返工好少時間陪個仔?或者擔心個仔有冇咩生長問題咁?
你覺得係冇空閒溝通定大家心態既阻礙溝通?

我有時會苦惱個女訓唔好/特別扭係咩問題(2歲),盡力去搞同老婆傾咁,老婆見我咁care就會放心開心反而佢一直係比較放養handsoff既(未必個個有空間心力,因為我freelance+湊女冇工人,但比多少少可能都會唔同)
扑反而我少想扑好攰

最緊要溝通都係要睇下點搞
扑下嘢餵飽個隻
咩問題都搞得掂
Steven有版你睇
你老婆其他方面唔撚付出嘅
我邊句講到男人天生要無限付出
本身夫妻知道就係互相體諒同包容
一個家庭就係一齊付出㗎啦
就係因為老婆生完肥咗而嫌棄
咁都唔係男人錯
咁你地唔好生仔 唔好結婚
去做雞蟲咪冇呢d困擾
個個都用攰做借口
之後唔做運動又賴攰,唔同個仔玩又賴攰,好快嗰頭近。
老婆自己揀 冇得怨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞