有左小朋友後既夫妻關係?

602 回覆
283 Like 21 Dislike
我老母當年湊我,所有嘢圍住個小朋友,癲到不得了 。

諗諗吓其實係我老竇都有責任,佢根本都係坐視不理,冇諗過或者冇能力解決件事 。
唔講仲有無搞野
咁攬下錫下仲有無
有心 日子都係要過
起身錫啖老婆
臨瞓又錫啖老婆
慢慢煲番著佢
個仔10個月時去咗轉旅行
因為係屋企人wedding trip所以冇得唔去,咁唯有帶埋個仔一齊去。
來緊個仔一歲,公司要我出trip,我老婆又帶埋個仔跟我一齊飛。
我有個朋友係Full time mum. 佢個仔未夠一歲,已經單人匹馬帶個仔去旅行,幾個月飛一次。
結論:你夠勇夠狠就ok
我屌你老母,唱乜撚嘢反調呀廢閪
信得好過,仲湊得好過自己tim

問題係內疚感好重,不論係對小朋友定屋企人

老人家雖然尚算壯健,但畢竟有咁上下, 小朋友又愈來愈活躍,真係開始力不從心。同埋佢對小朋友責任感太重,如果夜晚同佢訓,基本上訓唔著。所以唔敢諗去旅行,最多放低幾粒鐘食飯

對小朋友更加唔洗講,平時已經要番工,番到屋企已經6,7點,小朋友9點令已經要訓,根本日日只係匆匆見幾眼,
特別全職老母會痴線啲
所以老母係要同時有其他世藝,譬如興趣班、Partime 等等
唔好成個世界都圍住啲細路轉
對所有人都好,但真係冇乜以前原來真係冇乜男人會湊細佬
覺得搵錢返屋企就係大晒,仔女要老婆理
我老竇都係咁
咁細路仔遲早都大個
我成日都提身邊啲朋友做老母真係要學識放手
有時係要自己空間抖一抖,先再重投湊細路仔,
先有新方法、新心境照顧小朋友
咁壓迫小朋友甚至你周遭嘅人都會感受到負能量
咁咁辛苦做咩?你開心?依家你打出黎都會覺得好攰成件湊仔晚事
結咗婚就係親人,同親人搞野就係亂倫,所以結婚後正常唔應該仲會搞。
首先我知要放手,但絕對唔係1歲都未夠時間(我唔知你個個幾大啦)。我自己覺得10歲以下,父母係主導,10歲以後,先慢慢一年鬆d,再一年又鬆d ,到18歲,就變朋友,主要金錢上support

其次 我同我另一半,都好enjoy湊小朋友(我另一半比我更著緊小朋友
今日教仔個重點係係陪養感情同關係,
陪養得好先易教
我上年3個trip有一次放低個仔,但全程兩公婆都心掛掛,覺得冇帶埋個仔一齊去咁enjoy
朋友個仔女到中學就掉轉,
掉低你地同同學仔玩。

兩公婆on99突然唔知做咩野好
工人+ 老人家幫手幾日姐,講到咁誇張
一個星期扑3,4次野有時一晚兩次
一個星期拍兩次拖出街
其實男人都辛苦,男人都需要照顧細路
男人提供情緒支援比女人,咁女人有無提供返性支援比男人先
放手既意思唔係下放俾所有人,
初生頭幾歲更加,適當要抽俾自己休息一日半日
我小朋友餵住痴身三年人奶,加我自己係在職老母搶住湊
到疫情做全職媽媽都係我自己湊大
小朋友依家10歲+ADHD,我翻轉頭睇
俾我生多個我唔會再搶住湊
唔係en唔enjoy湊小朋友問題
係自責會俾自己過多既壓迫、節奏唔平衡同時間
到佢活躍周圍走,就會好易逼爆自己內疚到
係咪依到做唔好、教唔好先咁
不過你覺得現在無問題承受到就得
你道德撚來?
請問一下老公有性需要,老婆唔比佢可以點調節??
乜撚嘢外包
其實驚唔驚個bb耳仔痛
逃避嚟啫
再誇張逃避籍口我都聽過
瀨落貓瀨落狗
唔想面對
唔係好正常?同個好熟既人扑野唔會好奇怪?
同意
小朋友4歲前係可以
佢大個夠聰明 知道你地掉低佢去旅行佢係會唔開心
自己湊返小朋友其實個小朋友係會開心啲
只係現代物質生活
如果全職湊小朋友經濟又無保障
無乜人願意犧牲自己工作去湊個小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞